С напрежение и конфронтации между управляващи и опозиция започна денят в Народното събрание. Поводът – декларации на партиите във връзка с ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

Изказване на депутата от БСП Георги Свиленски изкара депутатите от ГЕРБ пред президиума. Те скандират „Оставка“, а след като опитите на председателя на НС Никола Минчев да ги успокои не дадоха резултат, той обяви почивка.

ГЕРБ: Всички на протест, извършиха покушение срещу демокрацията

Първи с декларация излязоха от ГЕРБ. От парламентарната трибуна Даниел Митов сравни МВР с Гестапо и НКВД и заяви, че само те биха се гордели от снощните сцени. Направи и сравнения с действията на Хитлер по време на Втората световна война и на Путин в Украйна.

„Снощи беше доказано, че не само абсолютната власт създава условия едно правителство да загуби всякакви граници. Страхът от загубата на власт се доказа като още по-силен мотиватор“, каза Митов. И заяви, че подходът към Борисов снощи е такъв присъщ само на комунисти фашисти.

„Снощи беше извършено покушение срещу българската демокрация. Беше направен опит да бъде разрушен един от базовите консенсуси за отказ от политическо насилие“, заяви Митов. И изтъкна, че арестът на Борисов само ще мобилизира опозицията.

„Призоваваме за протест всички граждани. От днес ПГ на ГЕРБ ще работи са предизвикване на предсрочни избори. Те са единственият изход от ситуацията, в която настоящото управление вкара България“, каза депутатът от ГЕРБ.

ПП: Няма никой над закона, време е да приключим прехода

„Няма никой над закона“, с тези думи, публикувани снощи от премиера Кирил Петков във фейсбук, започна декларацията на „Продължаваме промяната“.

Първите думи на шефа на парламентарната група на ПП Андрей Гюров бяха посрещнати с викове „Оставка“ от опозицията.

„Вие нямаше ли в 9 ч. да сте пред Министерския съвет да ги викате тези неща?“, попита председателят на НС Никола Минчев.

А Гюров продължи: „Ние депутатите от ПП се обръщаме към българското общество. Скъпи съграждани, законност, ред и реална борба с корупцията – заради това стотици хиляди излизаха на протести, заради това оставихме професии, семейства и досегашния си живот. Разбираме, че българското общество възприема ареста на Борисов като безпрецедентен, това са нормални следствени действия за разлика от арестуването на жени, оковаването им в белезници и държането им с часове на тротоара. Това е репресия“.

Гюров заяви, че ПП очаква полицията да е събрала достатъчно доказателства, за да подкрепи действията си и говори за преднамерена пасивност през годините по отношение на сигналите за злоупотреби във властта.

„Поради дългото бездействие по сигналите имаме своите опасения спрямо прокуратурата. В нашата страна на политиците не се търсеше отговорност. Време е да приключим прехода и България да стане нормална европейска държава“, завърши той.

Репликата на Свиленски

През цялото време докато Андрей Гюров говореше, депутатите от ГЕРБ-СДС викаха „Оставка“ и тропаха по банките. Но напрежението рязко се покачи, когато думата взе Георги Свиленски от БСП.

Той заяви, че ситуацията е безпрецедентна, защото хората, които 12 години за извършвали покушение срещу българската демокрация сега заявяват, че е извършено такова. „12 години насилието беше форма на управление, днес казват, че е нарушен консенсусът за ненасилие“, каза Свиленски.

И се обърна към депутатите от ГЕРБ така: „Страхът ви, че всеки един от вас е съпричастен към това което се случва, ви води да викате „Оставка“.

Именно тази реплика накара народните представители от ГЕРБ да излязат пред трибуната и да искат обяснение. Чуха се реплики, че Свиленски говори глупости, че обижда, че твърди, че те са престъпници.

„Не съм казал думата „престъпление“, това, че сте гузни е ваш проблем“, репликира Свиленски и за да се успокои напрежението, председателят на НС даде почивка.

Без ГЕРБ в залата

След почивката депутатите от ГЕРБ не влязоха в пленарна зала, а Свиленски продължи с декларацията от името на БСП. Той заяви, че през последните 5-6 години левицата е била последователна в борбата с корупцията и ще бъде гарант за това сегашното управление да не се изкушава от нетрадиционните практики от близкото минало. „И всеки лев да бъде харчен прозрачно, че няма да отива в чекмеджета, в кюлчета злато, че няма да бъде разпределен от джипката през прозореца„, каза Свиленски.

Колегата му Явор Божанков беше по-емоционален. Той заяви, че с очите си е видял какво значи репресия при управлението на ГЕРБ.

Репресия е да видиш болния си баща, умиращ, и до леглото му следовател го разпитва когато са пуснати срещу него сигнали, че купува гласове. Това е репресия – човек, умиращ от рак, на легло и срещу него сигнали – преди избори, по време на изборите, след изборите почина. Говоря за собствения си баща. Видял съм го с очите си и съм го изпитал на гърба си“, каза Божанков.

Божанков допълни, че ГЕРБ работят за репресия, свикнали са 12 години да почиват на поговорката „Гарван гарвану око не вади“, една власт на друга сметка не държи.

И даде още няколко примера: „Репресия е да се явиш на избори и една частна охранителна фирма влезе в българските села. Репресия е всеки ден да те влачат в полицията, а пред полицията да те чака камера. Репресия е всеки ден да те чака журналист да те изкарат от полицията, където си влязъл по фалшивите сигнали на бившите управляващи“.

Божанков заяви, че ГЕРБ наистина познават репресията.

В момента не злорадстваме, нито се радваме, нито произнасяме присъди, както правеха ГЕРБ. Те са произнасяли присъди и са получавали присъди, които обаче българският народ е плащал. За делата на Цветан Цветанов са платени милиони от българските данъкоплатци и никога регрес от нето не е търсен. Лекарите от Горна Оряховица, различни бизнесмени, бизнеси бяха унищожени. В област Велико Търново някои сложиха край на живота си, после излязоха невинни, но техните семейства загубиха членове. Това са истории, които нашата област познава добре, които помнят делата на Цветанов, които помнят репресиите на ГЕРБ.

И ако сега говорим за върховенство на закона, в онези години имаше страх. Хората се страхуваха да говорят по телефона, защото помним подслушванията на Цветанов, помним бусовете, помним толкова много корупционни скандали и издевателства от оная власт“, каза Божанков.

От ДПС обявиха, че всичко е започнало с управлението на ГЕРБ – нарушаване на закона и полицейщината на Цветан Цветанов, което е продължило и при следващите правителства на Борисов. Йордан Цонев добави, че държавните органи са били превърнати в бухалки срещу бизнеса и гражданите и че са се превърнали в инструмент на печелене на избори.

Но върховенството на закона означава без реваншизъм, каза още Цонев. Той заяви, че ДПС  ще защити всеки един министър, независимо от кое управление е, ако срещу него се подхожда в нарушение на върховенството на закона и с реваншизъм.

Не се меся по никакъв начин в работата на правоохранителните органи. Справедливостта не е е възтържествувала, докато не се произнесе съдът„, това бе краткият коментар на президента Румен Радев по повод ареста на Бойко Борисов и кадри на ГЕРБ. Държавният глава говори пред журналисти от Стара Загора.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Спиро
Спиро
18 март 2022 15:16
Гост

Отново циркове.

re:
re:
18 март 2022 13:38
Гост

Наместо да избодат очите на Борисов за 2 млрд. „такса спокойствие“ на Тръмп /наша пара/, те ще им изпишат вежди и ще върнат на бял кон Борисов и ГЕРБ във властта.

ТРАГЕДИЯ

Симеон
Симеон
18 март 2022 15:17
Гост

Дано това да не се случи.

Анонимен
Анонимен
18 март 2022 11:38
Гост

Всички са замесени и скачат, защото ги е страх, че ще допре до тях. Истината е, че най-малките колелца ще го отнесат накрая. Нали знаете за цитата на Балзак за правото, което е причудлива мрежа, в която се хващат малките мухи, а големите минават през нея свободно.

Заки
Заки
18 март 2022 15:18
Гост

Да, дребните риби го отнасят обикновено.

Анонимен
Анонимен
18 март 2022 10:14
Гост

Тези идиоти ще върнат Борисов на бял кон във властта. Явно толкова си и могат. Особено като виждат управлението на България като на start up company. Много жалко

Справедливост за всички
Справедливост за всички
18 март 2022 10:26
Гост

Късно е вече. Бай Ставри завърши ремонта на южното крило.

re:
re:
18 март 2022 13:39
Гост

Кирчо е следващият.

СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ!

Ставрев
Ставрев
18 март 2022 10:13
Гост

Евала. Дано има присъда за Борисов, защото аз не се съмнявам, че са участвали в схеми. То и черепа не е цвете за мирисане, но е добре да се зачетат и в неговите думи и обвинения, защото той е бил на една маса с тези хора в продължение на целият им мандат и със сигурност знае за далаверите им!

Каменова
Каменова
18 март 2022 10:12
Гост

Младежкото ГЕРБ се превърна в Хитлерюгенд. Най-активните в края на войната. Сега са най-активни те. Да ги светна, че ако в Европа има съмнения за откраднати 500 милиона лева от еврофондове, минимума, който ще ни се стовари е, че няма да ни пуснат никакви пари повече от Европа, ако няма наказани за тези кражби. А тук сме свикнали да потулваме всичко и да пускаме бушоните да влизат в затвора. Но не мисля, че този номер ще мине пред Европарламента и прокоратурата там!

Младен
Младен
18 март 2022 10:11
Гост

В страната на глупостите не вярвам, докато не видя ефективна присъда.

Николай
Николай
18 март 2022 15:20
Гост

Надали и този път ще я видим.

Албена
Албена
18 март 2022 10:10
Гост

Не ми се вярваше сутринта, като станах, че чета толкова добра новина. Дано да станем европейска държава и този екземпляр Борисов да понесе отговорност за безчинствата, ограбените хора през последните 12 години и за всички страдания причинени на различни малки и средни предприятия.

Анонимен
Анонимен
18 март 2022 11:43
Гост

Ще се изненадаш, но и в Европейските държави не е цвете. Животът е един и същ навсякъде. И да наистина се молете да се пооправим, защото сме чужди в другите държави, но се оказва, че сме чужди и сред свои.

Анонимен
Анонимен
18 март 2022 10:09
Гост

Според Асен Василев Борисов е разследван за присвояване на над 500 милиона лева. Някой все пак съмнява ли се, че това не се е случило? Друг е въпросът дали документално може да се докаже. Но иначе освен в празните глави на герберите, които ако съдим по послдените социологически изследвания (които също не винаги са точни) са около 21% от населението.

Анонимен
Анонимен
18 март 2022 10:08
Гост

Познавам работата на Бойко Борисов още от 2008 година, когато беше кмет на София. Мога да ви гарантирам, че този човек притискаше, който не му е удобен и образа на човек от народа, който милее за гражданите беше силно манипулиран и изграден предимно от ПР отдела на Борисов.

Емилиева
Емилиева
18 март 2022 10:07
Гост

Във всяка нормална страна в Европа това би означавало край на политическата кариера на Бойко Борисов. Но в страната, където „всеки сам си прецЕня“, където Иван от Джебел е следен от Мъск и Бил Гейтс посредством нано чип във ваксината – това няма да се случи, а дори ще издигнем в култ Бойко Борисов.

Анонимен
Анонимен
18 март 2022 10:06
Гост

Работата е там, че Борисов и Влади Горанов не са в арест в Брюксел да речем. Те са си тук. Кьовеши и прокурорите в Европа може да виждат проблеми, но накрая ще оставят всичко на родната прокоратура. А тя се води от Гешев. Сиреч няма да има никакви действия от тукашна страна. В резултат просто ще се наложат глоби на България за укриване на престъпници, ще ни се спират евро пари примерно и не на последно място ще ни се развали още повече мнението на Европ парламента и европейците, като цяло, за страната ни. Но все пак „кралят слънце“ ще… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 март 2022 10:04
Гост

Ами то, че Нинова и Рашков са си путинисти не е тайна. Но в случая е глупаво да се прокарва идеята, че са арестували Бориосв, защото бил в подкрепа на Украйна, като се вижда, че други са причините за ареста.

Анонимен
Анонимен
18 март 2022 10:01
Гост

Опорките на ГЕРБ текнаха, като пролетни реки. Видиш ли Бориосв бил казал, че подкрепя тотално въоражаването на Украйна и сега про путинистите Рашков и Нинова бързо го били затворили. Що за глупост. Това е по инициатива на европейската прокоратура и е за залоупотреби с еврофондове.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 март 2022 9:57
Гост

И в украинския парламент се биеха едно време. Притеснителни сигнали идват от НС. Да спазват закона и по-кротко.

ЧСИ, нотариуси и др.
ЧСИ, нотариуси и др.
18 март 2022 10:17
Гост

Не че Борисов и кликата му не заслужава разследване, но дано намерят убедителни доказателства. Нали се сещате, че повечето неща за които го обвиняват се вършат на четири очи или с верни посредници, които под заплаха за живота си ще мълчат като риби. Справка Цв. Цв. Нещо да е казал?

ЛОРИТА
ЛОРИТА
18 март 2022 14:49
Гост

В цялата ситуация липсва Фандъкова, милата, скромната , хрисимата изпълнителка на заповедите на Бойко, можи би сега и цялата администрация на София – от Московска до районните кметове на герб ще излязат да защитават падналия си вожди мишките ще се разбягат като кораба потъва.Но следващата задържана трябва да ДАСКАЛИЦАТА И БАРБАЛОВ