Председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски заяви на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, че в страната трябва да бъдат наложени по-строги мерки за ограничение на разпространението на коронавируса.

Мутафчийски отбеляза, че освен постоянно увеличаващите се случаи, които днес са 2995, се изчерпват и леглата в болниците, като там са настанени вече над 5900 души, а 503 са в интензивни отделения. Обезпокоителен според него е вече и ръстът на смъртността ( през последното денонощие са починали150 души).

„Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, заяви председателят на щаба.

От своя страна Борисов е обявил готовност мерките отново да бъдат затегнати, но за момента не е ясно дали и как ще стане това и дали ограниченията ще важат за цялата страна. Именно по настояване на премиера заведенията и ресторантите отвориха на 1 март, въпреки че тогава вече имаше ръст на заболеваемостта. Преди това пък заработиха отново фитнесите и моловете, а на училище се върнаха и големите ученици.

„Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, заяви днес Борисов. По думите му болниците не трябва да бъдат поставени в риск и ще се съобрази с препоръките на лекарите, въпреки че в момента няма затруднения с оборудването им.

„Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, каза Борисов и напомни, че до края на месеца се очакват около половин милион дози ваксини. За април пък има двойно увеличение на доставките на „Пфайзер/Бионтех“, като се очакват около 250 000 дози, а още 80 000 дози трябва да пристигнат от „Модерна“. Още няма потвърждение за количествата от ваксината на „Астра Зенека“.

„Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите“, подчерта премиерът и добави, че разчита и на чувството за самосъхранение и личната отговорност на хората. По негово нареждане от днес здравният министър Костадин Ангелов прекратява отпуска си заради предизборната кампания и отново трябва да се концентрира върху проблемите с COVID-19.

„В тази връзка с колегите от тези области коментирахме решението за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да доведат до резултат и контрол на заболяването в тези области“, каза Ангелов и посочи, че ако тенденцията остане трайна, ще бъдат предложени ограничителни мерки за овладяване на ситуацията в страната.

„Предстои ни последно изпитание, важно е да имаме разбирането и все още силите да се противопоставим. Без значение кое е разрешено и кое е забранено, хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност“, категоричен беше и главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. По думите му основната причина за настоящата ситуация е масовото разпространение на британския вариант на вируса.

През следващите четири седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на „Пирогов“ Асен Балтов.

Междувременно от обединението „Учители за безопасно образование“ призоваха властите незабавно да прекратят присъственото обучение на всички ученици заради рязкото увеличение на заразените в училищата. От организацията посочиха, че за последните 14 дни заразените ученици са се увеличили с над 48%.

„В училищата има огромен брой болни деца, които не се тестват и от общопрактикуващите лекари. В официалната статистика ежедневно се отчита брой заразени деца, а в същото време не се карантинират паралелки. Информация от редица европейски държави показва, че тази мутация протича с много усложнения при децата. Води до Мултисистемен възпалителен синдром, сърдечни миокардити, менингити, енцефалити, сърдечна и бъбречна недостатъчност. На българското общество не се дават отговори за броя хоспитализирани деца с усложнения“, посочват от организацията и напомнят, че ваксинацията сред учителите също не е завършена, а те са сред групите с най-много жертви.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Warrezz
Warrezz
13 март 2021 18:04
Гост

Мутафчийски е боклук невиждан, ненаял се… Няма пандемия, нито мерки трябват, само хипохондриците му вярват.

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 18:35
Гост

Срам за генералското звание и звезди. Беше изчезнал по едно време, изглеждаше, сякаш се оттегля от недостойната игра на стъкмистики и чували с трупове, в които го вкара Борисов. Но не, изгря пак като кукла на конци. Да се смееш ли, да плачеш ли. Той и Фьогелайн е бил женен за сестрата на Ева Браун и се е подмазвал на Хитлер, но накрая са го разстреляли по заповед на Хитлер. Докторе, генерале, жалко за титлите ти, да се превърнеш в маша на един павиан.

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 16:21
Гост

Палячовщини за пред овчеството. Наближават изборите, и трябва олигофрените да ги затворим и да осигурим герберастката победа. Тиквата дръпна конците на генералчето. А генералчето в съответствие с движенията на конците се изказва пандемично пред тиквата.

Truth_hurts_npca
Truth_hurts_npca
09 март 2021 15:21
Гост

Друго си е да си на държавна хранилка цял живот и да си редиш по цял ден пасиянсите, да пускаш коментари във форумите и фейсбук колко тежка била обстановката. Като ви е толко страх, ходете се ваксинирайте, ама не, нека стоят кутийте с ваксите неoтворени, по интересно е да се пенявим в Интернета. Това че 25- 30% от някои браншове няма да отворят след тая пандемия и че десетки хиляди са без работанищо не значи, тия хора кучетата ги яли, нали..

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 14:57
Гост

Борисов в стремежа си да се хареса на електората покрай новите избори ще ни докара до нова вълна на пандемията.

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 16:22
Гост

колко стотинки ти плащат за тая евтина пропаганда?

Мъка
Мъка
09 март 2021 13:28
Гост

Само знам, че много мои познати и приятели вече не са между живите! Тотална абдикация на държавата от каквото и да е!

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 16:24
Гост

Е айде сега, герберастии. Многото ти познати, които не са между живите, са починали от ковид, нали така, смешник 🙂 И аз имам много познати, които не са между живите. Някои даже отпреди 10 години. Но ако ми плащаха за спам, щях веднага и тях да ги запиша ковидирани.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 13:12
Гост

Защо трябва да бъде убеждаван Борисов? Той от Марс ли пада? Не е ли ясно, че заради заповедта му да се отворят ресторантите сме на тоя хал?

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 14:58
Гост

Отвори ги и за осми март заведенията щяха да се пръснат по шевовете.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 14:59
Гост

Овчи народ! Да не изпусне някой, или да остане по-назад.

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 16:25
Гост

Кефи ли те сам да си отговаряш, и най-важното, колко ти платиха?

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 13:12
Гост

Не се съмнявам, че ще има нови затваряния.

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 16:26
Гост

Разбира се. Герберастите се напъват за пари.

Кирилова
Кирилова
09 март 2021 13:11
Гост

За мен училищата и ресторантите са основен причинител на заразата

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 16:26
Гост

За мен ти си с основно образование.

RedHead
RedHead
09 март 2021 13:11
Гост

Поредната каша сътворена от Борисов. Не е виновен в случая щаба, както се опитват да го изкарат слугинските медии на Борисов. Виновни за затварянето на всичко, което предстои и на много случай от Ковид е Борисов с тъпата си далавера да отвори кръчмите за да му се гарантират гласове на вота плюс неадекватните ни съграждани, които не спазват никакви мерки

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 16:28
Гост

Евтина пропаганда, тролче. Тиквата е най-заинтересования да има много ковидиоти и карантинирани и то точно преди изборите. Че да си ги нагласи хубаво, резултатите.

Димитрова
Димитрова
09 март 2021 13:09
Гост

Днес Ангелов доказа, че е лекар и за него Хипократовата клетва означава повече, от това е депутат. Няма да се занимава с агитация и да си седи в офиса, а ще се бори с пандемията

Тъй де
Тъй де
09 март 2021 14:17
Гост

А ПРЕДИ ВСИЧКО- ПЕДАЛ!

Евгени Минчев
Евгени Минчев
09 март 2021 15:00
Гост

Това в случая няма никакво значение.

Oblena
Oblena
09 март 2021 13:08
Гост

Боко тиквата го интересвуа само да гласуват за него. Кампания си прави човека. Много достойна постъпка от министър Ангелов. Той се оттегля от предизборната кампания и ще се занимава с пандемията. Първия политик, който го прави.

Русева
Русева
09 март 2021 13:07
Гост

Според мен цялото положение с пандемията е по вина на Бойко Борисов. На никой друг

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 17:59
Гост

Точно така! Именно заради интересите на няколко фармацевтични компании Бойко Борисов разпореди да се завишават и измислят за стъкмистиката болни от Covid-19 и на практика всеки натинал се отчиташе като супер мега заразен и болен.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 13:07
Гост

Ангелов се справя най-удачно с работата си. Борисов нищо не направи за да се доставят ваксини, а сега дори е отворил всички кръчми за да се хареса на заведенията и белким някой глас пуснат за него

RedHead
RedHead
09 март 2021 13:10
Гост

Няма да се ‘надява’, той си е договорил с Алибегов гласове. Вие какво мислите? Че го кара Борисов на надежди ли? Никога. А Алибегов не е човек на Борисов ли? Моля ви. Продал се е. И сега хем му работи тъпата кръчма на Витошка, хем и гласове на Борисов ще даде. А пандемията не е техен проблем явно.

Съгласен
Съгласен
09 март 2021 13:31
Гост

Всички мутряшки заведения се облепят с плакати на ГЕРБ преди избори! Особено студентски град! Напълно се съгласявам с Вас!!!

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 18:00
Гост

Я се разкарай, смешник ковидиот:) Ясно е, че си взел пари, както е ясно, че си пишеш коментар и веднага си отговаряш сам два пъти през две минути. Много е паднало качеството на герберастките тролове.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 13:06
Гост

Ами точно така е. Не може да се органичи сама! Ама Борисов не се интересува, той иска само гласове за вота

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 18:01
Гост

Точно така, троляк гербав. Няма как да се ограничи стъкмистиката.