Бившият финансов министър Муравей Радев e оправдан окончателно по делото за обида и клевета, което бившият шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев заведе срещу него.

Това е решил Софийският градски съд (СГС), който потвърждава присъдата на Софийския районен съд (СРС) и осъжда Василев да плати на Радев още 600 лева разноски.

До делото се стигна, след като банкерът, който сега е подсъдим за източването на банката, се почувствал засегнат от думи на Радев в интервю за в.„24 часа“ отпреди три години, което после е било препечатано и в сайт. В него той го сравнява с героя на Илф и Петров – Остап Бендер и говори за неговата „безочлива наглост“.

Миналата година СРС оправда Радев, като в присъдата съдия Радослава Качерилска прие, че сравнението с Остап Бендер не е и позорно, защото героят се стреми към натрупване на пари.

„Освен това с оглед характера на извършваната от Василев банкова дейност би могло да се проведе подобно сравнение по отношение на натрупаните средства от тъжителя и мечтата на литературния герой“, се казваше в мотивите на районния съд, според който от думите на Радев не може да се направи и категоричен извод, че става дума точно за Цветан Василев.

Макар да потвърждава присъдата, градският съд не е съгласен с това тълкуване на първата инстанция и казва, че Остап Бендер категорично е негативен герой, а сравнение с него може да се приеме за обидно. Според СГС от интервюто е видно, че думите на Радев са насочени тъкмо към Василев и макар да казва „българския банкер“, той е имал предвид точно него.

„Тук следва да се отбележи, че въззивната инстанция не споделя изводите на контролирания съд и относно това, че използваното сравнение с Остап Бендер не може безспорно да се определи като унизително за честта или достойнството на тъжителя. Напротив, Остап Бендер е негативен герой и сравняването с него безспорно би могло да доведе до формиране на чувство на обида у адресата“, се казва в решението на СГС. Въпреки тези изводи, за да оправдае Радев, втората инстанция приема, че той не е обидил или наклеветил Василев, а само е дал своето мнение, което се явява само негативна оценка.

Като оценка и мнение за личността на банкера, съдът приема и изразът „уникална е безочливата наглост на Цветан Василев“, използван от Радев. Съдилищата напомнят, че двамата са публични личности и границите на допустимата критика за тях са много по-широки, отколкото при останалите граждани. За несъставомерни съдът приема други изрази по адрес на банкера, като този, че „ако не бъде осъден като виновен за катастрофата на КТБ, всичко ще му е наред и ще е един редовен кредитор“.

„В действителност, самото изказване на подсъдимия в тази му част представлява една констатация, която отговаря на истината, а не – приписване на престъпление“, пише съдът. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Писател
Писател
22 август 2018 16:00
Гост

Най-хубавото от цялата работа е, че на доста хора им се е наложило да прочетат малко литература.

Интересно
Интересно
22 август 2018 22:47
Гост

Chapeau!

Петър
Петър
22 август 2018 14:03
Гост

Според мен сравняването с Остап Бендер не е обидно въобще. То си е направо комплимент!

Анонимен
Анонимен
22 август 2018 12:14
Гост

Като гледам какви разбирачи, коментират под статията, лошо ми става…

Анонимен
Анонимен
22 август 2018 12:13
Гост

Като гледам какви разбирачи коментират под статията, лошо ми става…

Георги
Георги
22 август 2018 12:02
Гост

Цветан Василев е меко казано нагъл. Колко хора изгоряха покрай КТБ благодарение на него.

Vdsileva
Vdsileva
22 август 2018 11:09
Гост

Къде го има това подсъдим да съди?!

Минувач
Минувач
22 август 2018 11:00
Гост

Абсолютно правилно решение! Той Цецко тепърва има да плаща.

Възмутен
Възмутен
22 август 2018 10:55
Гост

Много точно сравнение. Василев пък много обидчив. Той затънал до шията, обаче иначе се съди.

Анонимен
Анонимен
22 август 2018 10:47
Гост

Обикновено истината боли.