Музикалният клип, заснет в Съдебната палата в София и предизвикал обществена реакция, е бил обявен като „кадри за видеоклип към саундтрака на филма “Married Young”. Това става ясно от съобщение на Министерството на правосъдието.

„Премиерата“ на клипа на певеца Алек Сандър беше на 10 април. Част от видеото е заснето в Съдебната палата. В клипа има въоръжени мъже и разголени жени, една от които е плеймейтката Жанета Осипова. Освен това в песента се пее за легализация на марихуана. Това предизвика обществена реакция и доведе до извършването на проверки както от страна на Върховния касационен съд, който стопанисва Съдебната палата, така и от Министерството на правосъдието, което отговаря за охраната на сградата.

От разпространеното съобщение от министерството става ясно, че кадрите са заснети на 16 февруари,  неделя. Снимките са в резултат от сключен договор между ВКС и „Ню Ърбън Продукшънс“ ЕООД. „Участниците в снимките, общо 16 души, са били допуснати в сградата от служителите на ГДО след писмо от началника на отдел „Управление на собствеността“ при ВКС“, уточняват от МП. От там допълват, че на служителите на съдебната охрана е бил предоставен списък на хората, които да бъдат допуснати до сградата. „Така служителите на ГДО са били длъжни да осигурят единствено  пропускателния режим в сградата. Всички останали действия по видеозаснемането в Съдебната палата-София са предмет на договорните отношения между продуцента и ВКС“, заключават от министерството.

От ВКС съобщиха, че извършват проверка на фактите и след изясняването им обществото ще бъде запознато с тях.

Висшият съдебен съвет също се е занимавал по принцип с подобни въпроси.

Проверка на „Лекс“ установи, че на 8 февруари 2018 г. ВСС е взел решение, с което е упълномощил всички председатели на съдилища и ръководители на прокуратури, които стопанисват съдебни сгради, представляващи културни ценности и които не са такива, да сключват договори за заснемане на филмови сцени от кинопроекти, филмови продукции или клипове, в части от тях, съгласно Закона за културното наследство или Закона за задълженията и договорите.

На същото заседание е одобрен и примерен договор, според който при подписването му ВСС получава два екземпляра – по един за бюджетната комисия и за комисията за управление на собствеността. Изрично е предвидено, че парите от тези дейности се превеждат по сметка на Висшия съдебен съвет пет дни след подписването на договора.

В този примерен договор не е предвидено задължение за стопаните на съдебните сгради да проверяват съдържанието на видеото, което ще бъде заснето.

Пред бТВ изпълнителят Алек Сандър е заявил: „Всичко е минало през филтри и е съгласувано с юристи. В ситуацията това не е Съдебната палата, а е използвана кооперацията, сградата, но не се представлява като Съдебната палата никъде в този клип. Това е наполовина истинско помещение, а другата част е анимирана“.

Всъщност палатата е използвана като декор на банка.

Плеймейтката Жанета Осипова коментира клипа пред Нова телевизия така: „Ние сме хора от шоубизнеса, вършим неща, които са с цел забавление. По никакъв начин не ме притеснява визията ми, нито мястото, където снимахме клипа, защото все пак ние сме артисти и се превъплъщаваме в различни образи, в различни роли. Не смятам, че сме направили нещо лошо. Хората не разбират, че всичко това, което правим, го правим за тях, за да внесем усмивка в ежедневието им особено в тези трудни, тежки времена“.

БТВ съобщава, че Агенцията за закрила на детето също е образувала проверка заради текста и съдържанието на видеото, в което участват деца.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
RIP BG
RIP BG
23 април 2020 21:39
Гост

На фона на чувалите, хладилните камиони и детските площадки превърнати в морги, това е ташак та дрънка 🙂 Вместо да се занимавате с глупости, коментирайте нормално ли е вече втори месец ГО да не работят? НО работят, но и там е едно мазало май. ИП явно не стига и затова се пуска този уж скандал, за да се замаже незамазваемото. Колко от Вас практикуват в момента, получиха финансиране по 60/40 или по друга мярка? Изпълнителите не съм ги чувал и песента не ме грабва особено. На късопаметните ще припомня, че повечето американски екшъни, които се снимат у нас, редовно имат… Покажи целия коментар »

юрист
юрист
23 април 2020 10:18
Гост

Не се правете на ощипани. Като юрист от практиката намирам случая за доста безобиден, особено на фона на жалкото порно, в което се превръщат някои съдебни заседания.

LSSAH
LSSAH
22 април 2020 17:40
Гост

Слеващия път да снимат в Александър Невски. Явно няма нищо свято вече в тази държава. Пълна деградация.

будна съвест
будна съвест
23 април 2020 10:23
Гост

И да има това не е и никога не е бил съдът. където корумпирани властници газят правото ежедневно.
Нито пък един културен паметник на отмираща псевдохристиянска ретроградна религия, управлявана от лица със съмнителна сексуалност, затънали в пороци, алчност и лицемерие..

адвокат
адвокат
22 април 2020 17:04
Гост

И така, всс и вкс, кога ще промотирате превръщането на някоя от съдебните зали в сградата на СГС, в законно официално тържище за държане и продажба на наркотични вещества и техните прекурсори? Ако сте толкова жадни и гладни за 800 лв./ осемстотин лева/, адвокатите от САК можем да ви помогнем- ще създадем специална сметка, в която всеки от нас ще депозира по 0.60 лв. и ще ви съберем сумата, а после председателят на САК тържествено ще ви я дари ….

Иванов
Иванов
22 април 2020 15:42
Гост

Събрани са на едно място много хора – да ги арестуват…

Гражданка
Гражданка
22 април 2020 16:32
Гост

😀Няма как да ги арестуват, защото през февруари нямаше епидемия,ограничителни мерки и закон за извънредното положение. Това, при условие, че информацията за датата на заснемането на клипа е коректна. Колкото до съдебна зала с банки в банка, явно е непознат досега авангард в интериора на тези финасови институции. Обясненията на цитираните участници звучат несериозно-оправдателно-поучително…😀 Оставаше да обяват въоръженото момченце в клипа за еталон на подрастващите в името на изкуството, което има и забавна страна, но не е забавление. Тяхната позиция е ясна, неясно е защо образовани хора (визирам подписалите от ВКС) не правят разлика между физически обект с културно-историческа стойност… Покажи целия коментар »

Севделина D.
Севделина D.
22 април 2020 15:42
Гост

По мое мнение няма никаква причина да се притесняваме

Димо
Димо
22 април 2020 15:51
Гост

А не ви ли се вижда притеснително, че в този клип участват деца?

адвокат
адвокат
22 април 2020 16:23
Гост

O.K.-тогава предлагам ЗИД на ЗСВ, в който да се постановява, че всеки адвокат има право да влиза в сградата на СГС със законно притежано оръжие, с бойни патрони, заредено и да го насочва към всеки и всичко, което счете за необходимо; също така наркодилърите официално да ползват за предлагане на наркотични вещества някоя от съдебните зали в СГС, да бъдат пазени от съдебна полиция, всс да им дължи уважение като на всеки юрист…Съдиите могат да ползват бронежилетки от кевлар. Харесва ли ви моето предложение?

Явор
Явор
22 април 2020 15:41
Гост

Нищо кой знае какво не е станало. Точно това няма да опростачи българина, така както го прави с години Азис, Мария, Спиридонка и Пичолета

адвокат
адвокат
22 април 2020 15:41
Гост

ВСС, за колко сребърника продадохте ЧЕСТТА на българската Съдебна палата/ респ. българското правораздаване…Толкова съм отвратена и омерзена, че дори не ми се коментира.ПЛЮЯ на висшия съдебен съвет- видно е, че е съставен от неюристи- продажници. За мен допусналите това решение на всс, символично скъсаха дипломите си за висшето си юридическо образование/ ако са имали некупени такива/ пред очите на всички правоспособни юристи. Като български адвокат, НЕ ИМ дължа уважание, а презрение

Алек Сандърс
Алек Сандърс
23 април 2020 10:39
Гост

хаха. Вие явно скучаете госпожа. Има едим сайт елмаз, чувам че доста дами са намерили там щастие. Регистрирайте се сега!

Vaslov
Vaslov
22 април 2020 15:40
Гост

Къде къде по-скандални клипове има. Но да, като цяло ако в клипа се ползва сградата, като банка, то можеше и някой клон на Софийска вода се ползва или на реална банка. Главните им централи са хубави и предразполагат.

Чавдар
Чавдар
22 април 2020 15:54
Гост

Е, да бяха сключили договор с БНБ направо. Тамън ще е по- достоверно.

Радев
Радев
22 април 2020 15:38
Гост

Проблема в клипа е, че е малко провокативен. Ако беше изпозлвана сградата за заснемане на клип към опера или концерт на пиано, нямаше да има драми. Даже ще кажем,, че е красиво

Хана
Хана
22 април 2020 15:40
Гост

Да бе, като се покаже в някакъв клип висок ток и гол задник и веднага муралистите скачат. То голямото чудо. Научете си децата да не се правят на леки жени, а не да мрънкате срещу клип. Защото такива клипове ще има много от цял свят, но е въпроса да научите децата си, че да шмъркат и да карат пияни коли и да се държат, сякаш страната работи за тях, не е нормално, а не Сузанита, Анита, Марита или Джей Ло!

юрист
юрист
23 април 2020 10:28
Гост

И порно да снимат, съдебната зала би била най-подходящия декор.

Temelko
Temelko
22 април 2020 15:38
Гост

Маркетинг отдела им трябваше да се сети, че сега обществото е като оголен нерв. Каквото и да стане и да му покажеш, то ще негодува, защото е затворено у дома и е изнервено. Все пак всеки си прави дом за да живее в него, но не и да се заточи и да не излиза от него с месеци.

BiL
BiL
22 април 2020 16:01
Гост

Едва ли към 16.2. е било известно, как ще се оголи обществото 🙂
А и ВСС не се е сетил да препоръча проверка на съдържанието на готовия продукт.
Добра реклама, впрочем, на клипа.

Рупито
Рупито
22 април 2020 15:37
Гост

Много важно

Фердинанд
Фердинанд
22 април 2020 15:37
Гост

Ох научете се, че творците са странни и не са лесни за разбиране, но за сметка на това без тях ние ще сме животни. Те тласкат света напред.

Ода на радостта
Ода на радостта
22 април 2020 16:04
Гост

Е, точно тая помия как ви тласка в тази посока? Едно е екстравагантност, грим до ушите или странни дрехи, а съвсем друго е да се възхвалява дрогата.

Уорлик
Уорлик
23 април 2020 10:32
Гост

Като я легализират вече няма да се нарича „дрога“.

Анонимен
Анонимен
22 април 2020 16:57
Гост

Наричате тези хора творци? По какви конкретно съображения?

Гергана Т
Гергана Т
22 април 2020 15:36
Гост

Е то в съдебната си е такъв цирк, че голямата работа

Лазар
Лазар
22 април 2020 15:58
Гост

Цирк, ама в този клип не виждам клоуни.

Алек Сандърс
Алек Сандърс
23 април 2020 10:42
Гост

Клоуните са в домашен отпуск и се плюнчат в коментарите. А кервана си върви

Зара
Зара
22 април 2020 15:34
Гост

Не мога да проумея Панов как така позволи да се снима този клип в Съдебната палата?

Димо
Димо
22 април 2020 15:35
Гост

Позор! Темида сигурно е прогледнала.

elmaz
elmaz
23 април 2020 10:34
Гост

Като я е засърбяло..

Щирлиц
Щирлиц
22 април 2020 15:56
Гост

Той не е длъжен да е запознат със съдържанието. ВСС са отговорни в случая. На всичкото отгоре парите се превеждат на тях.

Елица
Елица
22 април 2020 21:45
Гост

Какво означава, че не е длъжен ?
Не разбирам как съдебните органи немарливо се отнасят към документите, които изготвя? Как няма да знаеш за какво ще се използва заснетото, какво ще представлява ? Та това е предмет на самия договор. Не разбирам как юрист би изготвил или съгласувал нещо, което не е описано, а пък друг юрист би консултирал всичко по заснетите кадри.
Изтрещяха всички масово, направо ми се реве от глупост и безизходица.

Христо
Христо
23 април 2020 10:35
Гост

Ми реви. Ще бъде смешен плач, по такъв повод

Анонимен
Анонимен
22 април 2020 22:18
Гост

ВКС пикчърс