Може ли изкуственият интелект да замени адвоката и какви са границите при използването на новите технологии в адвокатската професия, бяха сред въпросите, които бяха поставени днес на международна конференция „Предизвикателствата пред правната професия, произтичащи от програмата на ЕС за дигитализация“, организирана от Висшия адвокатски съвет.

В нея участваха еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, министърът на правосъдието Цецка Цачева, депутатът Емил Димитров, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, проф. д-р Екатерина Михайлова и др., както и представители на различни международни организации на адвокатите.

„Можем и следва да ползваме огромния потенциал на българската адвокатура в процеса на дигитализацията в Европа и на правните професии в частност“, заяви Мария Габриел. Тя подчерта, че след 2020 г. 90% от работните места в Европа ще изискват цифрови умения. В момента, посочи еврокомисарят, 44 % от европейците в млада и зряла възраст не ги притежават.

Тема на коментар на Габриел беше и изкуственият интелект, който навлиза в правните професии. Скорошно проучване показа, че почти всички адвокатски кантори в Лондон използват или планират да използват изкуствен интелект в работата си. Чрез него се цели да изчезне напълно човешкият фактор в създаването, обработването и проверката на правни документи. Той води и до съкращаване на персонал в канторите. По данни на консултантската компания CBRE, сред над 100 адвокатски кантори в Лондон, 48% от тях вече използват изкуствен интелект в бизнеса си, а 41% имат планове съвсем скоро да направят същото. Проучването установи още, че 61% от използващите изкуствен интелект компании са го внедрили за обработването на правни документи. Близо половината го използват за проверка на документи, а 42% – за научни изследвания. Около една трета от канторите залагат на изкуствения интелект за извършване на административна правна помощ. Лондонските адвокати посочват, че намаляването на разходите за персонал е водещ мотив за използването на изкуствен интелект.

„Неотдавна на конференция в Милано, освен ползите от изкуствения интелект, който ще служи на правната професия, се чуха и възражения срещу него, като това, че е заплаха за пазара на труда“, обърна се днес към Мария Габриел членът на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова. И посочи, че голямата опасност е с роботизацията на правните услуги в сферата на консултациите да не се стигне до зачертаването на базови човешки ценности като свобода на мисълта и на изразяването. „Къде е границата и какво правите в тази насока?“, попита тя еврокомисаря.

„Не само мислим, но вече и правим. Европа не сме Китай, не сме САЩ, човешките ценности са „добавената ни стойност“, отговори Габриел. И каза, че няма да се позволи роботът да замени човека с неговата креативност и инициативност. Еврокомисарят съобщи, че до септември група експерти трябва да представи конкретните етични и правни предизвикателства пред дигитализацията.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 юни 2018 19:01
Регистриран

Моля да „пуснете“това мнение из мрежата…
Да се коментира, да се отрича, да се ….да достигне до ЕС, до ЕК, до…президент МАКРОН, до канцлер МЕРКЕЛ, до Брюксел…до БОРИСОВ, до всички – нека не прекаляваме.Нека се спрем поне на ръба.След като толкова много желаещи има да унищожат Божието творение, да завладеят друга планета и там да поставят „изкуственият си интелект“.Но не и на Земята.Тя е нашият роден дом.Не го унищожавайте, моля недейте.Нека е архаичен, но да го има.Нека да сме несъвършени, но да сме Божии…ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ КОЙ Е БИЛ ПРАВ.
Дължим го на своите чеда…Амин.
Благодаря Ви…

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 юни 2018 18:44
Регистриран

Нека да се изразя също като БОГ- когато БОГ е създал Човека-мъж, а после и Човека-жена/за да се допълват взаимно/ТОЙ е видял , че тяхното Его вместо да ги привлича, всъщност Ги отблъсква един от друг.И се замислил.После извикал Мойсей и месеци наред му хортувал, учил го на морал.После дори му написал и 10 ЗАПОВЕДИ-това са първите закони на Земята.Но като не успял да убеди племето Човешко колко са му необходими тези закони, решил да открои по генетичен път онези Човеци, които да бъдат съдници-да казват кой е прав, и кой трябва да се поправи, а не да бъде отстрелян-та… Покажи целия коментар »

Човек
Човек
22 юни 2018 14:03
Гост

Браво на адв. Гигова, че задава правилните въпроси в условията на дебилно опиянение от технологиите.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2018 12:47
Гост

Човешките ценности може да се запазят, но рязко ще намалеят работните места.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2018 12:43
Гост

Това с изчезването на човешкия фактор въобще не ми харесва.

Пвтров
Пвтров
22 юни 2018 12:45
Гост

Аз пък съм „за“. Вместо някоя сърдита леля да ме гледа мрачно през дебелите си очила, ще получавам вежлив отговор.