Служителите в затворите и в съдебната охрана няма да получат 20% увеличение на заплатите тази година. Това стана окончателно ясно от отговори на правосъдния министър Цецка Цачева в парламента.

Надзирателите протестират от месеци с искане за увеличение на заплатите и на щатната численост в местата за лишаване от свобода. На последния протест преди седмица пред Министерството на правосъдието те получиха предложение за увеличение на заплатите с още 5%, но го отказаха. Тогава министър Цачева им даде известна надежда и каза, че нови разговори ще има през май, когато ще има някаква яснота за изпълнението на бюджета, а от началото на септември, когато стартира процедурата по бюджета за 2019 г., ще бъдат търсени възможности за повече пари за щатни бройки и за възнаграждения. Надзирателите настояват за точно 20% увеличение, за да се изравнят доходите им с тези на полицаите, които в началото на годината получиха и още 100 млн. лева.

Днес Цачева призна, че тази година възможност за по-голямо увеличение на заплатите на надзирателите няма.

„Не мога да удовлетворя исканията за по-високи възнаграждения на служителите в затворите. Това, което съм направила след протеста пред Министерството на правосъдието е да информирам министъра на финансите, като съм споделила, че на този етап синдикатите отказват да приемат предлаганото им увеличение. Те настояват за 20% увеличение. Пред тях и пред вас казвам, че през настоящата 2018 година няма такъв процент увеличение и в системата на МВР“, каза Цачева.

Следващите протести са планирани за 10 март и тя добави, че това е право на служителите. Относно перспективата за изпълнение на исканията им, Цачева каза, че за следващата бюджетна рамка за 2019-2021 г. е заявила до министъра на финансите Владислав Горанов допълнителни щатни бройки, които са необходими и с осигурено финансиране. По думите ѝ, към момента има по-малко от 30 места, които не са заети, тъй като голяма част от тях са в процедура по обжалване.

„Част от лицата, които печелят конкурсите и се назначат, се отказват след месец-два работа, тъй като трудът е изключително тежък“, призна Цачева.

Междувременно в парламента тя съобщи, че в министерството е създадена работна група, която ще решава дали да върне задочното обучение по „Право“. Тя е сформирана още преди в Комисията за защита от дискриминация да започне производство, което да установи дали с премахването на задочната форма не са нарушени правата на работещите студенти.

Работната група ще обсъди и други проблеми в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност „Право”, която ще започне да се прилага от следващата академична година.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бога на 10 те заповеди
Бога на 10 те заповеди
02 март 2018 14:39
Гост

Попитайте учтиво и очи в очи.В противен случай не ще се разбере.Блокирани сте от всички страни.Жалко за добрите идеи и напъни да се успее.Без БОГ никой не успява. А Той отказва да шепти на насилници.

Анонимен
Анонимен
02 март 2018 12:12
Гост

Според мен не е от незнание толкова, а от пълна липса на желание.

Бога на 10 те заповеди
Бога на 10 те заповеди
02 март 2018 14:47
Гост

Желания изпълнява само БОГ.Човеците не са значими на планетата Земя когато се замаят от самовлюбеност.И трябва непрекъснато да си мълвят – аз съм никой без своя си Народ…Но все тая.

гост
гост
02 март 2018 11:49
Гост

Ама че смешка.Що за искания, що за решения.Ако не се вземете в ръце и не реформирате сектора, никакви пари не ще стигат.Но не знаете как, нали г-а министър.И Захариева не знаеше и Иванов също.Не е ли време дошло за…Вие кажете.