Задържаният за корупция главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов е имал банкова касета, в която държал валута за над 427 000 лева. Това съобщиха днес от Специализираната прокуратура, след като с разрешение на спецсъда касетата е била претърсена и иззета.

Тя е била наета от Томов в банков офис в София и само той е имал достъп до нея. Недекларираните пари били в евро, долари, паундове и левове, а главният секретар на ДАБЧ бил декларирал единствено спестени 25 350 лв. и 36 000 лв. от заплати.

На 1 ноември спецсъдът остави Томов в ареста, след като прие, че на този етап са събрани достатъчно доказателства за участието му в корупционната схема в ръководството на агенцията за получаване на подкупи. Задържан и обвинен е също и шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев, както и посредникът Марко Стойов.

Защитата на Харалампиев и Томов изтъкваше пред съда, че у никой от двамата не са били открити пари, за да бъдат свързани с получаване на подкупи. Според разследващите пари са искани за издаване на удостоверения за български произход, а шефовете ги прибирали директно в кабинетите си, без да се крият. Подкупи били принудени да дават основно хора, които наистина имат български произход. Те си плащали, защото забавените преписки в агенцията били 20 000 и им излизало по-евтино да го направят, отколкото да пътуват няколко пъти до България за редовна процедура. След подкупа, удостоверение се издавало само за ден, а иначе се чакало цяла година. В хода на разследването е станало ясно, че част от сумите били плащани с биткойни.

Днес от прокуратурата поясниха, че изземването на парите от банковата касета е станало едва вчера и далеч след гледането на мярката за неотклонение на Томов, защото адвокатите му са заявили, че имат ангажименти.

„Адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство“, посочиха от прокуратурата.

Корупционната схема беше разкрита в края на октомври, а вчера премиерът Бойко Борисов възложи на МВР и ДАНС да извършат проверка на издадените паспорти на чужди граждани за последните пет години.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Благодарен
Благодарен
20 ноември 2018 13:30
Гост

Всеки път се уча от подобни случаи къде и как да си крия парите. Сън не ме хващаше къде да смушам една сума, която не се гарантира от държавата.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2018 12:09
Гост

И като направят проверка на издадените паспорти на чужди граждани, какво? Да не калкулират колко пари са изкарали, или да анулират паспортите.

Кучето си лае, керванът си върви
Кучето си лае, керванът си върви
20 ноември 2018 11:54
Гост

Корупцията по високите етажи не е от вчера. Лошото е, че едни ги махат, но тяхно място идват същите…

Минувач
Минувач
20 ноември 2018 11:51
Гост

Защитата е абсолютно права, че у никой от двамата не са били открити пари. Открити са много пари и то в банкова касета. 🙂