При ескалирането на антиправителствения протест на 2 септември вечерта, на площада са останали само хора, които са търсели конфликт с полицията, докато мирно протестиращите вече си били тръгнали. А след атаките с бомби срещу униформените, някои от тях може и да е „прегорял“, но до момента такива сигнали няма.

Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов в отговор на въпроси на президента Румен Радев. Държавният глава покани на среща Иванов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и директора на столичната полиция Георги Хаджийски. Повод за срещата са многото заснети кадри и свидетелства за бити протестиращи, както и за пасивното поведение на кордона от униформени, докато провокатори ги обстрелваха с десетки бомби.

Радев попита главния секретар защо полицията е изчаквала толкова дълго атаката, защо не е задържала провокаторите, защо са бити мирно протестиращи, включително журналисти, защо е имало полицаи с бокс в ръцете и неприлични нашивки по униформата.

Главният секретар обаче говори предимно за битите полицаи и разказа как още сутринта униформени са били удряни с дръжки на знамена и прътове, били хващани и за слабините, а един от тях дори е с поражения в болница.

„Не съм съгласен, че полицаи са извършили брутални действия и насилие над протестиращите“, каза Иванов, но след това няколко пъти уточни, че ако има сигнали, ще бъдат проверени и виновните ще бъдат наказани. От думите му обаче стана ясно, че в МВР в момента не тече такава проверка и няма данни за служители, които са превишили правомощията си. На забележката на президента, че такива кадри са излъчени по телевизиите и дори са обиколили световния обмен, което по думите му, вече дава отражение и на инвестициите, и на икономиката на страната, Иванов каза, че не гледа телевизия, но после се поправи, че избягва само публицистичните предавания.

Главният секретар все пак призна, че е възможно да е имало и такива действия на полицаите, но ги обясни с изпускане на нервите.

„Ако има конкретен сигнал, ще бъде извършена проверка. Може някой да е прегорял, днес прочетох една такава статия, може и някой да е прегорял“, каза само Иванов, но според него след 22 часа на площада около президентството и бившия партиен дом, вече не е имало мирни протестиращи.

„Защо като виждат как ескалира напрежението мирно протестиращите не си тръгват? Какво смятат, че ще стане след като се хвърлят бомби по полицаите? Ще си свалим каските и щитовете, както сме правили, за да умрем ли? Защо те не си тръгнаха?“, попита първо Иванов и припомни, че в часовете преди канонадата с бомби, протестиращи са били пред полицаите и са ги пазели, но като започнали атаките са се отдръпнали, за да запазят живота си.

След това Иванов каза, че много хора са си тръгнали изобщо от площада и дори казвали, че „това не е нашия протест“.

„Кои останаха? Които са там с една определена друга цел – да се сбият с полицаите, да получат кръвта. Като мятат толкова време бомби, какво очакват, защо не си тръгнаха“, обобщи Иванов ситуацията.

Според него може при толкова натрупали се нападения и унижения над полицаите, някой от тях да си е превишил и правомощията, което той не оправдавал, но разбирал.

Относно ареста и побоя над Димитър Кенаров, който обясни след това, че многократно е казвал, че е журналист и е бил с прескарта, главният секретар отговори, че картата не дава имунитет.

„Това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да биеш полицаи, да извършват нарушения или престъпления. Ако някой има карта и преди това метне бомба, ще бъде задържан“, каза Иванов, което би трябвало да означава, че Кенаров е извършил нещо от описаното от главния секретар, но журналистът беше освободен няколко часа по-късно, без да му бъде повдигнато каквото и да е обвинение и каза, че ще съди МВР.

Според шефа на СДВР Георги Хаджиев, полицаите са предприели нападение, когато на площада се обособила маса от 700-800 агресивни и арогантни участници в протеста. От думите на председателя на ДАНС Димитър Георгиев стана ясно, че в службите не е имало предварителна информация за това дали, колко и кои провокатори от криминалния контингент ще се включат. Представителите на МВР така и не дадоха обяснение за кадрите на полицаи с бокс и странни нашивки по униформата.

В заключение пък президентът Радев каза, че е важно именно за доброто име на полицията да бъдат издирени както провокаторите, нападали полицаи, така и тези служители на МВР, които биха протестиращи, които с нищо не ги заплашваха.

„Очаквам правата на хората да се защитават, включително и когато ги задържат да им се осигурява адвокат и това да става навреме. Тези, които са извършвали провокации, трябва да бъдат изправени пред правосъдието, но разчитам, че за доброто име на полицията и доверието в нея, трябва да бъдат издирени и наказани и тези от полицията, които уронват престижа ѝ. Очевидно е, че има такива. Вижте записи, гледайте телевизия, но ако това не стане, заради такива единици, ще пострада имиджът на хилядите почтени полицаи“, каза президентът.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
nakoi si
nakoi si
06 септември 2020 11:28
Гост

полицията трябва да осигурява спазването на закона и да пази народа си, по тези два критерия у нас полиция няма, има мутренска агенция. наказан полицай у нас няма и така както вървят нещата няма и да има. другото, което започва вече сериозно да ме дразни е как радев се къпе в положителен пиар. рицарят на бял кон дето ще ни отърве от мутро-чудовишето, само да не за забравяме, че борисов и уж про-атлянтическия генерал са минали през руската школа, борисов мрази радев, защото знае, че той е неговият заместник избран и пратен от москва. когато поискаха оставката на радев точно… Покажи целия коментар »

Пижо Пендин
Пижо Пендин
05 септември 2020 17:38
Гост

Ако някой е ударил полицай, това не значи, че и полицаят трябва да го удари, а да го задържи на първо място и ако се съпротивлява да употреби сили! Ама това е само на теория, иначе всички знаем, че полицията първо бие после пита по стар обичай … поизложиха се с тия боксове и селски прояви. После да не се чудят защо обществото не ги уважава …

адвокат
адвокат
05 септември 2020 13:08
Гост

До „Анонимен 05 септември 2020 12:36 “ Не схващате същността на проблема- налице е противоконституционно нарушаване на правата на 1.5 МИЛИОНА софийски граждани и това няма нищо общо с политическите убеждения на тези граждани, колкото и да не Ви се харесва това. Вие директно заявявате, че одобрявате умишленото използване на мутренско мафиотските методи за принуда и насилие от мутрите- протестъри, за принуда, контрол и въздействие върху непротестиращите граждани, с цел те насила да се присъдинят към „протеста“ ви, чрез създаване на незаконни блокади на кръстовищата в България. Това, недраги, не е право, а мафиотски, гангстерски манталитет и той не върви… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
05 септември 2020 12:48
Гост

До „Анонимен 05 септември 12:29″ – „….съмнява ме изцяло какво точно наврежда и на кого една блокада…“ Като не сте учили в университет предметите „Конституционно право“ и „Права на човека“ , все повече съмнения ще Ви обхващат:) Незаконните протести и незаконните блокади нарушават и накърняват конституционното право на свободно придвижване на всеки непротестиращ гражданин. Непротестиращите граждани са длъжни да се въртят 1 час от времето си във вътрешнокварталните улички, за да отидат навреме на работа; те закъсняват за работа заради блокадите, създават се условия за повишаване на риска от ПТП-та заради задръстванията в пъти повече, отколкото ако блокираните кръстовища бяха… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
05 септември 2020 12:00
Гост

И последно- едно самопризнание за целта на създадените незаконно блокади на кръстовища в България- “…„Целта на блокадите, тази на „Орлов мост” е символ, беше гражданите да помислят за какво се прави това нещо. Да се ядосат НЕ НА НАС, А НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. Да разберат защо ние го правим и да насочат гнева си срещу управляващите, че нещо не върви”, обясни пред NOVA мъж, присъстващ на протеста…’ .https://dariknews.bg/novini/bylgariia/58-i-den-na-protesti-opynaha-shatri-na-dondukov-i-car-osvoboditel-video-snimki-2239310 Някой да е чувал по-голяма идиотия от думите с капс лок в цитата? Значи- някой си вдига блокада, и останалите , видите ли, били ДЛЪЖНИ да реагират не на издигащия незаконната блокада, а… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 септември 2020 12:29
Гост

Срам ме е – че съм част от адвокатската професия – хуманна и човеко-любива, но ето че, сред нас крачат всякакви. Рано или късно мафията ще допълзи и в средите на адвокатите – не че вече не е факт – срамежливо маскирана като – консултанти по всякакви въпроси и т. подобни. Тогава ще бъде късно – както изпоскаха всичко рентабилно в държавата – така ще ни превърнат в 3-разрядна Латинска република – ако навреме не им се покаже юмрук. Какво – редовно съдят България в Страсбург и – нищо – същото си седи и няма промяна – следователно дори финансовите… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
05 септември 2020 12:38
Гост

До „Анонимен 05 септември 2020 12:2…– срамежливо маскирана като – консултанти по всякакви въпроси и т. подобни….“ Не – Вие НЕ СТЕ част от адвокатурата в България- иначе щяхте да сте наясно с правоприлагането на чл. 24 ал.1 т.1 от Закон за адвокатурата, а именно:Глава шеста. УПРАЖНЯВАНЕ НА АДВОКАТСКАТА ПРОФЕСИЯ
Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва: 1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото. Г-н трол, Вие не сте правоспособен юрист и не сте действащ български адвокат. Така, че- „срамът“ Ви като лаик- неюрист, е разбираем:)

адвокат
адвокат
05 септември 2020 11:54
Гост

До “Tulip 04 септември 2020 21:34Гост Какво са ти засегнали протестите? Кой те излъга, че са незаконни? Защо така с лошо?’ 1. Незаконните блокади на кръстовища нарушават и накърняват конституционното лично неотменимо субективно право на свободно придвижване на непротестиращите граждани и преставляват злоупотреба с право и са съставомерни на престъплението самоуправство/ освен ако неговото извършителство не се поглъща от деянията по чл.95 от НК/ 2. Блокадите са незаконни, защото не са изпълнени изискванията на закона за организиране и уведомяване на СО за провеждането им в течение на 58 дни. 3. Решенията на ЕСПЧ, на които се опирате, са за законни… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 септември 2020 12:36
Гост

Ами – щом не можете да разберете, че се купуват цигански гласове – за да се мандахерцат ГЕРБ на власт – явно сте в розови очила, похвално, аз примерно съм достатъчно богат и известен майстор-адвокат – мога да си затворя очите за нещастието на останалите – но не искам.

Който не иска да вижда човешките желания и страсти – има си отделен коридор – мен не ми пречат псевдо-юристите – напротив лесна плячка са – но както и да е.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 18:32
Гост

Тоя президент защо говори само за правата на протестиращите? А правата на тези, които са засегнати от незаконните протести кой ще защитава?

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 19:39
Гост

Много слаб! Така и не можа да се ориентира. Накрая им говореше като да са му подчинени, ама те не са. Силно объркан човек на такава позиция. Страх ме е да си помисля даже какви ще ги натвори при служебно правителство, каквото явно е неизбежно. Дано да му влеят във военната му глава някои правила, конституционни норми … , че иначе и тоя ще е поредната излагация. Ама то от военен не може много да очакваш. Това не е бойното му поле.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2020 12:40
Гост

Цецка Цачева щеше да е в пъти по-добре подготвена, тя никога не би даже се изказала по въпроса – все пак щеше да е обединител на нацията – приемник на величественият Росен Плевнелиев – на когото след време ще се кръщават улици, магистрали, язовири, училища, а може и циркови трупи да носят неговото име.

Румен Радев е единственият човек, който представя достойно държавата ни – хората на Запад си мислят, че сме аборигени, като видят нелепото държане на Бойко Борисов.

някой
някой
06 септември 2020 12:18
Гост

русофилските схващания на радев са всеизвестни и никои из европа или сащ не го брой за нещо повече московски параван

Tulip
Tulip
04 септември 2020 21:34
Гост

Какво са ти засегнали протестите? Кой те излъга, че са незаконни? Защо така с лошо?

адвокат
адвокат
05 септември 2020 11:38
Гост

Блокадите са незаконни, защото нямате официално разрешение от собственика на кръстовищата, които са публична общинска собственост – Столична община, да организирате върху кръстовищата на Орлов мост, Ректората и МС палаткови лагери в течение на 58 дни и така законно да дерогирате действието на поне 4 закона, които уреждат това. Нарушавате и чл.52 от КРБ, а уж се борите за законност, но… с незаконни средства и с незаконно поведение, А всеки юрист знае, че никой не може да черпи права от незаконното си поведение. Кой ми го каза, ли- АЗ АДВОКАТА от САК ти го казвам…

адвокат
адвокат
05 септември 2020 12:07
Гост

чл.52 от КРБ да се чете чл.58 от конституцията

Анонимен
Анонимен
05 септември 2020 12:43
Гост

Жалко, наистина университетите бълват някакви правни роботи, а не се ли замисляте – че България е най-бедната държава в Европа, въпреки перфектните закони.

Аз ако имам подчинени – в случая това са Държавата и Общината – на които съм делегирал временно и мандатно правомощия и ми се правят на много експертни – без резултат – естествено ще ги стресна под някаква форма – иначе няма как.

Нищо лично – просто искам да не ми харчат парите, както си искат.

Бесен
Бесен
04 септември 2020 17:15
Гост

Не се правете на умрели лисици, все едно не ги знаете бандитите от агитките-наркопласьори и биячи. Те ви хвърляха бомбите и яйцата, ама ги къткате, защото са ви казали така.

Мирен
Мирен
04 септември 2020 17:13
Гост

Ченгета провокатори сте вие, особено цивилните!

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 17:13
Гост

Грозна история стана на 02.09 и трябва да има виновни. Но знаем къде живеем и сега който и да им е платил на тия няма да е виновен и да лежи за това.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 17:12
Гост

Абе да ти седят пияндета и друсляци и някакви чичаци на ракия да те замерят с нещо и да ти викат в лицето, ще изперкаш ми. Това не а протестиращи.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 17:12
Гост

Скоро ще прегорят съвсем. Някои- при бай Ставри направо.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 17:12
Гост

Обективно погледнато трябва да се вижда на камерите кой е бит и защо.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 17:11
Гост

Обществото е разделено на две и няма консенсус. Има само караници .

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 17:11
Гост

Подкрепям протеста и смятам,, че мутрите трябва да си идат

Саливерстров
Саливерстров
04 септември 2020 17:11
Гост

Не е въпроса в новата конституция, а в спазването на правилата. Та нима не се знаят тия тартори на агитки, които искат да се бият с полицай? Можеше от много време да са зад решетките. Как в Англия такива няма? Англичаните се правят на маймуни в чужбина. В Англия никога

Demireva
Demireva
04 септември 2020 17:10
Гост

Мисля си, че е редно да има някакви накзание, както за вандалите, така и за полицайте

Емилиева
Емилиева
04 септември 2020 17:10
Гост

Като цяло идеята да плюем едната партия, но като излезе Радев и да мус е радваме ме отказва да протестирам. Аз не искам нито Борисов, нито Радев. И двамата са ми еднакво прости

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 19:40
Гост

безусловно си прав!

Анонимен
Анонимен
05 септември 2020 12:47
Гост

Е да – Цецка Цачева беше рядък шанс – тя е върхът на професията – аз си мисля обаче, че тя не е отваряла книга юридическа поне от 20 години – а е само една имитаторка, докато Радев е специалист в областта си и много ерудиран, на място, властта все пак е за силни хора, това дразни ГЕРБ, че нямат плазмодий насреща.

Stratiev
Stratiev
04 септември 2020 17:09
Гост

Категорично смятам, че тези, които чупеха и трошеха не е гаранция, че не са пуснати от Борисов за да компроментират протеста

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 17:09
Гост

Абее бомбаджийте не ги подкрепям, но и едни полицай има снимани с някакви стикери дето са меко казано плашещи. На един стикер върху униформа пише „Един изстрел, един убит“ И черепче.

moiraine
moiraine
04 септември 2020 17:20
Гост

Научете го най-после тоя български език, бе! Един полицаЙ, много полицаИ; един бомбаджия, много бомбаджиИ. То бива неграмотност, ама чак пък толкова…