Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗ) поиска обяснения от правосъдния министър Данаил Кирилов за намерението му да уволни шефа на затворите Васил Миладинов. Надзирателите излизат утре и на протест за увеличение на заплащането за нощен труд, което е 25 стотинки на час, като се очаква да подкрепят и Миладинов.

Днес те изпратиха писма до министър Кирилов и до заместника му Николай Проданов, който отговаря за местата за лишаване от свобода. В тях поставят въпроса за предстоящото уволнение на шефа на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и питат дали мотивите са свързани с предстоящи промени при възлагането на обществени поръчки в затворите.

Вчера Кирилов съобщи, че ще освободи Миладинов, но той е излязъл в 14-дневен болничен, и смяната ще бъде извършена след това. До момента той не е споделял мотивите за уволнението, но пред „Нова телевизия“ днес коментира проблемите в затворите, свързани с храните и цените им, както и достъпа до телефони. Кирилов каза, че има неуспешни обществени поръчки, свързани с доставка на храни, а една също била на път да се провали.

„Другият проблем са цените на храната – в т.нар. „лавки“ в затворите. Те най-често са обект на жалби, проверяват се и от нашия инспекторат. Твърди се, че там се продава с надценка, на завишени цени. Мисля, че е възможно чрез увеличаване на мерките да се подобри дисциплината и да се преодолеят някои вероятно корупционни практики в надзорно-охранителния състав, така че да се ограничи тази практика и да се сведе до изискванията, които са по закон“, каза още Кирилов. В понеделник той е бил на внезапна проверка на условията в ареста на бул. „Г.М. Димитров“ след жалба на задържаната там Евгения Банева, но поясни, че решението му за уволнение на Миладинов няма връзка с жалбата.

От синдиката на надзирателите днес са поискали от министъра да им представи мотиви за предстоящото уволнение на прекия им ръководител.

„Намерението, мотивите, основа на волеизявлението Ви за уволнение на главния директор на ГД „ИН“, кореспондират ли с желанието Ви (поети ангажименти, зависимости), по отношение на възлагането и контрола на други лица, субекти, заинтересовани страни и свързани такива по Закона за обществените поръчки?“, питат от синдиката.

Според тях кадровата политика на правосъдното министерство е вредна, неуместна и порочна, поради което създавала недоверие и разочарование от политическото ръководство.

В писмото до зам.-министър Проданов от синдиката директно го питат дали е оказвал натиск над Васил Миладинов да си подаде оставката още миналата седмица. Те са изпратили до Проданов 9 въпроса, в които искат да знаят дали е склонявал Миладинов да променя позицията на друг директор от по-ниските нива.

„Имате ли участие и ангажимент/и (изпълнение на сделка, поръчки) за назначаването на нов конкретен главен директор на ГД „ИН“, кой, коя?“, питат от синдиката. Те искат Проданов да им отговори и дали има лични и политически интереси от обществените поръчки в сектора.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Голата истина
Голата истина
05 юли 2019 10:54
Гост

Лъсна всичко. Сега разбрахме, че всичко е маневра, за да се сложи „наш“ човек на позицията, който да си сключва обществени поръчки с „наши фирми“. Данаиле, колко ще изкараш още като министър? Бойко, знаем, не издържа пред обществен натиск. А ти провокираш много недоволство.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2019 16:17
Гост

Сега надзирателите ще му протестират на Дани, а на него му е слаб ангелът и може и да размисли за шефа на затворите.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2019 14:15
Гост

Кирилов отново се издъни. Да видим как ще отговори на въпросите на синдикатът.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2019 14:13
Гост

Корупционните практики в надзорно-охранителния състав няма да се решат с уволнението на Миладинов.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2019 14:14
Гост

Просто трябва да се коригира заплащането за нощен труд на надзирателите. Това, което получават в момента са смешни стотинки.