Освобождаването на Мария Шишкова като заместник-главен прокурор се отлага с два месеца. Това стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия.

Миналата седмица кадровиците уважиха молбата ѝ да бъде освободена от административната длъжност от 6 януари 2020 г. Днес обаче беше решено, че тя ще бъде заместник-главен прокурор до 2 март догодина. Причината за това е предложение на Иван Гешев, който днес встъпи като главен прокурор, но не присъства на заседанието, което по закон се председателства от обвинител №1. Шишкова е дала съгласие за отлагането.

По предложение на бившия главен прокурор Сотир Цацаров пък колегията поощри Шишкова с „личен почетен знак златен – първа степен“. Преди седмица тя беше наградена и с 1000 лева.

Същевременно Прокурорската колегия освободи Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура, считано от 20 декември. Именно тогава ще бъде и първият работен ден на Цацаров като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Той беше освободен от длъжността поради възникнала несъвместимост (чл. 165, ал. 1, т. 7 във вр. с чл. 195, ал. 1, т.2 от Закона за съдебната власт при условието на чл. 10, ал. 6 от ЗПКОНПИ).

Наред с кадровите въпроси, Прокурорската колегия прие днес нови правила за измерване на натовареността на прокуратурите, обвинителите и следователите. С тях се въвеждат 27 допълнителни критерия за следователите и 25 за прокурорите.

По предложение на Пламена Цветанова, освен предвидените два утежняващи критерия, бяха заложени още три. Според първоначалния проект при отчитане на тяхната работа, ще се взема предвид и анализ на документи от над 500 страници и проучване на веществени доказателствени средства. Цветанова предложи, а колегията прие, да се отчита и събирането на доказателства за престъпна дейност на повече от едно лице, за повече от едно деяние и наличието на повече от един квалифициращ престъпната дейност признак.

Калина Чапкънова на свой ред предложи лека корекция – като отделен критерий да се отчита произнасянето по отводи на разследващи органи. За тази дейност досега беше предвидено прокурорите да отделят един час, но времето беше намалено на 45 минути.

Всъщност от дебатите стана ясно, че прокурорите и следователите напълно споделят мнението, че водещият критерий за отчитане на натовареността им трябва да остане „необходимото време за осъществяване на дадена дейност“, сподели Чапкънова, позовавайки се на данни от проведено допитване до магистратите.

Новите правила обаче няма да отменят старите. Те ще се прилагат тестово от 1 януари 2020 г., за да се прецени дали разширените критерии няма да окажат съществено отклонение за отчитане на натовареността.

 

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 декември 2019 18:10
Гост

Наистина не е нужен цял час за произнасянето по отводи на разследващи органи.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2019 18:04
Гост

Гешев тук постъпи мъжката между другото.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2019 18:06
Гост

Да, толкова мъжки колкото когато каза, че няма да се кандидатира за главен. Просто има нужда от някой, който да му държи ръката още известно време.

Йорданова
Йорданова
18 декември 2019 16:48
Гост

Необходимото време за осъществяване на една дейност е индивидуален критерий и може да отчита мързел, а не натовареност!

Срамота
Срамота
18 декември 2019 16:47
Гост

До-виж-да-не! Да кажат защо я държат още.

анонимен
анонимен
18 декември 2019 16:37
Гост

Едно ще призная на прокурорите – че отчитат колко време им е необходимо, за да свършат дадена работа. Времето наистина е най-обективният факт за измерване на натовареността, но ония от СК го отричат, което е крайно неправилно

киселец
киселец
18 декември 2019 16:38
Гост

На Шекерджиев и Марчева им дай бройки да смятат. А както стана ясно в много съдилища има кухи бройки, което не дава обективна картина на действителната натовареност

Макс
Макс
18 декември 2019 16:40
Гост

Защото не разбират СИНС, много им е сложна, затова е спряха. Има си думичка за това, но ще ми изтрият коментара

анонимен
анонимен
18 декември 2019 16:36
Гост

Чета, че Гешев щял да прави консултативен съвет при главния прокурор. Дали Филчев няма да има водеща роля в него 🙂

Йордан
Йордан
18 декември 2019 16:44
Гост

Ами ще направи – трябва му звено по правни въпроси. Той ще дава само пресконференции и ще вербализира наказателната политика на Сокола.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2019 18:02
Гост

А, да много го бива в говоренето. Ама като трябва да се действа не е така.

опс
опс
18 декември 2019 16:13
Гост

Франтишек е единият, казвам ви

анонимен
анонимен
18 декември 2019 16:12
Гост

Сигурно Гешев я е помолил да поостане малко, докато реши кой му се кланя най-дълбоко и да си го вземе на 4 етаж

Rik
Rik
18 декември 2019 16:41
Гост

Ама, ако поостане трябва ли да върне парата, дето са ѝ я дали на изпроводяк?