В договорите на мобилните оператори с клиентите не трябва да има предварителни отметки, че те са дали съгласие за обработване на личните им данни.

Това става ясно от решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург по запитване от градския съд в Букурещ, свързано с практика на румънския мобилен оператор „Orange România“.

Преди две години националният орган за надзор върху обработването на лични данни в Румъния е глобил „Orange România“, защото операторът събирал и съхранявал копия от документите за самоличност на своите клиенти без тяхното изрично съгласие.

Практиката му била при сключване на договори с клиентите, в тях да е вписана клауза, че те са информирани и са се съгласили със събирането и съхраняването с идентификационна цел на копия от документите им за самоличност. Полето за тази клауза било предварително отметнато от администратора на лични данни преди подписването на договора.

За това съдът в Букурещ е поискал от СЕС да уточни при какви условия може да се счита, че е налице надлежно съгласие на клиентите за обработване на личните им данни.

В решението си от днес съдът в Люксембург категорично заявява, че съгласието на субекта на данни трябва да бъде свободно изразено, конкретно, информирано и недвусмислено.

„В това отношение няма надлежно дадено съгласие в случай на мълчание, предварително отметнати полета или липса на действие“, посочва съдът. В решението си СЕС разяснява, че тъй като клиентите не са слагали лично отметката в полето за събиране и съхраняване на копия от документите им за самоличност, обстоятелството, че това поле е отметнато, не може да се приеме за изрично заявено съгласие.

Когато пък съгласието е част от писмена декларация, която се отнася и до други въпроси, какъвто е случаят с общите договори с операторите, тя трябва да бъде в разбираема и леснодостъпна форма, на ясен и прост език, подчертава СЕС. В решението на съда изрично е посочено още, че за да е свободен изборът на клиента да даде съгласие за обработка на личните му данни, той не трябва да бъде обвързан с възможността изобщо да сключи договора.

Според СЕС в случая властите в Румъния трябва да преценят дали при липса на такива уточнения, договорните клаузи са можели да въведат клиентите в заблуждение относно възможността да сключат договора, макар да отказват да дадат съгласие за обработване на техните данни.

Трябва изрично съгласие, а не изричен отказ

Съдът отбелязва още, че в случай че клиент откаже да даде съгласие за обработването на неговите данни, „Orange România“ е изисквало той да заяви писмено, че не е съгласен нито със събирането, нито със съхраняването на копие от документа му за самоличност.

Според съда подобно допълнително изискване може да наруши свободния избор на клиента дали да се противопостави на събирането и съхраняването.

„При всяко положение, тъй като посоченото дружество трябва да докаже, че неговите клиенти с активно поведение са изразили съгласие за обработване на техните лични данни, то не е имало основание да изисква те активно да изразят отказа си“, категоричен е съдът.

Затова СЕС заключава, че такъв договор между администратор и субект на лични данни, не е годен да докаже, че субектът е дал надлежно съгласие за събирането и съхраняването на данните му.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 12:38
Гост

Напълно съм съгласен, че трябва изрично съгласие.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 12:37
Гост

Леле, тези трябва да видят ситните букви под догооворите за кредити у нас.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 12:35
Гост

Подкрепям решението. Как така ще попълват предварително.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 12:36
Гост

Все тая е. Няма къде да ходиш и ще им дадеш разрешение.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 12:22
Гост

Изненадва ме, че изобщо има такъв казус. Само Балканска страна може да измисли някаква „схема“

Димитриева
Димитриева
11 ноември 2020 12:21
Гост

Е хубаво. Да им наложат и глоба и да се свърши. Оринджа са световна марка. Трябва да се ползват услугите им и франчайза в Румъния по адекватен начин, не да си измислят някакви техни си политики, защото те биха били в разрез с общата политика на фирмата майка

Spiro
Spiro
11 ноември 2020 12:19
Гост

Влизам и си мисля, че става дума за операторите в България и го споделям на приятели. То се оказва, че ставало дума за…Румъния.

Spiro
Spiro
11 ноември 2020 12:21
Гост

Все пак не ме изненадва, защото Румъния е страната измислила копърките и не български, а по-скоро румънски цигани крадат на поразия в Барселона. От там града е пропищял и се смята за най-опасен в Европа. При положение, че е много красив и е туристическа забележителност за хора от цял свят. Но такова крадене на вещи и пари по улиците наистина няма никъде. И то благодарение на румънските цигани!

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 12:22
Гост

Бе и наши има

Spiro
Spiro
11 ноември 2020 12:23
Гост

Аз не казвам, че няма и български цигани. Все пак съм чувал по ЛаРамбла да ми предлагат на роден език трева и други вещества…

Деница Р
Деница Р
11 ноември 2020 12:24
Гост

Да да, там определено болшинството крадци са румънци. А те са измислили и копърката. Абее ние се имаме за най-големите тарикати, но и румънцит не отстъпват. Лошото е, че и в Европа ни смятат за тарикати

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 12:17
Гост

Страшна работа. Това не е ли практика и не бива ли никоя организация да не може да маркира сама полетата, предвид, че ще дава на клиента да попълва след това?

Емилиева
Емилиева
11 ноември 2020 12:18
Гост

Минимум е нелепо, предвид точно това, че ще му се даде на човека да попълва някакви въпроси и ще маркира там дали иска или не да му се ползватличните данни.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 12:19
Гост

Е те иж за улеснение са дали формиляри, в които „досадните“ въпроси са попълнени автоматично

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 12:17
Гост

Извинете, но това и аз мога да ви го кажа. В смисъл, че не е редно да са ти маркирали неща сами предварително

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 12:35
Гост

Е, има ли значение дали са ти го отметнали предварително, или ти ще кажеш „да“, преди да ти сложат тик?

хаха
хаха
12 ноември 2020 12:46
Гост

Разбира се, че има значение, защото мога да кажа и „не“. В това общество има и едни 20 % дето мислят, не са всички дебили