Оригинална бланка на МВР с две стари присъди на Васил Божков и криминалистическа регистрация са открили разследващите при претърсванията в офиса на бизнесмена, съобщиха от Специализираната прокуратура. Документите, както и огнестрелно оръжие, са били заключени в каса в помещение на ул. „Московска“ 43.

На оригиналната регистрационна бланка са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г. за извършването на незаконна тогава хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Върху бланката имало и мастилен дактилоскопски отпечатък на Божков.

Прокуратурата е изискала от главния секретар на МВР Ивайло Иванов да назначи проверка по случая, която да установи дали има данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал Божков, както и кога, и на какво правно основание е извършено това.

Проверката трябва да покаже още дали този тип бланки се съхраняват по съответния законов ред и къде, както и в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхраняването им. От МВР трябва да установят и къде трябва да се намират документите за регистрациите на Божков.

При днешните претърсвания разследващите са открили множество предмети, за които се предполага, че са движими културни ценности, но стойността и произходът им тепърва ще бъдат установявани. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст, подчертаха от държавното обвинение.

В отговор на обвиненията на близки до Божков, че по време на претърсванията ценните предмети били изнасяни в найлонови чували и за тях не се прилагат адекватни мерки, днес от прокуратурата подчертаха, че откритите находки били в „насипно състояние“.

„Съхранявани са не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка. Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички“, съобщават от прокуратурата и допълват, че предметите вече се опаковат и транспортират в Националния исторически музей при стриктно спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности, като това става в присъствието на служители от музея.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
21 февруари 2020 12:35
Гост

Този документ не представлява ли класифицирана имформация, как така пуснаха снимка в медиите..?

Някоя
Някоя
20 февруари 2020 8:08
Гост

Уж черните чували на МВР се трансформираха в кутии от памперси, вафли и пури на Б..Къде е фондацията и нейната платева загриженост към културно ист.ценности?

тъпотия
тъпотия
19 февруари 2020 16:57
Гост

Прокуратурата казала на МВР да установи къде трябва да се намират документите за регистрациите на Божков. Алооо, тия регистрации отдавна трябваше да бъдат заличени. Прокуратурата няма ли да разпореди на МВР да заличава криминалните регистрации при спазване на изискванията на нормативната уредба. Няма ли да има и разследване срещу длъжностни лица за това

Милиционер
Милиционер
19 февруари 2020 17:09
Гост

Що пишете, без да знаете?!
Регистрациите не се заличават просто ей така, защото на някой гост тук му е щукнало.

до милицоннера
до милицоннера
19 февруари 2020 20:49
Гост

Ноторно е,че на ВИП обвиняеми политици, магистрати и милицаи на високи постове регистрация изобщо не се правиq ако станат обвиняеми. Например, когато мистър шест
апартамента като беше обвиняем той отказа да бъде регистриран, защото било унизително.МВР се уплаши, и изобщо не го регистрира.значи можело и да откажеш да те регистрират.Да , сега е оправдан, но законът
изискваше да бъде регистриран, а после и заличена регистрацията. Доказано-ВИП обвиняеми могат да откажат регистрация-без никакви последици.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2020 16:16
Гост

Колко ли са ценни тия антики, че да ги хвърлят в кутия от памперси. Не съм далеч от мисълта, че са подхвърлени, за да се майтапи Черепа с МВР и прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2020 16:18
Гост

Най-ценните му неща отдавна са изнесени и са останали боклуци, сигурно купени от градинката пред „Александър Невски“.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2020 16:19
Гост

Точно, сигурно са фирмени сувенири 🙂

Пешо магазинера
Пешо магазинера
22 февруари 2020 9:22
Гост

Хаха, преди да бъдат използвани памперсите не се различават от която и да било стока

123
123
19 февруари 2020 16:11
Гост

Ръст 1,87? Той да не е измамил и милиционера навремето?

комунисти, пионери
комунисти, пионери
19 февруари 2020 16:14
Гост

А, бе, нали е в ДКМС, какво значение има колко е висок 🙂

Чичо Сам
Чичо Сам
19 февруари 2020 16:08
Гост

Като ги измъкне от МВР, идеята не трябва ли да е да ги унищожи, а не да ги съхранява в касата? Нещо не ми се връзва логиката, а уж математик човек бил.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2020 16:07
Гост

Измамил четирима със сумата 300 лева. Той после цял народ измами да търка билетчета. Евалла, Череп, машалла!

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2020 16:05
Гост

Явено хазарта си го влече от малък. Добре, че дойде демокрацията, че да му даде бизнес и да му отнеме регистрацията в МВР 😉

Танев
Танев
19 февруари 2020 17:30
Гост

Вълкът козината си мени…Божков не е вчерашен. Отдавна си е оплел кошницата.

д-р Рос
д-р Рос
19 февруари 2020 16:03
Гост

За тези присъди Божков отдавна е реабилитиран, а за регистрацията – отдавна трябва да е заличена. Друг е въпросът, че не съм чувал МВР да дава на „пациенти“ оригиналните бланки

Стоян
Стоян
19 февруари 2020 17:33
Гост

Купени са. Това е напълно в негов стил.

въпрос
въпрос
19 февруари 2020 20:24
Гост

Къде пише,че след реабилитация се заличава регистрацията? Не и в чл 68 от ЗМВр, та къде го пиише?

хазарта
хазарта
19 февруари 2020 16:01
Гост

Имам човек във НАП
И ми дреме на г_за,
Имам човек във КАТ
И повече няма да ходя да се редя
Имаме човек и тука,
Имаме човек и там.
Имам и откъде да купя,
Имам и откъде да дам.

магура бой
магура бой
19 февруари 2020 16:04
Гост

НапазарувАл е яко Черепа. Пак си е купил и регистрацийката за спомен от старите времена на Магурата

Лозан
Лозан
19 февруари 2020 17:32
Гост

Най вече има да дава. За това го и пазят. Бая чадъри си е подсигурил.