Бившият митничар от Свиленград Цветомир Петров осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 12 000 лева, след като делото за корупция срещу него е било прекратено, без да стигне до съд, научи „Лекс“.

Той беше сред десетките задържани служители на митницата през зимата на 2015 г., когато властите обявиха реализация на акция срещу корупцията, при която бяха арестувани 33 митничари, които искали и получавали такса „спокойствие“, за да не проверяват коли и камиони, а при обиски бяха открити над 100 000 лева.

Тогавашният премиер Бойко Борисов лично похвали разследващите. „Десетки митничари от това, което ми е докладвано онзи ден на оперативката, са ги снимали как взимат парата. В борбата за контрабандата и корупцията правим много неща и те са видими. От доста време се наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари ни трябват за пътища“, заяви тогава Борисов.

Петров и част от колегите му бяха обвинени за участие в престъпна група за получаване на подкупи, като той е останал 3 месеца в ареста, след което е бил освободен срещу гаранция от 15 000 лева и му е било забранено да напуска страната. Разследването обаче не приключва с внасяне на обвинителен акт в съда, а в началото на миналата година Петров е уведомен от прокуратурата, че наказателното производство срещу него е прекратено поради липса на доказателства.

Така той решава да заведе дело срещу държавното обвинение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като претендира за обезщетение от 94 000 лева.

Петров описва в исковата си молба страха от воденото дело и това, че можел да бъде осъден, униженията от споменаването на името му в медиите като част от корумпирани митничари и невъзможността в следващите години да си намери работа.

Показания е дал и брат му, който разказал, че Петров не искал да излиза от дома си, ограничил общуването с близки и се преместил да живее в София. Бившият митничар се тормозел, че животът му можел да продължи в затвора, въпреки че при задържането бил само на 27 години, имал висше инженерно образование и владеел английски и френски.

Съдия Радост Бошнакова от Софийския градски съд е преценила, че справедливото обезщетение за неимуществените вреди на Петров е 12 000 лева, като отбелязва, че и самото осъждане има ефект на овъзмездяване. В решението си тя отбелязва, че отчита тежестта на повдигнатите обвинения, времето, което Петров е бил в ареста и търпял ограничения, продължителността на разследването от 4 години и два месеца, както и разгласяването му в медиите.

„Отчитайки също преживените стрес и неудобство в социалното общуване, изживяната потиснатост, породените затвореност, несигурност и страх за бъдещото му, довели до психологически дискомфорт, безсъние и страдания, публичното разгласяване на образуваното срещу ищеца наказателно производство, и младата му възраст към момента на образуване на наказателното производство – 27 години, на която житейски обичайно е човек да насочен към утвърждаване и развитие в професионалното си поприще, съдът приема, че заместващото обезщетение на ищеца за причинените му от незаконното обвинение неимуществени вреди е в размер на сумата от 12000 лева. При определяне на това заместващо обезщетение съдът взема предвид и че процесното наказателно производство е попречило на професионалната му реализация“, се казва още в решението на съда, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 август 2021 13:59
Гост

Цели четири години и никакъв резултат. Жалка история.

Нищо ново
Нищо ново
27 август 2021 13:58
Гост

Втора каскетска простотия само за днес!

Дидо
Дидо
27 август 2021 13:55
Гост

А, дано САС да вземат по-разумно решение.

Краси
Краси
27 август 2021 13:55
Гост

Ако въобще делото стигне до там.

Хриси
Хриси
27 август 2021 13:50
Гост

Егати парадокса!

Dimo
Dimo
27 август 2021 13:51
Гост

При това недодялано обвинение, какво очакваш?

Агов
Агов
27 август 2021 13:22
Гост

Пълна излагация.

Джереми
Джереми
27 август 2021 13:22
Гост

Защо ли не съм изненадан от тази новина?

Кики
Кики
27 август 2021 13:51
Гост

Защото за сетен път родната ни Гешевтура се издъни.

Ananieva
Ananieva
27 август 2021 13:21
Гост

То си стана финансова „далавера“ да ти повдигнат несъстоятелно обвинение и после да ги осъдиш за пари. А също така да те направят депутат за да вземаш добра заплата, а не, че нещо ще промениш в държавата.

Тити
Тити
27 август 2021 13:52
Гост

Освен, че тези пари ги взимат от нашия джоб.

Кикиша
Кикиша
27 август 2021 13:21
Гост

Поредната такава осъдителна присъда за прокуратурата ни

AnimalMan
AnimalMan
27 август 2021 13:18
Гост

Ако не гледаме икономическата страна на нещата, то можем и друго да кажем. Прокуратурата ни издиша с тези си действия и никой не приема сериозно обвиненията от нея.

Няма значение
Няма значение
27 август 2021 13:20
Гост

То с Гешев за главен прокурор тя си издиша и без това.

Радев
Радев
27 август 2021 13:18
Гост

Прокуратурата ни само се отчита, че върши някаква работа ли? Защото е логично да предвидят кое ще падне в съда, кое изобщо няма да стигне до съд и кое обвинение и формулировката му ще стигнат до осъдителна присъда.

Stratiev
Stratiev
27 август 2021 13:17
Гост

Време е да се преназначи цялата прокуратура и да се смени с това действие. Защото явно, че се повдигат обвинения, които падат в съда.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 13:16
Гост

То си стана практика да я съдят тая прокуратура и да ни вземат после пари от джоба за тия обезщетения

Аналог
Аналог
27 август 2021 13:19
Гост

Те затова после събират данък наследство от 6%. Което на 5000 лв, не е много, но ако си наследил повече пари, държавата ти прибира едни 5-6 хиляди лева и не и дреме. Ето ти как събира тия пари. За нула време ги събира. Технически ще вземат парите от Пешко под формата на данък наследство и ще ги дадат на този господин.