Националната агенция за приходите (НАП) не е открила несъответствия между декларираните и получени доходи на сина на зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

От прокуратурата съобщиха, че вчера от НАП са изпратили резултатите от приключилата данъчна ревизия на 21-годишния Боби Сарафов, в които не са открити нарушения. Tя е обхванала последните четири години.

Проверката беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров в началото на април, когато в разгара на „Апартаментгейт“ беше изнесена информация, че в последните две години синът на Сарафов е купил апартамент, ателие и гараж в луксозния комплекс „Еделвайс“ в Бояна за 540 000 лева.

Още тогава Сарафов обяви пред „Лекс“, че ще предостави цялата изискана информация и каза, че всичките му доходи и имущество, както и тези на семейството му, са декларирани по надлежния ред.

Тогава бяха разпоредени данъчни проверки на всички замесени в скандала с имотите висши публични фигури, а от ВКП съобщиха днес, че все още не са постъпили резултати от НАП за останалите.

Съобщението за проверката на Сарафов идва ден, след като шефът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев подаде оставка заради „Апартаментгейт“. През последните месеци той беше в отпуск и вчера каза, че се оттегля, след като проверката на НАП е показала, че и при него няма нарушения.

В понеделник прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще се събере извънредно, за да възстанови на работа в Специализираната прокуратура Георгиев.

Той реално не е работил като прокурор от 2011 г., когато първо беше назначен за заместник-министър на правосъдието, а след това избран за шеф на комисията за конфискация на незаконното имущество. След това той оглави и новосъздадената КПКОНПИ.

Името на Георгиев беше замесено в скандала с апартаментите, след като излезе информация за негов тризонет в столичния кв. „Гео Милев“ с обширна тераса с барбекю и сауна, за която шефът на КПКОНПИ обясняваше, че е обща част, макар достъп до нея да има само той.

След като подаде оставка вчера, Георгиев обяви, че е станал жертва на противници на дейността на КПКОНПИ.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съмнително
Съмнително
01 август 2019 15:36
Гост

Как е възможно 21-годишен младеж със собствени доходи да закупи имот в затворен комплекс в мутренско-правителствения квартал на столицата, а баща му да е държавен служител? И най-вече – как е възможно всичко да е станало законно, без НАП да открива нередности? А не ви ли се струва, че някой лъже?

Пич
Пич
01 август 2019 12:29
Гост

Възмутен съм, че развяват проверките от НАП като висша индулгенция, все едно разминаването на доходи е единственият проблем. Има много други въпроси, чийто отговори ги няма в данъчните декларации, но никой не иска да ги задава.

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 11:45
Гост

Ей, Пламен Георгиев им развали рахатлъка.

Някой
Някой
01 август 2019 12:30
Гост

Георгиев не може да е прокурор и въобще човек, който трябва да преценява морала и законността, тъй като и двете му липсват. И отново НАП го излъска.

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 11:11
Гост

До тук добре лъснаха имиджа на Сарафови. Да видим следващите.

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 11:15
Гост

Интересно мшадши с какво се занимава. Явно има много добри доходи.