Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански да се извини на върховните съдии, осъдили окончателно на пробация съдийката от Раднево Люба Петрова. Това е поискала шефката на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Галина Захарова в писмо до самия Новански, с копие и до представляващия съвета Боян Магдалинчев, съобщиха от ВКС.

Повод за него е реплика на Новански по време на заседанието на Съдийската колегия на ВСС миналата седмица. Тогава кадровиците трябваше да решат дали да възстановят Люба Петрова на работа в Районния съд в Раднево. Тя беше временно отстранена от длъжност, защото беше обвиняема за документно престъпление. Преди три месеца обаче делото срещу нея приключи окончателно, като Петрова беше осъдена на пробация за това, че си беше измислила цяло съдебно заседание. Окончателното решение беше произнесено от състав на ВКС с председател Христина Михова и членове Невена Грозева и Бонка Янкова (повече за него виж тук).

Срещу Люба Петрова има и второ дело – за лихварство, измама, длъжностни и документни престъпления, което се очаква скоро да тръгне в Софийския градски съд (СГС). В края на април съдия Даниела Талева го прекрати, след като прецени, че обвиненията в лихварство са неясни, но Софийският апелативен съд (САС) отмени определението ѝ, като казва, че всичко в обвинителния акт е описано подробно и не са допуснати никакви процесуални нарушения.

Преди ВКС окончателно да се произнесе по първото дело, Люба Петрова беше депозирала молба за напускане. Впоследствие обаче явно я е оттеглила, а вместо нея поиска да бъде възстановена на длъжност, защото не е осъдена на лишаване от свобода.

Така миналата седмица казусът беше поставен за разглеждане пред Съдийската колегия с предложение на Комисията за атестирането и конкурсите Петрова да бъде възстановена на работа, като в края на краищата това не се случи. В изказването на заседанието Боян Новански каза, че е против възстановяването на Петрова и заяви, че не намира за нормална присъдата, като по думите му „трябва да се изсипе един камион с прах за пране пред Съдебната палата, за да се изперат нечии съвести“.

Именно тази негова реплика е поводът съдия Галина Захарова да поиска той да се извини на състава. От ВКС цитират части от писмото ѝ.

„До настоящия момент възпроизведеното в медиите съдържание на Вашето изявление не е опровергано. Огласената оценка за решението на ВКС и „образно“ формулираното предложение за реакция срещу него не са коментирани дори и с една дума от който и да е от участващите в заседанието членове на ВСС“, пише Захарова на Новански.

Като посочва, че като съдия във ВКС и ръководител на Наказателната колегия намира за необходимо да възрази „срещу публично заявеното неуважение към върховната съдебна инстанция и обидните внушения по отношение на съдии от НК на ВКС по повод решението им по конкретно дело“. „Като съдии имаме висок праг на търпимост към градивната и отговорна критика, но не сме длъжни да се примиряваме с тенденциозни мнения, които голословно, без да се посочат каквито и да са доказателства, насаждат съмнения в интегритета ни“, заявява Галина Захарова.

Тя изтъква, че членовете на съдебния състав, чието решение е предмет на коментар във ВСС, са упражнили правомощията си НПК.

„Никой от тях не заслужава да бъде злонамерено охулван заради това, че е изпълнил служебните си задължения, ръководейки се от закона, и по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото“, изтъква шефката на Наказателната колегия.

Тя посочва, че метафората за необходимостта от „изпиране“ на съвестта на съдиите е оскърбителна за репутацията им лична нападка. „Изречените думи внушават подозрения за несправедливост на процеса поради съмнения за скрита мотивация на съдиите при постановяване на акта им, несъвместима със законовите изисквания и съдийската почтеност. Считам, че в „нормалните“ държави (разбирам – правовите) съдиите не се охулват за постановените от тях решения. В „нормалните“ държави е немислимо да се изсипва прах за пране пред сградата – символ на правосъдието, както в буквален, така и в преносен смисъл“, пише Захарова.

В писмото си тя напомня, че ВКС като институция заслужава респект, а уважение към професионалното и лично достойнство се дължи и на съдиите там.

„Няма как да се вдъхне доверие към съда, ако професионалист, член на Висшия съдебен съвет, по закон призван да брани независимостта на съдиите, внушава необосновани съмнения за безпристрастността на съдиите по конкретно дело“, заключава тя.

И приканва Новански да се извини на съдебния състав за репликата си, а ако има данни за поведение на тримата съдии, което е несъвместимо със законовите изисквания, да ги огласи.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Куку
Куку
02 юли 2019 17:58
Гост

Юридическия еквивалент на лайнометната журналистика на Делян Пеевски. Подчинения трябва да е в тон с шефа, няма как, нищо че се намира във висш орган на съдебната власт.

Taka e
Taka e
02 юли 2019 13:49
Гост

За съжаление хората на публични длъжностни у нас, не съзнават, че публичното говорене е ходене по тънък лед. Носенето на провинциален манталитет (с оглед мястото ни на картата на ЕС, а не конкретни родни места) ясно личи в публичните изказвания. Не може да си позволиш да говориш каквото ти падне пред микрофони, на живо или запис и изобщо на всякакви официални поводи. Трябва да се въздържаш от коментари, които биха могли да се изтълкуват като обидни, да раздаваш етикети, а всяка критика трябва да бъде поднесена по неемоционален, а рационален и подкрепен с факти начин. Тъй че – прав или… Покажи целия коментар »

Колчо
Колчо
02 юли 2019 17:23
Гост

Либерални стратегии за лицемерничене.

Анонимен
Анонимен
02 юли 2019 13:01
Гост

Боян Новански e напълно прав. Може ли магистрат с такива сериозни нарушения да бъде възстановен на работа.

Анонимен
Анонимен
02 юли 2019 13:02
Гост

Глупости! Той ще ми говори за пране на съвест. А неговата дали е достатъчно чиста.

Anonimen
Anonimen
02 юли 2019 13:03
Гост

Освен това е голословен. Такива сериозни обвинения трябва да се подплатят с доказателства.

мхм
мхм
02 юли 2019 21:13
Гост

Колко да е сериозно? С оглед спецификата на конкретния казус, е следвало да приложат чл.9, ал.2 от НК. Вместо това ВКС са били доста строги, а някакъв неук чукч ги критикува в обратна насока…

Анонимен
Анонимен
02 юли 2019 12:59
Гост

Поздравления за твърдата позиция на Галина Захарова и стоицизмът относно защитата на колегите й.