Над 700 са жалбите до вчера против заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за задължителното носене на маски. Това съобщи председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пред БНР.

Над 140 са жалбите срещу първата заповед на Ананиев, която просъществува само за няколко часа, а всички останали са срещу действащата.

Председателят на ВАС обаче посочи, че голяма част от жалбите са нередовни. Почти всички са подадени по имейл, но много от тях не са подписани с електронен подпис. „Тъй като става дума за обжалване на общ административен акт, открито съдебно заседание ще се насрочи по редовните жаби след обнародване на оспорването в „Държавен вестник“, обясни Георги Чолаков.

Той съобщи, че само за първите три работни дни на тази седмица съдиите във ВАС са обявили 555 акта. Обявяването на актовете беше спряно от началото на извънредното положение, но беше възобновено след месец.

„Съдът не е спирал да работи, но ВАС като съд, в който има огромен обем дела, също беше в леки затруднения с ограничаването на някои дейности заради извънредното положение. При нас ще има открити съдебни заседания по почти една трета от всички дела, които обикновено се гледат в съда“, каза Чолаков.

Той обясни, че съдебните зали са пригодени за новите условия, монтирани са прозрачни паравани, съдебните състави ще заседават с шлемове и ръкавици.

„В съда ще се допускат само страните и техни представители с маски и ръкавици, а ако нямат – на входа ще им бъдат осигурени такива. Всеки четвъртък на сайта на съда ще се обявява график на делата за следващата седмица“, каза председателят на ВАС. Графика за следващата седмица виж тук.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 април 2020 20:22
Гост

ВАС няма да разгледа нито една жалба, преди мерките и съответната заповед да бъдат отменени. След като това се случи, всички жалби ще бъдат отхвърлени поради липса на правен интерес, тъй като заповедта вече няма да е действаща. Така се случи и с делото срещу наредбата за увеличаване на цената на билета в градския транспорт в София преди няколко години. ВАС бавеше делото години, докато приеха нова наредба. Всичко това е гарантирано от председателя на ВАС, било то настоящия, предишния или следващия. Завиждам на колегите юристи, които все още мислят, че в скъпата ни родина се правораздава.

Анонимен
Анонимен
19 април 2020 20:27
Гост

Само за пояснение, държа да отбележа, че отказът да се разгледа жалба срещу незаконосъобразен общ или нормативен АА поради отпаднал интерес, е противоконституционен и нарушава всички принципи на правовата държава. Само някой необразован милиционер може да се заблуди в противното.

адвокат
адвокат
18 април 2020 11:03
Гост

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/25/ukazaniq-ecdc-predpazni-oblekla.pdf Да попитам пак, че нещо се разводняват нещата- ако маските -респиратори FFP2/FFP3 са ЖИВОТОСПАСЯВАЩИ ЛПС и този вид респираторни маски предпазват ЗДРАВИЯТ медицински персонал от заразяване с ковид-19, по каква логика НЕ СПАСЯВАТ здравите хора, които биха ги носили, но не са медицински персонал, от заразяване с ковид-19?

човек
човек
16 април 2020 14:19
Гост

Ами хората искаха да оредпазят населението, но останаха неразбрани. Народа прост и проклет, врат си муцуните като добитъци в магазините. Жалко за всички насосъаналите, които разсъждаваме отговорно, но сме поставени в безизходица от стадото простаци и наглеци

Любо
Любо
16 април 2020 14:15
Гост

Тоя що не носи маска? Къде са достойните журналисти да поставят въпроса?

Анонимен
Анонимен
16 април 2020 13:11
Гост

Като не искат жалби … да си пишат заповедите като хората. Не 700… 70 000 хиляди заслужават. Да плаща държава разноските по тия дела и да видим дали следващия път ще пишат пак на коляно малоумни наредби и заповеди…И разберете най-накрая, че за здрави хора дори е вредно да носят маски. Да не говорим че 70 % от хората са с такива за еднократна употреба, която не помага с абсолютно нищо. Като давате толкова акъл на хората да слагат маски… вземете вие малко да седнете да прочетете мнения на световни (не от тукашните тройкаджии) експерти и вирусолози, та дори и… Покажи целия коментар »

любопитен
любопитен
16 април 2020 14:25
Гост

СЗО е политически доминирана организация, отдавна е компрометирана и не може да служи като авторитет. Сега след като високообразованите и интелигентни негри начело на здравната система на САЩ видяха че положението излиза от контрол и обърнаха политиката на 180, подражавайки на цивилизованите страни, СЗО също ще препоръча носенето на маски (ако вече не са го направили).. Най-малкото защото черпят мандата си от същия източник

Анонимен
Анонимен
16 април 2020 16:18
Гост

Едно е да препоръчваш, съвсем друго е да задължаваш хората да слагат маски, дори и глоби да налагаш. Нито може да има адекватен контрол, още по-малко може да се очаква дори минимална събираемост на тези глоби. Накрая всичките, които носите маски… ще плащате сметката на адвокатите за некадърността на политиците. И резултата не е масово носене на маски и събрани глоби, а тлъста сметка за разноски по делата и натоварване на съдебната система…пък вие си носете маските, щом си вярвате че парче плат ще ви предпази…

адвокат
адвокат
18 април 2020 10:59
Гост

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/25/ukazaniq-ecdc-predpazni-oblekla.pdf „….И разберете най-накрая, че за здрави хора дори е вредно да носят маски…“ Това от позицията на какъв вид специалист го пишете- трол, квазиюрист, квазиспециалист или? Някога отгръщали ли сте учебници по медицина, знаете ли, че има учебници по вирусология, анатомия и физиология на човека, и знаете ли, че съгласно Указания на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за носене и сваляне на лични предпазни средства в лечебни заведения, полагащи грижи за пациенти със съмнение за или потвърдени за COVID-19. маските- респиратори FFP2/FFP3 са ЖИВОТОСПАСЯВАЩИ ЛПС..И ако този вид респираторни маски предпазват ЗДРАВИЯТ медицински персонал от заразяване… Покажи целия коментар »

LSSAH
LSSAH
16 април 2020 13:07
Гост

Адмирации. Дано скоро тази простотия я отменят. Явно не всички страдат от робска психика.

Нешев
Нешев
16 април 2020 12:55
Гост

Абе какво се занимават с тях бе? Който не иска да се пази да си излиза бе. Като не могат да го лекуват да ляга на паважа и да се оправя…

Василева
Василева
16 април 2020 12:54
Гост

Голям тъпня е това с жалбите

Барни
Барни
16 април 2020 13:25
Гост

Тъпня е съществуването ти 🙂

Радев
Радев
16 април 2020 12:54
Гост

Еми за това количество жалби да благодарят на онзи адвокат, който пусна бланки за жалбите. Иксше да залее страната с жалби и да стане известИн!

Евин Плаж
Евин Плаж
16 април 2020 12:53
Гост

Българина е голямо говедо. Ти му кажеш какво да прави за да се запази жив, той се ежи. Жалби пуска.

Кирилова
Кирилова
16 април 2020 12:53
Гост

Много ми е интересно какво ще постигнат, като се жалят, че ги карат да носят маски, защото това е за ТЯХНО добро и за доброто на близките им>

Джиджи ПАПА
Джиджи ПАПА
16 април 2020 12:52
Гост

Абе това е някакво безумие бе!

Мавродиева
Мавродиева
16 април 2020 12:51
Гост

Хахах ШЛЕМОВЕ беее

Анонимен
Анонимен
16 април 2020 12:33
Гост

Какъв малоумник трябва да си, за да подадеш жалба без електронен подпис? Това да не е халваджийски тефтер, в който драскаш?

юрисконсулт
юрисконсулт
16 април 2020 14:28
Гост

В практиката досъа адвокати така пускат примерно молби за отлагане – вечерта или даже сутринта преди делото. И страннотп че им минават номерата. Послебщо съдебната система не се ползвала д авторитет и доверие.

Димитър
Димитър
16 април 2020 12:31
Гост

Браво на Чолаков. За сетен път се доказа като изключителен ръководител.

Анонимен
Анонимен
16 април 2020 12:32
Гост

Неоспорим факт! Дори в тази ситуация няма да се наруши дейността на съда.

Сергей Пешев
Сергей Пешев
16 април 2020 12:28
Гост

Да, и аз съм подал жалба. Обаче с личен електронен подпис. Омръзна ми да ходя по улиците с тая маска, от която трудно дишам.

Анонимен
Анонимен
16 април 2020 12:29
Гост

При добро желание, ще се справиш. Иначе може въобще да спреш да дишаш. Мисли трезво!

Анонимен
Анонимен
16 април 2020 12:49
Гост
Анонимен
Анонимен
16 април 2020 12:27
Гост

Има жалби, защото не спазват реда. И освен това глобите са солени. Обаче това е една сериозна превенция и просто ще трябва да носим маски.