Дисциплинарни производства срещу 14 служители на Софийския затвор, сред които и зам.-директор, ще бъдат образувани заради бягството на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев на 3 април. Това обяви днес зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, позовавайки се на резултатите от назначената от него проверка в затвора след инцидента.

Въпросните служители обаче няма да бъдат отстранени от работа, нито принудени да излязат в отпуск, докато текат дисциплинарните производства, защото, по думите на Проданов, така затворът ще бъде оголен откъм кадри. Според него обаче тези надзиратели за в бъдеще ще си отварят очите на четири за своите действия и бездействия.

Най-лекото наказание според нормативната база е „мъмрене“, а най-тежкото – уволнение. „Мисля, че мъмренето ще го прескочим“, заяви заместник-министърът на правосъдието.

Проверката е установила занижен контрол на извършването на постовата служба, слабости от организационен характер, както и че невинаги са правени задължителните лични обиски на лишените от свобода и проверки на багажите, които получават отвън.

Проверката обаче не е успяла да установи как е било внесено огнестрелното оръжие, което е попаднало при Владимир Пелов. Проданов уточни, че вариантите са много, може да е бил внесен в хляб или с друг багаж. „В затвора влизат и други пратки, лишените от свобода получават и техника. Изобщо през вратите на нашите затвори тече един много широководен поток от вещи“, заяви заместник-министърът на правосъдието.

Не е изяснено още и откъде е бил взет ножът, който е бил използван при бягството от Радослав Колев. Единият вариант е да е от кухнята, другият – да е самоделно направен. Николай Проданов поясни, че дори капачката на една консерва може да бъде използвана като нож.

Комисията, извършила проверката, е установила и фактите около бягството на двамата рецидивисти. То е било подготвено особено старателно като в хода му Пелов и Колев са явно са извършили наблюдение върху организацията на охранителната работа, набелязали са слабите места и са се снабдили с оръжие, започна Николай Проданов. И продължи да описва действията на двамата. Час преди бягството те излезли от спалното помещение, носейки прикрито оръжие, отишли на мястото за престой на открито. После напазарували в лавката, вероятно с цел прикритие, по думите на Проданов, а после се преместили на мястото за получаване на техника. И именно там започва същинското бягство, поясни заместник-правосъдният министър.

И още: „Съответните длъжности лица са били наясно за високата обществена опасност, която представляват Пелов и Колев, макар да имат различен профил. Пелов е амбициозен, хитър, много адаптивен. В документацията за него е записано, че е в състояние да упражнява изключителен контрол върху емоциите си. Колев е импулсивен и с неовладяни реакции, не умее са контролира емоциите си. И двамата са с висок риск за бягство“.

Част от нарушенията се дължат на факта, че надзирателите са се изплашили от Пелов и Колев и най-вече от оръжията, които са били насочени към служителите, стана ясно още на пресконференцията днес. Имаме късмет, че няма ранени или тежко пострадали служители, заяви Ивайло Йорданов, началник на сектор „Охрана и сигурност в затворите“ към ГДИН.

Той все пак поясни, че докато затворниците са били насочили оръжие към единия надзирател, негов колега стоял отстрани и по никакъв начин не реагирал. На уточняващ въпрос дали служителите не се обучават как да действат в кризисни ситуации, Йорданов поясни, че постоянно се провеждат обучения, но „такова дръзко нападение“ до момента не е имало.

В отговор на питане заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов каза, че въпросът за носене на политическа отговорност за инцидента не е на дневен ред.

В тази сграда никой няма да подава оставка. Аз съм на този пост от квотата на една политическа сила (ВМРО – б.а.), която тази година навършва 125 години. Ние имаме традиции и една от тях е, че едно от най-тежките прегрешения е дезертьорството. Ние не бягаме от постове, от отговорност и задължения. Стоим там, където са ни пратили, стоим до края, сиреч до успех“, категоричен бе Проданов.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кибик
Кибик
13 април 2018 17:16
Гост

Да ги пратят в Бразилия на обучение, ще им стигне доживот.

Анонимен
Анонимен
13 април 2018 15:02
Гост

за уволнение са всичките, ама никой ня ма да иска да работи вместо тях

министър
министър
13 април 2018 13:54
Гост

Изобщо през вратите на нашите затвори тече един много широководен поток от вещи… този зам.-министър професор избива рибата