Непълноти и неясноти в експертиза станаха причина за поредното отлагане на делото срещу кмета на Септември Марин Рачев за укриване на данъци чрез фирмата „Марин Рачев-Менсъл“, съобщи „Дарик“.

Делото се гледа в Окръжен съд – Пазарджик. Според обвинителния акт от 2005-2006 г. Рачев не е платил ДДС от продажбата на горива в размер на 115 000 лв., които с натрупаните лихви достигат 300 000 лв.

По време на днешното съдебно заседание се разбра, че в представената втора поред разширена счетоводно-икономическа експертиза има пропуски. Тя обхваща период от 10 години – от 2005 г. до закриването на дружеството през 2015 г. Оказа се, че при изготвяне на заключението вещите лица Любка Тенева и Любомир Црънчев не са ползвали фактури и касови бонове, тъй като те не им били предоставени от спепрокуратурата. Експертите получили писмо от държавното обвинение на 30 август, но тогава заключението им вече било готово. Данните за експертизата били взети от справките-декларации за ДДС. Явиха се и разминавания с първата експертиза, както и между посочените в документацията за оборота продажби и декларираните пред НАП, съобщава „Дарик“.

Затова съдия Ивета Парпулова назначи нова тройна съдебно-икономическа експертиза, в чието изготвяне ще участва още едно вещо лице – Елена Митева. Очаква се тримата експерти да отговорят какъв е точният оборот на фирмата по години за целия период.

Следващото заседание се очаква до средата на ноември, но засега не е насрочена дата.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Спец
Спец
10 септември 2018 20:51
Гост

Това с оборотите и платените данъци е сравнително елементарна работа, която всеки счетоводител върши всеки месец. Не мога да разбера какво толкова мъдрят. Явно има други неизвестни.

Гражданин
Гражданин
10 септември 2018 20:48
Гост

Тази некомпетентност на вещите лица е съмнителна.

Служител
Служител
10 септември 2018 20:49
Гост

Много по-съмнително е поведението на спецпрокуратурата.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2018 15:59
Гост

Или по-скоро безпристрастността им.