Два месеца преди началото на новата академична година в университетите, правителството най-сетне одобри броя на задочните студенти по „Право“, които ще бъдат записани във всяко висше училище.

Това се прави в последния момент, тъй като в началото на юни беше отложено влизането в сила на новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ с още една година (повече по темата виж тук). Тя предвижда отпадане на задочното обучение по „Право“ и затова през април, когато беше утвърден план-приемът за университетите, бяха предвидени бройки само за редовно обучение.

Така, въпреки отлагането на забраната за прием на задочници в юридическите факултети, те нямаха места за тях за 2019/2020 г.

По информация на „Лекс“ с гласуваните днес промени от Министерския съвет, 380-е бройки за редовни студенти по „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се трансформират в 330 места за редовно обучение и 50 за задочно.

В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ утвърдените 40 места за обучение срещу заплащане в редовна форма се трансформират в 20 за редовно и 20 за задочно обучение.

В Русенския университет „Ангел Кънчев“ 76-е места за обучение срещу заплащане в редовна форма се трансформират в 46 места за редовно и 30 за задочно обучение.

Във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ към 40-те места за обучение срещу заплащане в редовна форма се добавят и 50 места за задочно, т.е. местата за обучение срещу заплащане стават общо 90.

В Бургаския свободен университет утвърдените 110 места за обучение в редовна форма се трансформират в 60 за редовна и 50 за задочна.

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ към 100-е места за субсидирано от държавата обучение в редовна форма се добавят още 45 за задочно обучение.

Във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ утвърдените 180 места за редовни студенти се трансформират в 50 за редовно обучение и 150 за задочно.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
колега
колега
14 август 2019 20:52
Гост

Разбира се, че отнякъде трябва да се започне в ограничаване на броя завършили юристи в малка България. Ясно е, че Наредбата има за цел да започне с по-лек нормативен път за производство на юристи. Дори първият вариант беше с два съвместни подхода- и единен държавен изпит.

lssah
lssah
14 август 2019 13:42
Гост

Проблемът не е толкова в задочното обучение, а в огромната бройка приети юристи. Като си знаем, че 90% процента от влезлите завършват не знам на какво се надяват приетите. 400 човека само в СУ. Боже! 200 щяха да са много дори да ги нямаше другите университети.

Георги
Георги
16 август 2019 9:51
Гост

В моя курс влязохме 150 души и към края на следването станахме повече от 400. Язък за доброто реноме на университета и качествените хора, които учиха там.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 12:10
Гост

Факт е, че който иска да се реализира и положи усилие ще го постигне във всяка форма на обучение, но бройката на изучавали и изучаващи право е твърде висока.
Обидно е за магистратски 40 места да участват 800 юриста. На интервю за работа за едно място да кандидатстват 15 човека.
Няма естествено регулиране на професията.

Супер
Супер
14 август 2019 11:11
Гост

Цъфнала и вързала е държавата, само юристите ще я спасят. Лекари, учители и строители нам не трябват. Само адвокати и ЧСИ-та.

Наблюдател
Наблюдател
13 август 2019 17:11
Гост

Прави ми впечатление, че след кратко затишие отново има голям интерес към правото. Тези деца на какво се надяват?

Георги
Георги
13 август 2019 17:22
Гост

Някоя баба/майка/вуйна им е пилила на главата, че дипломата по право отваря всички врати и че няма бедни адвокати. Същите тия баби/майки/вуйни живеят с убежденията си от 50-те години, гордостта им е че са завършили даскало с отлична диплома и са държали реч в деня на завършването, не могат да държат смартфон правилно и са силно скептични към идеята да ползват електронна поща. Изобщо, в техните очи електронната изчислителна машина знае всичко и се отнасят към нея със завидна доза страхопочитание. И разбира се, този начин на мислене се прехвърля върху младежите. А в същото време дюнерджийте взимат заплати за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 август 2019 17:00
Гост

Който е решил да учи съвестно, ще го прави независимо от формата на обучение. А и много от студентите са принудени да учат задочно поради факта, че не живеят в града където учат.

Анонимен
Анонимен
13 август 2019 16:54
Гост

Голям процент от студентите са се насочили към задочното обучение.

Анонимен
Анонимен
13 август 2019 16:56
Гост

Много ще изучат. Надали от тях ще излезнат качествени юристи със знания.