Само на 189 българи са изтекли повече лични данни след хакерската атака в Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщиха днес от приходната агенция и подчертаха, че ще се свържат лично със засегнатите.

Става дума за хора, за които е изнесена информация, която включва комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта.

„За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл“, съобщиха от приходната агенция, в която продължава да тече проверка след хакерската атака от миналата седмица. Толкова са и хората, за които е препоръчително да подменят личните си документи.

От НАП подчертаха, че не е нужно това да правят всички близо 4 милиона българи, чиито данни бяха противозаконно огласени.

Приходната агенция обеща да заработи и приложение, през което всички граждани да могат сами да проверят каква колко информация и техни лични данни са изтекли след пробива, но до момента то е не активно. Приложението ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна – само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП.

В момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване, или манипулация, съобщиха от приходното ведомство. След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на гражданите и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

От НАП допълниха, че до края на деня ще бъдат публикувани и практически съвети на сайта на агенцията.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мона
Мона
29 юли 2019 15:28
Гост

Тези 189 са депутатите, ами другите 4 млн българи какво ще правят??

Неадекватност
Неадекватност
25 юли 2019 16:07
Гост

Докато държавните институции не узреят за прозрението, че трябва да работят не срещу, не въпреки, а за хората и обществения интерес, че трябва да защитават правата на гражданите, а не гражданите да се чудят как да се защитят от държавата, така ще бъде. НАП не си е свършила работата и не е осигурила адекватна защита на данните на 5 млн. българи. НАП и сега няма да си свърши работата да (ни) каже на тия 5 млн. как да се предпазим от злоупотреби с тия данни.

Срам
Срам
24 юли 2019 16:28
Гост

НАП са изключително стриктни, когато трябва да гонят някой до дупка. А защо след цялата тази поразия не уведомиха хората. Поне със съобщение на сайта си.

DPO
DPO
24 юли 2019 16:24
Гост

Приложението на НАП е безсмислено, безумно и неработещо, защото казва само дали са ти изтекли данни. Ми много ясно, че са. По-важното е какви точно данни, но НАП не казват. Само се опитват да се отърват от по-голяма глоба по GDPR, тъй като са длъжни да уведомят засегнатите, но сега го правят напълно формално.

Гейтс
Гейтс
24 юли 2019 16:27
Гост

Зорлем правят гражданите нарушители. От страх и любопитство дали съм в базата данни я изтеглих от едно място (легитимно и законно) и сега разполагам с информация, придобита чрез престъпление.

Гражданин
Гражданин
24 юли 2019 16:21
Гост

Ако отида в МВР да си сменя личната карта, те ще ме глобят, защото няма друго основание за преждевременна смяна, освен кражба или загуба. НАП ще ми плати ли глобата?

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 16:25
Гост

Значи си е чиста кражба. Просто извършителят, или по-скоро виновникът вече е известен.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 16:12
Гост

А сега НАП да плати подмяната на личните документи на тези хора.