Началникът в КАТ-Габрово Мирослав Стефанов е в ареста с още двама души за участие в престъпна група, която наемала коли в Германия, докарвала ги в България, където им пренабивали номерата и след това ги продавали.

Арестите са били извършени в петък, а днес от Специализираната прокуратурата (СП) разкриха, че в хода на акцията са били възпрепятствани от служители на Областната дирекция на МВР в Габрово. Заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че полицаи са опитали да помогнат на Стефанов по време на акцията, но тепърва ще се преценява дали срещу тях ще започне отделното разследване. На „Вътрешна сигурност“ и на Инспектората на МВР е възложена проверка дали тези действия на служителите са в нарушение на закона.

Зам.-шефът на СП Димитър Петров каза, че групата е действала от началото на 2016 г., когато започнала да наема луксозни коли от търговци в Германия, които след това били карани в България, където им пренабивали номерата и ги продавали на неподозиращи клиенти.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обясни, че в схемата били включени подставени лица, които били снабдявани с преправени документи, доказващи банкова история в Германия, което е условие за наемане на автомобил. След това колата бивала обявена за открадната в друга страна от Европейския съюз – най-често в Италия, а автомобилът бил каран в гараж в България, където били извършвани трансформациите по него. Накрая се стигало и до първоначалната му регистрация в Габрово, с което се заемал Мирослав Стефанов. Като началник на група в КАТ той отговарял за това дали документите за регистрация са изрядни. В колата на Стефанов били открити 5000 лева, по които имало отпечатъци от ръководителя на групата.

До момента са установени над 14 наети и невърнати по този начин коли, а в Германия дори не подозирали за схемата, преди да бъдат уведомени от българските власти.

Останалите трима участници в групата са от Варна. Те се занимавали с продажби на коли. Един от тях обаче не е задържан, защото е в чужбина и е обявен за издирване. Днес прокуратурата ще иска постоянен арест на тримата задържани до момента – Стефанов, Живко Няголов и Стефка Нейкова.

Иван Гешев каза, че разследването тепърва ще установява дали са замесени и други полицаи от Габрово.

„Хороскопът им не е добър в ОДМВР-Габрово“, заключи Гешев.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
23 юли 2018 18:02
Гост

Аман от тези прокурорски шегички. Като ги осъдят, тогава ми говорете за хороскопи. Да не се окаже, че прокуратурата е в ретрограден Меркурий.

Зоркото око
Зоркото око
23 юли 2018 19:48
Гост

В последно време това е реалното местонахождение на обвинителите. Там си почиваха и докато Брендо си уреждаше излизането от БГ.

Alena
Alena
23 юли 2018 17:35
Гост

Dobre gi hvanaha sled 2 godini.

Възмутен
Възмутен
23 юли 2018 17:26
Гост

Тоя пич от Варна вече си харчи парите в чужбина.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2018 17:24
Гост

Какъвто началникът, такива и служителите. Малко ли от тях ги хващаха с пари в палките.

Агент 007
Агент 007
23 юли 2018 17:22
Гост

Въобще не се учудвам.