Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа в цялост всички случаи, които тя сочи в искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Както „Лекс“ писа, в предложението си Йорданова изброява девет основания, въз основа на които иска отстраняването на Гешев (виж повече за случаите тук). Главният прокурор на свой ред отхвърли всяко твърдяно нарушение (виж тук).

На 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане пет от тях – казусите с полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Единственият изцяло недопуснат случай е „Жоси“. Мотивите на ВСС бяха, че част от твърдените нарушения не са извършени в рамките на мандата на Гешев, а последният пък е много по-отрано (повече за дебата във ВСС виж тук).

В жалбата си до ВАС Надежда Йорданова заявява: „Поддържам доводите си, че уронването на престижа на съдебната власт, когато се касае за висока длъжност като тази на главния прокурор, може да обхваща и поведение преди встъпването му в длъжност, поради обстоятелството, че, за да встъпи дадено лице в длъжност „главен прокурор на Република България“, то следва да отговаря на високи морални изисквания… Поради това не мога да се съглася, че може да се раздели във времето деятелността на магистрата и да се приеме, че липсата на морални качества не е основание за вземане на решение по чл.175, ал. 5 ЗСВ“.

С оглед гореизложеното, считам, че от основно значение е изследването на въпроса кога в публичното пространство са станали известни обстоятелствата, съдържащи се в предложението ми по чл. 175, ал. 5 ЗСВ, с които е уронен престижът на съдебната власт“, посочва правосъдният министър.

В тази връзка тя моли ВАС преписката да бъде върната във ВСС с указания за разглеждане и произнасяне по нея.

Същевременно Надежда Йорданова е изпратила на съвета и уточненията, които бяха поискани от нея по предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт.

На 12 април, когато ВСС трябваше да разгледа по същество предложението на Надежда Йорданова, се занима и с това на проф. Стоилов. Тогава кадровиците решиха, че то има нужда от уточняване и го върна на правосъдния министър като даде седемдневен срок за отстраняване на нередовностите. Същевременно ВСС реши да отложи обсъждането по същество на искането на Надежда Йорданова като изтъкна, че то ще бъде разгледано съвместно в това на проф. Стоилов (виж повече тук).

Сега правосъдният министър е уточнил „редица фактически обстоятелства“, свързани с искането на проф. Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на главния прокурор – „за разгласяване на веществени доказателства по неприключени досъдебни производства, за липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности, за използването на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството както и за неспазване на принципите за случайно разпределение на дела“, съобщиха от правосъдното ведомство.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Mike
Mike
21 февруари 2024 8:43
Гост

Legal matters can evolve, and the most geometry dash lite accurate and current information can be obtained from official and reliable news outlets or legal sources covering the specific jurisdiction in question.

Тътияна Пи-тончева
Тътияна Пи-тончева
21 април 2022 10:35
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
20 април 2022 15:22
Гост

Тази каквато е зачервена и подутичка според мен добре си пийва. От там и идва и повтарянето на едно и също без да има критичност към поведението си – леко я е треснала алкохолната деменция. Друго обяснение за поведението и на нея, и на екипа й няма. Простата глупост и свързаната с нея нахалност не могат да обяснят случващото се.

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 7:57
Гост

Айде пак напън. Русата не разбра ли, че така няма да вдигне рейтинга на правителството, а да не говорим за ДБ и гурото им Хр.Иванов. Едно нищо повторено истерично няколко пъти, няма да се превърне в нещо, ще си е все просто нищо.

Сеирджия
Сеирджия
20 април 2022 0:48
Гост

Явно, както се и говори, Кирчовците са се спазарили с Гешев да му закрият спеца, но да го оставят засега, защото ситуацията е патова, а и имат по-големи и належащи проблеми! Търговията е „силата“ на хардвардците, а Каскета е „цар“ на споразуменията, особено, когато трябва да изнуди някого или друг да плати сметката му! Тюрлю гювеча, който ни разиграват ЗАЕДНО с ефтини водевилни номера наричат „съдебна реформа“, но някакъв разумен и обществено полезен ефект от нея, освен политически пушилки няма!

Съдия
Съдия
19 април 2022 21:18
Гост

Купи безмислено труд, какъвто обикновено е пътят на хора, които смятат , че могат да направят нещо без да имат капацитет.

ОПГ „Каскет и Тиква“ не харесва това
ОПГ „Каскет и Тиква“ не харесва това
19 април 2022 20:39
Гост

comment image

Просто Кольо
Просто Кольо
19 април 2022 22:01
Гост

Не закъсняха. Не съм разочарован. Точно това произведение на изкуството чаках.

Просто Кольо
Просто Кольо
19 април 2022 19:11
Гост

Хей, хей, приятели! Чакам смешките за „Каскета“ и „прикриватурата“, че да се позабавляваме, с които Ристе Бойкикиев ви облъчва и хипнотизира две години вече.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 20:36
Гост

Кой е Ристе Бойкикиев? Предполагам герой от лайнометни комикси за най-хипнотизираните индивиди с необятно празно подкаскетно пространство?

:D :D
:D :D
19 април 2022 20:57
Гост

А така, само Васил Божков и Майбаси за по 300 бона!

Просто Кольо
Просто Кольо
19 април 2022 21:56
Гост

Той е твой кумир от управляващото мнозинство, на който тайно онанираш…Впрочем, цялото такова мнозинство прилича на шайка анимационни герои.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 17:31
Гост

Ако чака следващия ВСС- ще има да почака. Пък и там ще има прокурори о такива, които няма да й уйдисат. Обречена.

Спиридон
Спиридон
19 април 2022 15:46
Гост

Колко души трябва да му поискат оставката на този, та да се разкара най- накрая.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 16:06
Гост

Нали уж улицата не трябваше да управлява държавата или соросоидните НПО-та го пробутват тези лафове както всичко пробутвано от тях – с оглед на личността и конюнктурата?

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 16:27
Гост

избран е за 7 години и ще го изтърпиш. Макар и да не зачиташ демокрацията и процедурите.

Просто Кольо
Просто Кольо
19 април 2022 19:13
Гост

Реално, само теб чакахме. След малко кака Надка бие кепенците на лафката си в Разград и отива да сваля Гешев.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 15:43
Гост

Жалбата е недопустима, ама карай да върви. Въпросьт е да се симулира дейност, докато си замине като правосъден министър

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 19:17
Гост

Тя има една селска там, може на това да разчита. По-добре да събира бохчата, да гушне кривоноско и да не симулира нищо.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 15:34
Гост

Мъка. Тази даже не мога да се накарам да я коментирам или да й слушам интервютата. В нея и в думите й просто няма необходимото минимално съдържание, че те да имат смисъл. Все едно е навита механична играчка, която повтаря едно и също – една и съща мелодия до втръсване. Бог да пази България.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 15:26
Гост

ДБ и армията от НПО-та в акция, аз много се забавлявам. Много ми е готино, но лошото, е че този форум с юридическа насоченост, става като сайт – форум с политическа насоченост, а когато политиката се мъчи да влиияе на правото не е добре.

Берон
Берон
19 април 2022 15:10
Гост

Надежда Йорданова не знае какво е индивидуален административен акт!

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 14:43
Гост

Мафията си има прокуратураааа
Мафията си има прокуратура

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 14:43
Гост

Това ВСС няма да освободи Гешев и ще остави тази работа за новото ВСС.

Бисер
Бисер
19 април 2022 15:41
Гост

Не смеят. Нали заваят от него.

Харалампи
Харалампи
19 април 2022 14:42
Гост

Мафията се е прицелила в тези, които разглеждат обжалвания и сигнали. Така излизат чисти без накзания от държавата.

Nina
Nina
19 април 2022 14:41
Гост

Каскета е тотално подкупен и трябва да си ходи.

Чавдар
Чавдар
19 април 2022 15:43
Гост

Обаче няма доблест да си подаде оставката.

Темелков
Темелков
19 април 2022 14:41
Гост

Да се надяваме че ще се стигне до някъде

Ананиева
Ананиева
19 април 2022 14:41
Гост

Тя няма какво друго да направи, но не виждам и това действие как ще премахне Гешев.

Симо
Симо
19 април 2022 15:44
Гост

Все пак прави опит. Няма друг вариант.

Малинова
Малинова
19 април 2022 14:40
Гост

Все тая е. Докато не се смени всичко и всеки, каквито и жалби и обжалвания да има е все тая.

Ерика
Ерика
19 април 2022 14:40
Гост

ГЕРБ потриват доволно ръце от факта, че ПП и ИТН се карат. А в същото време и Гешев потрива доволно ръце. Може да не го махнат преждевременно, а той после да обяснява на спокойствие как са го репресирали, как са репресирали прокуратурта и всякакви врели – некипели.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 14:39
Гост

Това е само част от играта