Модел 4 за реформа на съдилищата стана тема и на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по време на избора на районен прокурор на Елин Пелин.

Кандидатите бяха двама – Надя Николова-Цанкова от РП-Елин Пелин и Цветан Петков – съдия в районния съд в Ботевград.

По време на изслушването на Петков Огнян Дамянов го попита какво мисли за модел 4. „Знаете, че за осъществяването му се предвиждат няколко стъпки, а първата прилича на модела за реформа на районните прокуратура. Тук в една по-спокойна обстановка да кажете какво мислите за модел 4 за реформа на съдилищата“, каза Дамянов на съдията.

Цветан Петков заяви, че въпросът е труден, заради раздвоеното положение, в което се намира – в момента е съдия, а кандидатства за шеф на районна прокуратура. „Моето наблюдение през годините и от срещи с колеги прокурори и съдии, мога да кажа, че не трябва да се допуска да има прокуратури и съдилища, в които да работят по един или двама магистрати. Много е трудно да се планират кадровите политики в такива съдилища и прокуратури, товарят се колеги от съседни райони, което оказва влияние върху тях“, започна Петков.

Той обясни, че моделът за реформа на районните прокуратури е удачен и приветства намерението на Съдийската колегия да обедини големи с малки съдилища, защото така ще се гарантира по-добрата работа и ще може да се планира професионалния път на магистратите.

Цветан Петков спря с отговора си дотук като не коментира другите идеи, залегнали в модел 4 като предвиждана промяна на родовата подсъдност например.

Прокурорската колегия предпочете да избере Надя Цанкова за районен прокурор на Елин Пелин, макар всички изказали се да отбелязаха професионалния опит на Цветан Петков. За него гласува само Огнян Дамянов, останалите осем членове на ПК на ВСС подкрепиха Цанкова.

Пламен Найденов пожела на Петков да се реализира като окръжен съдия и там да пренесе опита си. И добави, че ще подкрепи Надя Цанкова, защото много добре е представила проблемите на РП-Елин Пелин и е предложила конкретни решения – „стопяване“ на делата, повишаване на срочността и качеството, има поглед върху работата на РП-Пирдоп, която трябва да стане териториално отделение към РП-Елин Пелин и предлага конкретни организационни мерки за изравняване на натовареността.

В същия дух беше и изказването на Евгени Иванов. „Ще подкрепя Надя Цанкова заради много доброто познаване на спецификите на колегите, на болките и проблемите им, заради визията ѝ какво да се направи, за да се подобри работата на РП-Елин Пелин. Освен това пред нея стои сериозното предизвикателство за присъединяването на РП-Пирдоп. Но най-вече ще гласувам за нея, защото е професионално отгледана в този район и има мотивацията той да продължи да се развива добре“, каза Иванов.

Презентацията на Надя Цанкова беше не само на високо професионално ниво, но и много човешка, тя познава проблемите в дълбочина, предлага конкретни решения“, каза на свой ред Светлана Бошнакова, която останала много впечатлена и от още нещо – Надя Цанкова започна представянето си с думите, че няма осъдителни решения по ЗОДОВ срещу районната прокуратура в Елин Пелин, което е индикация, че обвинителите там работят законосъобразно и правилно.

Таня Димитрова бе единодушно избрана за районен прокурор на Стара Загора. Тя бе единствен кандидат за поста.

Същевременно стана ясно, че на 23 юни ще бъде изборът на шеф на Специализираната прокуратура. Кандидатът е само един – Валентина Маджарова, която е зам.-шеф на СП, а от около година е изпълняващ функциите ръководител. Това ще е поредният опит на Прокурорската колегия да избере шеф на спецпрокуратурата, която от около две години е без титуляр.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Диана
Диана
27 май 2021 16:12
Гост

Предлаганият модел е противоконституционен. ВСС надскача правомощията си. Вероятно, поради това, че 3-4 – ма реализират „проект“, респ. доходи от него, творят, водени от максимата: След нас и потоп ! Т.нар. и предлагана реформа държи сметка за кариерни напъни и интереси на 1 000 – максимум, съдии и напълно забравя, че правораздаването (защото правосъдието се оказва блян, непостижим) има за цел защита интересите на гражданството. Правораздаване се осъществява от първоинстанционните – районни, съдилища, и няма нужда за развод да се ходи в ОС. Работя в РС – Кубрат, който съществува от 1890 година и се оказва, че след освобожденска България… Покажи целия коментар »

Вяра
Вяра
29 май 2021 8:55
Гост

От много ама много време не бях чел толкова смислен коментар!!Браво!!!

Хари
Хари
26 май 2021 16:41
Гост

Естествено не бива да се допуска да има прокуратури и съдилища, в които да работят по един или двама магистрати. Само разходи носят.

Никой
Никой
28 май 2021 14:51
Гост

да де, така е, но в същото време ще останат като ТО от 2-3 служители и АДМИНИСТРАТИВЕН СЕКРЕТАР И ГЛАВЕН СЧЕТОВОДИТЕЛ??????
На 2-3 служители от най-ниско ниво – призовкар и т.н.
Лудост ли е?
Но както се знае тези длъжности са заети от леля, тетка, кака и др такива. Безумие!!!!!

Геро
Геро
26 май 2021 16:39
Гост

Честито на Надя Цанкова !

зара
зара
26 май 2021 16:37
Гост

Този модел от самото начало не ми вдъхваше доверие.

Пионки
Пионки
26 май 2021 16:17
Гост

Прави впечатление бърза нето на ПК на ВСС по монтажа на калинките на Гешев по места за адм. ръководители. Яко окопаване пада и не е само в спеца. Любимото мекере на Каскета зам. председателя на т. н. АПБ Владимир Николов спешно ще го избират за Окръжен прокурор на Плевен на 9 юни, нищо, че си е муха от районно ниво и не е бил и ден на окръжно! Явно ще е голямо изключение по ЗСВ, мотивирано от особеното му усърдие в целуването на анатомични части под гърба и кръста!

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 15:21
Гост

Ха така. Да видим сега ще има ли обаче реформа.

Anonimen
Anonimen
26 май 2021 16:30
Гост

Е, от кога ячакаме. Остава нещата да се разсъхнат.

Десислава
Десислава
26 май 2021 15:21
Гост

Информиран избор а правили

Авигел
Авигел
26 май 2021 15:20
Гост

Браво на Елин Пелин, че ще си имат районен прокурор.

Ananieva
Ananieva
26 май 2021 15:19
Гост

Добре, е че ни информирахте

Серафим
Серафим
26 май 2021 15:19
Гост

Пустата реформа на тия пусти съдилища

Domeklician
Domeklician
26 май 2021 15:19
Гост

Правото е право и то е право на всеки!

Dimitrina F
Dimitrina F
26 май 2021 15:18
Гост

Да избират бе.

Есмералда
Есмералда
26 май 2021 15:18
Гост

Аз наскоро разбрах, че служебния ни министър на правосъдието си е от БСП. Смятах, че е бивш техен кадър. Сега ни управлява БСП. Те завършиха трети, бяха единствената партия, за която може да се каже, че загубиха вота, а сега те ни управляват.

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 15:17
Гост

Ох, служебния минисър е пълна смешка.

Anonimen
Anonimen
26 май 2021 16:31
Гост

Глупости. Предният пък беше…да откършиш от него.

Диана
Диана
27 май 2021 16:15
Гост

Ти явно си завършил Магнаура и за това ти е смешен !

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 15:17
Гост

Какво ще избират, то ще има ли специализирана прокуратура?

Anonimen
Anonimen
26 май 2021 16:33
Гост

Искрено се надявам да ги закрият всички спецове.

897
897
26 май 2021 18:53
Гост

То и теб може да те закрият по същата логика…