Настоящият състав на Висшия съдебен съвет все повече затвърждава опасенията и недоверието в обществото, че те не са годни да изпълняват своите задължения по професионален начин и по начин, по който да отговорят на високите етични стандарти, на които да отговарят членовете на ВСС“. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред БНР по повод внесеното от нея предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, както и за приетите правила за провеждане на процедурата.

Както е известно, в четвъртък ВСС прие правила, с които на практика изключи почти половината от основанията, които сочи в предложението си Надежда Йорданова. Това стана с приемането на текст, според който нарушенията трябва да са извършени в рамките на мандата на един от тримата големи в съдебната система (виж повече тук). По кои от общо деветте случая, изброени в искането на правосъдния министър (виж тук), ще бъдат разгледани от ВСС, ще стане ясно на 4 април, когато кадровиците ще обсъждат неговата допустимост.

В отговор на въпрос дали при това положение има смисъл от процедурата за предсрочното освобождаване на главния прокурор, Надежда Йорданова заяви днес следното: „Има смисъл, защото в хода на дебата, на осветляване на различните позиции и в хода на различните маневри, се изясняват институционалните дефицити“.

Според нея е очевидна съпротивата на ВСС да разгледа всички обстоятелства, посочени в искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. „С този дебат ще станат видни определени дефицити на хората, които са в момента във ВСС. Имаме не само личностен, но и институционален проблем – когато институциите са формирани по начин, по който да дава възможност да влязат хора, които просто не са за там. Предстои избор на нов състав на ВСС. Критериите, изискванията, очакванията и процедурите за избор на следващ състав на ВСС ще бъдат във фокуса на общественото внимание. И една от преките положителни последици на тази процедура е в следващия ВСС да имаме хора с висок професионализъм, гръбнак и висок морал“, каза още Йорданова.

Тя не се съгласи с думите на Гешев, че срещу прокуратурата се води война. „Това, което ние правим, е да настояваме за отговорност на главния прокурор. Това не е война, това е правова държава“, каза правосъдният министър.

В този ред на мисли Йорданова посочи, че Министерството на правосъдието и прокуратурата си взаимодействат в рамките на правомощията си. Като пример посочи работните групи по изменение на Наказателния кодекс, в които участват обвинители.

Тя коментира и приетите на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се предвижда закриването на специализираните съдилища и прокуратури. Попита къде са делата за корупция по високите етажи на властта и допълни: „Големият проблем в действието на специализираното правосъдие е, че то действително се изроди, не оправда очакванията, с които беше създадено. Специализираното правосъдие беше използвано от прокуратурата най-вече за подслушвания, за задържания. По-голяма част от делата, които разглежда Специализираният наказателен съд, са по искания за мерки за неотклонение, за разрешаване за използване на СРС. Много често мерките за неотклонение, например домашният арест или други форми на мерки за неотклонение, като че ли се използват като репресия. Тоест много е важно някой да бъде ударен, задържан и по-малко важно е колко бързо ще бъде разследвано съответното престъпление и внесен обвинителният акт в съда“.

 

80
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
за протокола
за протокола
30 март 2022 22:12
Гост

Надеждата Йорданова е много умна. И красива. Затова умира последна. В правителството на Кирчо и Кокорчо.

Анонимен
Анонимен
02 април 2022 15:05
Гост

Тя е умряла много преди да влезе в управлението с това правителство. За да си в него у теб трябва да е убито всичко човешко – и морал, и нормалност, и усет. Що се отнася до външния вид – лелята и с прическа и без прическа пак си е леля. Жалка работа.

Даниела Лазарова
Даниела Лазарова
29 март 2022 11:35
Гост

Да има още да се желае.Като например Използване на СРС с цел компроматна репресия.Личния живот на хората е под зоркото слухтене на милиционерщина Използване на следене и подслушване по закона на СРС е незаконосъобразно и подлежи на строг контрол.Кой как и защо използва тези средства за лична употреба трябва да бъде спряна тази порочна практика г-жо Йорданова ако искаме да бъдем правова демократична държава.Не някакви неандерталци да разполагат с лична информация и да плюят по хората безнаказано като Мирослав Христов Господинов от Люлин5 чийто прокурор Мирослава Ангелова не намира основание за повдигане на досъдебно производство въпреки всичките улики предадени с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 март 2022 11:45
Гост

Какъв чадър, какви СРС-та, какви демократични държави. Женицата иска само оставката на Главни прокурор . След това нищо няма да се промени.

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
29 март 2022 13:43
Гост

Да го „повдигнат“ малко това досъдебно производство…Аман от разбирачи…

сИс
сИс
29 март 2022 4:46
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
28 март 2022 12:33
Гост

И З Л А Г А Ц И Я

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 13:43
Гост

К А С К Е Т Н А

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 13:45
Гост

Факт, излага се лелята в напъните си да иска К А С К Е Т Н А оставка.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 13:48
Гост

Според кафявите медии на Пеевски и лайнометните им тролове министърът със сигурност се излага. Което е много добре, защото обикновено фактите са точно обратните на описаните от кафявите лайномети.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 14:10
Гост

Единствената причина, поради която сочените от Вас хора могат да са кафяви е, че се бършете с тях. И не – от нищо не може да произлезе нещо, освен ако не го надуват като секс кукла и не го подпират сериозно отзад. Ясна е работата. Все пак трябва да пише някой и нещо добро за тази – иначе пак ще направи психична криза и ще тича по кабинетите да я успокояват.

д-р Каскет Боли
д-р Каскет Боли
28 март 2022 15:02
Гост

Коя първа ще направи криза след закриването на Съда за специализирани поръчки на мафията – кака Сийка или Жени Пръскачката?

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 15:16
Гост

Инфантилният Ви подход явно показва, че не осъзнавате, че след евентуалното закриване на спеца в услуга на обвиняемите в него криза ще има в цялата съдебна система, което разбира се е целен резултат от „реформаторите“.

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
29 март 2022 13:48
Гост

Всички, които не са съгласни с мнението ти, са „тролове“. И всяка една медия, която не е „Капитал“ и „Дневник“, е „грешна“. А фактите се установяват само с Google и по-горнтие медии. И всяка повтаряна мантра достатъчно дълго става факт. Ти си дефиниция на промит мозък.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 11:36
Гост

Е, кака вика ,че щом не и играят по свирката, не стават.Титан на мисълта…………..

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 11:45
Гост

Така е при кака Сийка………….

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 12:31
Гост

Чрез нея и чрез тези мизерни статийки се опитват да оказват политически натиск върху ВВС – от изпълнителната власт. И целта на това говорене е единствено да мотивира ВСС преди разглеждането на глупостите й за Гешев да вземе „правилното“ решение. Разбира се като се провали лелятана изслушването, ще твърди, че е в конфликт с членовете на ВСС заради изказванията си и критиката им, а не че е неграмотна и че исканията й за Главния прокурор са пълни политически глупости и натиск. Не я ли е срам тази?

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 13:49
Гост

Цялата правна общественост критикува ВСС и го смята настоящия му състав за най-неудачния в историята.

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
28 март 2022 15:59
Гост

Затова във ВСС са юристи с 40 г. стаж, а ти пишеш по форумите. (:

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 10:05
Гост

Браво на министъра! ОПГ „Каскет и Тиква“ трябва окончателно да бъде неутрализирана, за да има справедливост за всички.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 12:14
Гост

ха ха ха Още малко пропаганда:
„Граждани, разобличавайте нарушителите на обществения ред!“
„Неолиберализма, светло бъдеще на цялото човечество!“
„Компексното изпълнение на наресщния план – наш първостепенен длълг!“

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 9:42
Гост

ДБ+ССБ=ОПГ

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 10:04
Гост

Според кафявите медии на Пеевски и троловете му

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 12:07
Гост

Драните ли се много? А? От фактите се дразните. Нормално.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 9:37
Гост

На поглед и стъклени очички до докарва като Херо. Много е облъчена, милата женичка.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 8:11
Гост

Не е достатъчно да правиш констатации и да критикуваш, трябва да предлагаш решения, които не се свеждат само и единствено до отстраняване на една личност. Изисква се повече опит в съд.система, повече познания на законовата рамка и желание за истинска реформа. Това, което ни се предлага е жалка подмяна на един Гл.прокурор, с пол.аргументи, изрезки от вестници, улични скандирания, лични нападки и користни цели. Няма капацитет за такава дълбока реформа, от каквато се нуждаят магистратите.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 9:21
Гост

Целта на това нещо всъщност не е реформата, а повече власт. Това, какво е необходимо на магистратите е погледна грижа. Днес закриват спеца заради повече власт, утре – каквото си поискат от съдебната система.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 8:10
Гост

Защо триете коментарите lex.bg? Явно наистина управляващите ни и Ви плащат, за да им четкате имиджа, а и са неолиберални сатанисти, за да триете така старателно тези думички. За колко продадохте Бог и България и Вие?

Просто Кольо
Просто Кольо
28 март 2022 9:46
Гост

По-демократично е така.

Нов
Нов
28 март 2022 10:42
Гост

Новият ЛЕКС ми е стария ПРАВЕН СВЯТ. Нещо като „обърнал се Илия, гледа-пак в тия“. Ще им дойде времето, мисля….

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 11:05
Гост

Наистина остава такова впечатление като чете човек коментарите на троловете на Правен свят, които след закриването му започнаха да пишат глупостите си тук

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 12:04
Гост

Дали са глупости, а? Защо го закриха правен свят тогава след статиите за Емил Дечев и ССБ? Ако бяха глупости просто нямаше никой да им обръща внимание…Защо се дразните като са глупости? А?

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 12:32
Гост

Троле, Правен свят го закриха веднага след като спонсора ви попадна в списъка Магнитски

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 12:58
Гост

Вие май наистина се дразните… Защо тогава не закриха по същия начин „Телеграф“ и „Монитор“, а? И какво значение има този списък „Магнитски“ при наличието в България нa неправавителтвени организации, чиито спонсори чрез тях си гарантират постоянно влияние в политическия живот в България и участници на техни политици във властта? Кои са спонсори на Америка за България, Българско училище за политика, Отворено общество и колко са платили тези неправителствени сососоидни организации на български политици под формата на екскурзии, обучения и други екстри? Какво значение има закона Магнитски и защо САЩ мълчи за тази свии политики?

Георгиев
Георгиев
27 март 2022 23:41
Гост

Цялата правна гилдия се е убедила в това което казва. Дано успеят да изчистят авгиевите обори до край.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 0:35
Гост

Как да ги изчистят? То те са в основата на създаването им – тя е представител на тези, които от години създават проблеми, за да говорят за тях правейки политика и претендирайки, че ще ги решават. Събудете се. Тази е ССБ, Америка за България, Разград, Костов, Прокопиев- кои от тези е решил нещо в нечия друга полза освен в собствената си и на спонсорите си? Да, след реформите на тази просто ще ни колонизират съвсем.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 6:56
Гост

Селяните са по министерствата. Що се отнася до императивното “млъквай” явно е израз на безсилие. Горкият български народ. След 500 години собство и 45 години комунизъм дойдоха неолибералите, американски сатанисти и троловете им. Бог да ни е на помощ.

Нов
Нов
28 март 2022 10:43
Гост

Шиши, ти ли си това?

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 11:54
Гост

Това е действителността. Също така обновете малко лафовете с актуалните килограми.

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
28 март 2022 16:01
Гост

И според мен кака Надка става само за чистене на обори.

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 22:55
Гост

Тъпа, ама е министърка. А ние пишем по форумите, колко е тъпа… Само Бог може да помогне – ясно е, че тази нито ще се осъзнае, нито има срам. Бог да я вразумява, защото ние с нашите очевадни констатации нищо не можем да направим.

Кольо
Кольо
27 март 2022 23:48
Гост

Ами за съжаление, съдебната власт не може да протестира. Иначе, има най-сериозна мотивация след години „очерняне“. То не е необходимо да правим нещо освен малко да потърсим. Тия следващия път със сигурност ще са под 6-те %.

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 20:47
Гост

Съмнявам се да е ходила на конкурс, няма как без да си се доказал като професионалист да искаш да се правиш на реформатор, тя дори не е и пеналист, че да знае какво е разследване и т.н. Бас държа, че и на адвокатски изпит не е ходила, политическите лица много рядко са силни юристи, ще видим реформата със спеца като върнат преди 2012 положението колко ще постигнат присъди за ОПГ-та, за корупцията по-високите етажи, дето все това говорят, класици много в днешно време.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 9:29
Гост

Не само, че не е ходила на конкурс, но всички трябва да се запитаме какви компромиси е направила, за да се добере до тази позиция с посредствеността си?

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 20:32
Гост

ССБ-то, що не вземете да си приберете вересиите, че идват избори за членове на СК, а вашия рейтинг върви главоломно надолу с кадрите, които пробутвате.

plebs
plebs
27 март 2022 20:24
Гост

Ако е ербап министърката, ще увеличи избирателната квота от гилдията във ВСС за сметка на парламентарната квота. Чак тогава ще може да говори от името на гилдията/народа. Другото е „стани да седна“.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 9:34
Гост

Ма от името на каква гилдив ще говори тази? След закриването на спеца и постиянните унижения на следователите и прокурорите? Май представлява само дежурните 20 кариериста от ССБ.

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 20:01
Гост

Как се разследват ОПГ-та без СРС-та очакваме да ни научи една леля. Нека да ни даде нова методология и ще я спазваме – по нейните представи. Хайде да опита да направи това, за да видим колко е реалния й багаж във воденето на разследвания по тежки престъпления. Тогава я снимайте в едър план и я лансирайте по медиите – когато се види, какво представлява наистина.

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 19:32
Гост

Много жалки опити да я лансират като „силна жена“. Тя че си е повярвала – повярвала си е, но то с това не става. Не зная, какъв й е семейния статус – може би трябва да започне с това, а след това да говори за сложни неща като политика и реформи. Освен, че е супер сервилна и отдадена на служение на неолибералите други качества у нея няма.

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 19:53
Гост

И цялата й политика за децата е смешна – след въвеждането на бракоразводно процедури, които не гарантират на жените и децата нищо именно от либералните формации, които тя обслужва сега се е загрижила за изпълнението на съдебните решения, относно режима на лични отношения с децата. В конституцията пише, че семейно жилище имат само децата родени от брак и това е от години, след като в България е пълно с деца, родени от фактическо съжителство. Лельо, защо не се захванеш с либералните татковци около теб с любовниците и моралната им отговорност, а си се хванала с горките им деца? Само не… Покажи целия коментар »

ОЗК Застраховане, отдел "Имотни измами"
ОЗК Застраховане, отдел "Имотни измами"
27 март 2022 21:00
Гост

Що ? А на каскета семейното положение какво е?

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 21:35
Гост

Гешев едва ли е Главен поради половия си живот, докато при тази нещата с оглед на съвкупните й качества май така стоят. Очевадни са нещата.

9999
9999
27 март 2022 19:13
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
27 март 2022 19:16
Гост

Гешев да не си е сменил пола? Описанието пасва много точно с изключение на женския род. Той не че някога е бил мъж…

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 19:20
Гост

Говорете с някой психолог, за да Ви обясни, че хората говорейки за другите обикновено описват истинската си същност. Не знам, Вие от кой пол сте, но явно написаното от Вас няма нищо общо с Гешев.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 9:31
Гост

А този коментар не съдържа обиди на полова основа,а? Но понеже е срещу Гешев не триете.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 11:07
Гост

Ако някой каже, че 99% няма да се кандидатира за гл. прокурор и след това не си удържи на думата, няма нищо по-нормално от това хората да заключат, че този индивид не е мъж , защото не си държи на мъжката дума

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 19:12
Гост

Напълно е права.

Jurist prodentus
Jurist prodentus
27 март 2022 19:11
Гост

Браво лельо Наде. Да видим и конкретните действия. Много философстваш пък ич не ти увира. И като закрийте нали всички се местят. Да не разгромите цялата система като се пръсне спеца и корифеите идат по места…

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 19:03
Гост

Единственото позитивно в проявите на тази госпожа е, че ССБ и Христо явно от срам я пускат само тя да говори глупостите им. А тя милата е толкова самовлюбена, че каквото и да й кажат да каже говори ли говори по всички медии…Милата. Биха я съжалявал, ако приказките й бяха като тези на Галка в „На кафе“ (нивото е едно и също, само килограмите са различни), но за съжаление тази лобира за неолиберални гнусища и руши държавата. Бог да вразумява русата й главица, изцяло продадена на обслужваща, когото трябва.

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 19:08
Гост

Този ВСС какви срамотии сътвори за няколко години, дори Гешев толкова глупости не може да изприказва

Радо
Радо
27 март 2022 19:28
Гост

Нищо не свършиха за толкова години! Конкурсите залежават по няколко години, а са Магдали чев и оня глупак от Адм съд изюркаха да си оправят ко курса за вуншни в адм. съдилища. Отвращават ме с цинизма си!

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 19:12
Гост

Да, милата женица. Даже не съзнава, каква жертва е и как се излага. Свети Иван Рилски да пази държавата ни и да вразуми всички, които ни продават. Свети Сверафим Саровски да помогне срещу всички масони и секти, които със страх и пари държат българските политици.

Янко
Янко
27 март 2022 19:02
Гост

Това на всички юристи ни е ясно от години. Добре, че мандатът на този най-позорен ВСС изтича скоро.

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 18:03
Гост

За промяна съм- гласувах и за една от тези партии, но въобще не съм се и надявал, че Хр.Иванов и компания могат да направят качествени законодателни промени!!!

Янко
Янко
27 март 2022 19:03
Гост

Важното е да има промени, за да се излезе от блатото на задкулисието и корупцията. Няма значение кой ще е автор на законодателната инициатива.

Vanilla ice
Vanilla ice
27 март 2022 17:57
Гост

Не проумявам как неусетно дясно-либералните принципи се изродиха в нео-болшевизъм, в някакъв умопомрачителен тоталитарен постскриптум на обществото. Да размахваш пръст и да обясняваш, че който е срещу твоята позиция, е задължително неморален и народен враг- толкова тъжно е това дежа вю за нас, помнещите онези времена преди демокрацията… Невиждана пропаганда и кансъл-култура.

Така както комунистите слязоха от планините и пристигнаха от селата , без образование, без качества, но бяха поставени на най-високите позиции в държавата- това се случва и сега и пример за това са всичките бледи девойки като Ленчето и сие.

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 15:33
Гост

Какво стана с конституционната комисия на Христо Иванов. Създадоха я, но за пет пари работа не е свършила. Май дори не се е събирала

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 18:00
Гост

Абе въобще и да не се събира!!!

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 15:12
Гост

Не знам докога ще издържи това правителство. От скандал в скандал влиза, някои само си ги създава, но подозирам, че няма да спечелят следващите избори. Ще дойде някой, който ще върне спецсъда, ще погали Гешев и ще потупа ВСС.

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 14:55
Гост

Госпожо министър, чудно как ще изберете нов ВСС в НС, при положение че ви трябват гласовете на ДПС и ГЕРБ. А те са се наострили срещу коалицията и като нищо ще блокират избора. И какво ще стане тогава – този състав ще продължи да дерибейства. Благодарете за това на вашия Христо Иванов, който вкара изискването за квалифицирано мнозинство

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 14:59
Гост

Не забравяй, че някои във ВСС може да подадат оставки и така пак ще се блокира работата, защото ще падне кворумът.

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 15:14
Гост

Да не забравяме и ИВСС. Точкова и компания ще си изкарат направо втори мандат

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 15:31
Гост

А за Конституционния съд няма нужда от 2/3,ама пак циклят. Да си го кажем направо – некадърни и неспособни, не се различават от предишните

Vanilla ice
Vanilla ice
27 март 2022 17:52
Гост

Хе, оставки- друг път. Дишева, Керелска и Мавров като ги поканихме съдиите с декларация да си дадат оставките какво направиха- разсърдиха се люто и неофициално са заявили категорично, че няма да подадат оставки.

Мравояда Ристьо
Мравояда Ристьо
27 март 2022 19:15
Гост

Христо Мравояда е двулицев и нагаждащ се,като ветропоказател е, обръща се натам, накъдето задуха вятъра…

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 14:51
Гост

Зависимостите и дефицити те лъснаха много отдавна. Сегашната ситуация е само едно продължение на сериал, който гледаме от години

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 март 2022 14:49
Гост

А тази госпожа бетонира убеждението, че не става за поста, който заема. Министър Надя,
която твърди прокуратурата е „обективна“ , а ВСС носят „морална“ отговорност пред народа. Сякаш ще даде членовете на тълпа протестиращи, за да наложат санкция като ги линчуват публично.

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 14:46
Гост

Чудя се за това елиминиране на част от казусите. Например Баневи. Не може ли да се мисли в насока, че е новонастъпило обстоятелство решението на ЕСПЧ и да се вземе предвид

Анонимен
Анонимен
27 март 2022 14:49
Гост

Всичко може да се мисли и каже, въпросът е какво ще реши мнозинството. А както знаем, злите сили имат превес във ВСС