Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет назначи Надежда Джелепова за заместник-председател на Върховния административен съд и ръководител на Втора колегия. Решението бе взето единодушно на днешното заседание на кадровия орган.

Джелепова и Мариника Чернева бяха предложени за заместник-председатели от шефа на ВАС Георги Чолаков, а през февруари Пленумът на съда подкрепи и двете. В полза на Джелепова гласуваха 64 съдии, а 17 бяха „против“, а Мариника Чернева пък получи 61 гласа „за“ и 20 „против“. Предложенията заедно с протокола от обсъждането им в съда бяха внесени във Висшия съдебен съвет.

По информация на „Лекс“ назначаването на Мариника Чернева се бави, защото е открито несъответствие в една от декларациите й пред Сметната палата. Става дума за необявен имот от 800 кв. метра. Заради това етичната комисия на СК на ВСС е изискала допълнителни документи, за да провери за какво става дума. До този момент информация е получена от Инспектората към ВСС, пред когото магистратите вече подават имуществени декларации. Изискани са документи и от други органи, както и становище на Чернева. Вероятно на днешното заседание на етичната комисия въпросът ще бъде отново обсъден.

Пред „Лекс“ председателят на ВАС Георги Чолаков каза само, че предложението за Мариника Чернева се бави в комисия на ВСС.

Става дума за бащината ми къща. Още при встъпването ми като съдия във ВАС през 2003 г. съм го обявила в декларацията си пред Сметната палата. Имотът не е закупен, а наследен„, каза за „Лекс“ съдия Чернева. Тя уточни, че е дала писмени обяснения пред етичната комисия.

Иначе днес Чолаков заяви, че има положително становище на съдиите от ВАС за предложението за Надежда Джелепова. Напомни, че по време на изслушването си в процедурата за избор на шеф на ВАС е поел ангажимент да предложи за свои заместници съдии, които ще бъдат одобрени от Пленума и в случая това е факт. Чолаков каза още, че Джелепова е получила подкрепата на ¾ от списъчния състав на ВАС.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че познава съдия Джелепова, тя се ползва с доверието на колегите си. Става въпрос за човек, който е подходящ за предлаганата позиция, заключи Магдалинчев.

Така Джелепова бе избрана за заместник-председател на ВАС с 13 гласа „за и нито един против.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
???
???
06 април 2018 11:12
Гост

При Мариника има доста за проверка…….

Анонимен
Анонимен
27 март 2018 17:27
Гост

Доколкото знам член на ВСС, бивш адвокат, създава главоболия на Мариника Чернева. Но останалите ще го преборят и ще й гласуват положително становище.

въпрос
въпрос
27 март 2018 13:53
Гост

Това с Мариника ми се струва малко измислено, дали няма нещо друго?

Анонимен
Анонимен
27 март 2018 13:54
Гост

да видим дали е само дядовата къща…