Двама нови заместник-главни прокурори бяха назначени днес от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това са Красимира Филипова от Върховната касационна прокуратура и Десислава Пиронева от Софийската градска прокуратура.

Същевременно днес колегията прие за сведение подадената оставка като член на ВСС на Пламена Цветанова, която също е предложена за заместник-главен прокурор. Оставката ще бъде внесена за гласуване на утрешното заседание на Пленума на ВСС като за освобождаването ѝ са необходими поне 17 гласа „за“.

Предложенията за назначаването на трите дами са на обвинител №1 Иван Гешев. Цветанова и Филипова ще бъдат заместник-главни прокурори при ВКП, а Десислава Пиронева ще ръководи Върховната административна прокуратура (ВАП).

Същевременно днес колегията освободи като зам.-главен прокурор при ВАП Ася Петрова и я назначи за редови обвинител там. Първоначално предложението на обвинител №1 беше тя да бъде назначена във ВКП. Но тази сутрин в съвета е постъпило заявление от Ася Петрова, в което казва, че иска да работи във ВАП. Молбата ѝ беше удовлетворена.

След освобождаването на Петрова, Иван Гешев ѝ благодари и добави, че тя е положила много усилия като заместник-главен прокурор при Върховната административна прокуратура. „Във ВАП беше свършена немалко работа през последните седем години. Тази промяна се налага единствено и само защото е нормално всеки административен ръководител да сформира екип по начина, по който ще даде възможност да бъдат постигнати целите, които стоят пред главния прокурор и прокуратурата. Аз лично благодаря на Ася Петрова. Тя положи огромни усилия и се радвам, че съм работил с нея, включително и като заместник-главен прокурор“, допълни Гешев.

Красимира Филипова беше зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура. През март 2018 г. Прокурорската колегия обяви конкурс за повишаване на три места във ВКП. Филипова беше класирана на втора позиция и на 2 октомври 2019 г. беше повишена във ВКП. Тя е бивш заместник-министър на правосъдието в кабинета „Борисов 2“ и беше част от екипа на правосъдния министър Екатерина Захариева.

Г-жа Филипова е прокурор от кариерата. Целият ѝ професионален път е минал през прокуратурата. Била е ръководител на различни звена в различни структурни единици на прокуратурата. Разпознаваема е за голяма част от колегите, много от тях са работили с нея. Има опит и като заместник-министър на правосъдието. Смятам, че тя ще се справи успешно със задачите и предизвикателствата, които стоят пред прокуратурата. Разговарял съм с нея. За нея и за останалите колеги, които предлагам за заместници, важат няколко основни положения, които за мен и екипа ми са важни. На всеки един от нас е ясно, че ако ти липсва екипност и възможност за комуникация, не може да се получи крайният резултат.

Нашата работа е резултат от колективен труд и никой ръководител не може да се справи сам, независимо от нивото, на което се намира.

Бяха набелязани целите, които стоят пред прокуратурата през следващите седем години. С г-жа Филипова и другите колеги, които предлагам, имаме общи цели. Г-жа Филипова е наясно с предизвикателствата, които стоят пред нея и с жертвите, които ще се наложи да направи. Тя е един добър, изключителен избор за заместник на който и да е главен прокурор“, заяви днес Иван Гешев, който за първи път председателства заседанието на Прокурорската колегия.

След като Красимира Филипова беше единодушно избрана, той ѝ пожела успех и добави, че трудностите пред нея предстоят.

Десислава Пиронева пък беше едно от трите български предложения за европейски прокурор, заедно със Светлана Шопова (СГП) и Теодора Георгиева (АССГ). Трите кандидатури бяха одобрени от Министерския съвет в началото на миналата година. От прокуратурата съобщиха, че Пиронева „успешно е преминала процедурата за подбор на кандидати“ за европейски прокурор и от комитета по подбора са я класирали на първо място.

По повод тази номинация, Иван Гешев каза, че качествата на Пиронева са ясни на повечето от членовете на съвета, които я познават пряко и косвено. Главният прокурор изтъкна, че тя познава правото на ЕС и международното право, успешно е преминала през процедурата за избор на български европейски прокурор и е била одобрена от комитета по подбора. „Това е един висок атестат за нейните качества и той трябва да бъде отчетен“, допълни Гешев.

Главният инспектор Теодора Точкова пък внесе малко яснота по отношение на имуществената декларация на Десислава Пиронева за миналата година. Оказа се, че тя е посочила в една от графите, че има влог в размер на 981 197 лева, а в друга – 98 197. Проверката на ИВСС е установила, че става дума за техническа грешка и че реално е 98 197 лева спестявания.

Който не работи, той не допуска грешки. Нормално е да има технически грешки. Не мисля, че става въпрос за нещо, което представлява проблем“, коментира главният прокурор.

Третото предложение за заместник-главен прокурор е за Пламена Цветанова. Преди да бъде назначена обаче, тя трябва да бъде освободена като член на ВСС. Цялата кариера на Цветанова е минала в следствието, като последно е работила в Националната следствена служба. През 2017 г. тя беше избрана за член на ВСС от парламента, като беше номинирана от ДПС.

Другите двама заместник-главни прокурори са Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, и Мария Шишкова. В края на миналата година тя поиска да бъде освободена от ръководната длъжност от 6 януари 2020 г., но по молба на Гешев, напускането ѝ беше отложено за 6 март т.г.

Същевременно днес Прокурорската колегия назначи градския прокурор на София Емилия Русинова за зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура (САП). Предложението за това беше на ръководителя на САП Радослав Димов.

По този повод главният прокурор Иван Гешев заяви: „Познавам Емилия Русинова от дълги години като следовател и прокурор. Тя има богат опит. И след като апелативният прокурор на София е преценил, че заедно могат да работят в екип, аз ще подкрепя предложението“.

Така колегията единодушно подкрепи искането на Радослав Димов, както и това за още един негов заместник, като това ще е окръжната прокурорка от Бургас Галя Маринова.

Днес ПК на ВСС определи Даниела Димитрова за и.ф. ръководител на Софийската градска прокуратура.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
психоанализа
психоанализа
22 януари 2020 17:45
Гост

Правил силно впечатление, че назначава само жени. Това има две обяснения – слаб му ангелът или смята, че ще демонстрира над тях властта си по-лесно и го е шубе да се дръвчи на някой мъж? Трябва си психоанализа тук

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 17:46
Гост

Каква психоанализа – елементарни комплекси!

Sic transit gloria mundi
Sic transit gloria mundi
22 януари 2020 15:35
Гост

Sic transit gloria mundi – за Асето дойде денят да слезе от небето и да надене червената тога.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 17:27
Гост

Ще ѝ намерят нещо, не я мисли.

Q%Q
Q%Q
22 януари 2020 17:28
Гост

Тя във ВАП свърши някои полезни неща.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 15:29
Гост

Много жалко за Емилия Русинова. Това си е направо понижение. Явно Гешев не я харесва, въпреки хубавите му думи за нея.

Боко
Боко
22 януари 2020 15:44
Гост

Що пък жалко? Тя дойде от нищото, мълча няколко години и ето ти я вече зам.-апелативен прокурор.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 17:29
Гост

Да, ама шеф на градска е повече от заместник в апелативна.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 15:25
Гост

Летяща кариера за Красимира Филипова ми прави впечатление.

Георги
Георги
22 януари 2020 15:26
Гост

Тя си я заслужава. Защото е професионалист и си върши работата перфектно.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 10:16
Гост

Дано повече хора като Филипова получават „летяща кариера“. И по-малко като други от това ново ръководство. За съжаление може да стане като в приказката „една птичка пролет не прави“. На хора като Филипова човек може само да стиска палци.

Симеон
Симеон
22 януари 2020 15:24
Гост

Тоест, всичко си е по сценарий, както си беше решил Гешев.

Lilia
Lilia
22 януари 2020 16:14
Гост

Е, това не е нещо, за което може да бъде обвиняват. В правото си е да си избира, каквито хора иска в екипа си.