Намери се нова сграда за Административен съд София-област (АССО). Тя е на бул. „Александър Стамболийски“ в близост до Върховния административен съд (ВАС), установи проверка на „Лекс“.

Тъй като сградата в момента се ползва от Министерството на здравеопазването (МЗ), председателят на ВАС Георги Чолаков е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет да поиска от Министерския съвет (МС) тя да бъде безвъзмездно предоставена на съдебната власт.

Комисията за управление на собствеността е разгледала идеята на шефа на ВАС и още на първото заседание на Пленума на ВСС на 9 май ще предложи представляващият съвета Боян Магдалинчев да бъде упълномощен да поиска от Комисията за разпределяне и използване на административните сгради към МС да предостави въпросната сграда за нуждите на АССО.

В началото на 2018 г. ВСС реши в сградата на бул. „Драган Цанков“, където допреди две години бяха Софийският районен съд и Софийската районна прокуратура, да бъдат настанени административните съдилища София-град и София-област.

Снимка: „Лекс“

Но след мащабните промени в Административнопроцесуалния кодекс председателят на ВАС Георги Чолаков заяви в интервю за „Лекс“, че ще се наложи осигуряването на самостоятелна сграда за АССО. Чолаков обясни защо: „С делата, които ще отидат там след смяната на подсъдността, броят им ще се увеличи значително. Делата на регулаторите, които отиват там, ще са поне 200 на година. А трябва да добавим и данъчните дела, което ще поеме този съд, тъй като София-област е един много активен икономически район – около София са ситуирани много предприятия. Да не забравяме, че там ще се разглеждат също и делата по Закона за българското гражданство, които също са голям брой“.

По думите му сградата на бул. „Драган Цанков“ е недостатъчна само за Административен съд София-град (АССГ), камо ли за двете съдилища. Моето предложение ще бъде там да се премести само АССГ и да търсим алтернативен вариант за устройване на АССО, обясни тогава Чолаков.

Битов проблем има и Върховният административен съд, чиято сграда вече не може да задоволи нуждите му. Затова в началото на миналата година ВСС реши да упълномощи Магдалинчев да поиска от правителството безвъзмездното предоставяне за нуждите на съда на централната сграда на здравното ведомство на площад „Света Неделя“ №5. Самото министерство пък трябва да се премести в Центъра по хигиена. Идеята е да се изгради топла връзка между двете сгради на ВАС, за да може магистратите и служителите по-лесно да се придвижват. На този етап обаче правителството не е решило дали ще предостави зданието на върховния съд.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
От пусто в празно
От пусто в празно
07 май 2019 16:54
Гост

Големи идеи, никаква мисъл. Първо, искат да преместят цял апелативен съд в една малка и непригодна сграда, чието единствено предимство е, че е в центъра. Второ, искат да изградят топла връзка, т.е. да строят по сграда – паметник на културата, какъвто статут несъмнено има сградата на ВАС. Трето, искат да местят министерство в болничния комплекс на Гешов. Това са все грешни решения и лоши идеи.

Гражданин
Гражданин
02 май 2019 22:23
Гост

ПАРИИИИИИ на нашши хора и БЛОКАААЖЖ на системата.

Бай Иван
Бай Иван
02 май 2019 21:46
Гост

е на сегашната какво й е? да не говорим че там наблизо-сгради бол

stan
stan
02 май 2019 13:47
Гост

Браво на Жоро Чолаков! Грижи се за хората си! Мисли и действа… да не правя сравнение с един друг председател

Анонимен
Анонимен
02 май 2019 16:34
Гост

Веднаха се сещам за един друг „върховен“.

Гражданин
Гражданин
02 май 2019 22:22
Гост

МИСЛИ, Да, а гражданите – ДА ГО Д….Т! СМЕШНИК!

Анонимен
Анонимен
02 май 2019 13:41
Гост

Не е много разумно МЗ да се мести в Центъра по хигиена.

Анонимен
Анонимен
02 май 2019 13:35
Гост

Вариантът, който предлага Чолаков е много добър, тъй като двете сгради трябва да са наблизо.