В продължение на над 6 часа депутатите спориха по проекта за промени в Изборния кодекс (ИК), но приеха само четири разпоредби преди по предложение на ГЕРБ да беше сложен край на заседанието.

Единствената по-съществена промяна, която успяха да гласуват, беше в чл. 206 от ИК. Това една от разпоредбите, които се изменят, за да се въведе възможността за гласуване едновременно и с машини, и с бюлетини в големите секции с над 300 избиратели.

Така тя вече предвижда, че в „избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, освен в случаите по чл. 212, ал. 5“ (т.е. освен ако не е в секция с под 300 души, в които е предвидено да се гласува само с хартия).

Споровете започнаха още преди гласуването на наименованието на законопроекта и очаквано основно бяха именно заради връщането на хартиените бюлетини в секциите с над 300 избиратели, предложено от ГЕРБ.

По време на дебата имаше упреци за грухтене в пленарната зала и обвинения в недемократичност. Бяха разменени реплики като: „Няма как гласуване до края и душата в рая“. Евгени Будинов от ГЕРБ заяви, че редовите членове на БСП наричали Корнелия Нинова „Лукашенко в пола“. А Рамадан Аталай от ДПС обяви ГЕРБ за по-голяма епидемия от COVID-19.

Той и съпартийците му на няколко пъти настояха дебатът по измененията в Изборния кодекс да бъде отложен. От ГЕРБ пък държаха той да бъде проведен днес, докато изненадващо малко пред 16 ч. Красимир Ципов предложи да бъде сложен край на заседанието.

В началото му лидерът на БСП Корнелия Нинова призова ГЕРБ да оттегли проекта си за нова Конституция и подчерта, че срокът за номинации за нов председател на ЦИК вече е изтекъл, а никой не е внесъл предложения, защото не иска да носи отговорност за провала на предстоящите избори.

Съпартиецът ѝ Крум Зарков заяви, че няма да се намери човек, който да оглави ЦИК, тъй като на комисията се стоварва цялата отговорност за машините, а тя е непосилна.

Искрен Веселинов от патриотите пък посочи, че БСП злоупотребява с темата за машинния вот. „Вотът с машини не е магическо решение за честността на изборите. Това е празен балон и той ще се спука“, каза той.

Един през друг говорителите от всички партии повтаряха, че изборите се манипулират. Едва след час Даниела Дариткова от ГЕРБ се усети, че това не е добре доверието на гражданите в самите тях и политическата система.

Дариткова коментира и едно изказване на председателката на парламента Цвета Караянчева, което предизвика силна обществена реакция – че заради епидемията от коронавирус, ще се налага машините за гласуване да се дезинфекцират непрекъснато, а така ще се повредят и затова ГЕРБ връща възможността да се гласува с бюлетини. „Това е твърдение на технически експерти, от които сме се информирали по отношение на машинното гласуване“, заяви Дариткова.

Всеки разумен аргумент се сблъсква в силата на аритметичното мнозинство, заяви Крум Зарков.

А Йордан Цонев от ДПС заяви: „Никак не е случаен дългият дебат по заглавието, защото всички се опитват да покажат на управляващите, че този проект не осигурява честен и прозрачен изборен процес“. И допълни: „Всички говорим за машини, защото хаосът в СИК е чудовищен“.

След над час дебат по наименованието на законопроекта БСП и ДПС излязоха от залата. Беше направена поименна проверка, която установи, че въпреки това има кворум и заседанието продължи.

Така дискусията продължи с предложението на ДСП за премахване на задължителното гласуване, като Хамид Хамид подчерта, че то противоречи на Конституцията, която определя, че участието в изборния процес е право, а не задължение. Мнозинството отхвърли предложението.

След бурен дебат не беше прието и предложението на патриотите да бъдат премахнати номерата в бюлетината.

Големият спор очаквано беше заради въвеждането на смесено гласуване – и с хартия, и с машини в големите секции с над 300 души. Надя Клисурска от БСП заяви, че ГЕРБ заблуждават хората с декларациите си, че искат широко приложение на машинното гласуване, а на практика го саботират. Тя припомни, че това създава затруднения и например в протоколите на СИК редовно не са отбелязвани преференциите на избирателите, гласували машинно. „Само машините ще премахнат възможността за манипулации“, заключи Клисурска.

Хамид Хамид каза, че с предложените промени за машинното гласуване „някой готви служебна победа“. А после заяви: „Да го кажем ясно – Бойко Борисов си подготвя фалшификация на следващите избори“.

„Най-лошата система, която можем да измислим, е да смесим машинно и хартиено гласуване“, коментира Зарков и настоя в големите секции да има само машини, а в малките – само хартиени бюлетини.

Цвета Караянчева също взе думата, за да обясни защо ГЕРБ връща хартиените бюлетини и въвежда смесена система за гласуване. „Машините, колкото и да са добри, може и да блокират и да се развалят. Какво правим, ако машина в някое отдалечено селце се развали от къде ще намерим друга и кога ще я доставим, за да може изборният процес да продължи? Имаме машина, в изборна секция влиза възрастна дама, която трудно се справя с гласуването. Кой ще ѝ помогне да гласува и къде отива тук тайната на вота? Защо да лишаваме българските граждани от възможността да избират?“, каза тя.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 0:02
Гост

Хора, не става дума просто за безплоден дебат. Иде реч за отчайваща неграмотност. Тези кратуни необразовани са приели с преходни разпоредби в ИК, че по въпросите, по които е компетентно ВНС може са провеждат референдуми! Няма нужда да продължавам. Всеки средно грамотен студент по право следва да е способен дотам, че да разбере какво е това. Такива профани никога не е имало. Корупция винаги е имало, но толкова прости, некомпетентни и лишени от мозък никога не е имало. И то накуп. Трябвардарсиридат незабавно и да се върнат в дупките, от които са изпълзяли, защото това е обида и унижение за… Покажи целия коментар »

МангоСарян
МангоСарян
16 септември 2020 20:53
Гост

Познайте от три пъти братята роми какъв избор ще направят.

Винету
Винету
16 септември 2020 20:55
Гост

Те ще гледат на машината като индианец пишеща машина или като на куп желязо.

Кольо
Кольо
16 септември 2020 20:51
Гост

Жалка картинка от действителността в изстрадалата ни държавица.

Пепи
Пепи
16 септември 2020 20:50
Гост

Стига бе! Само 6 часа безплоден дебат? Напредват значи. Че по някога пи цял ден пропиляват.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 17:25
Гост

Приеме ли се това окончателно, забравете за честни избори. Независимо дали предсрочни или редовни. Ама то очевидно това е и целта на промените. После Борисов спокойно може да метне кърпата. За трети път.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 16:32
Гост

Келеши

Герасим
Герасим
16 септември 2020 20:42
Гост

Пълни!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 16:32
Гост

Лошо е тия да са народни представители

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 14:17
Гост

Какъвто матрялът, такива и дупедатите му, и държавата му, и всичкото му.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 16:31
Гост

Определено тия нямат никаква полза от смесени избори. ЧУдят се как да наредят нещата, че да спечелят

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 16:31
Гост

Нека има смесено гласуване бе какво пречи?

Преброител
Преброител
16 септември 2020 20:46
Гост

Подправянето на броя на хартиените бюлетини, или безследното изчезване на тези, с които е гласувано за опозицията.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 16:30
Гост

Отиде коня у реката с тия дебили да правят избори. И да се карат. А те тръгнали и конституция да ми правят

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 16:30
Гост

Тия няма да свършат никаква работа. Само дето ще опорочат изборите

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 16:30
Гост

ГЕРБ и другите – ОСТАВКА!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 16:29
Гост

Абе според мен тия са да си подават оставка утре още

Димитрова
Димитрова
16 септември 2020 16:28
Гост

Ами какво да очакваме.

Manoleva
Manoleva
16 септември 2020 16:28
Гост

Те са безплодни по рождение