Митничарят Борислав Борисов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 50 000 лева заради вредите, които е понесъл покрай прословутото дело за документни измами, по което беше съден и оправдан заедно с бизнесдамата Ваня Червенкова след процес, продължил близо 20 години.

Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Силвана Гълъбова е присъдил обезщетението на Борисов за неимуществени вреди заради продължителността на делото, по време на което той е бил отстранен от работа, униженията от разпространените информации за процеса, забраната за напускане на страната и стреса от тежкото обвинение в документна измама в особено големи размери, което се наказва с от 3 до 15 години затвор.

Делото срещу него започва през юни 1998 г., когато е привлечен като обвиняем и приключи окончателно едва миналата година, когато Върховният касационен съд (ВКС) оправда всички подсъдими. Процесът беше откроен миналата година и от Инспектората на Висшия съдебен съвет при проверката на заявленията на граждани за нарушаване на правата им за разглеждане на делата в разумен срок. Обвинението твърдеше, че подсъдимите, между които и Ваня Червенкова, са възстановили близо 1 млн. лева ДДС с използване на документи с невярно съдържание. Това ставало с фиктивен износ на машини за бутилиране и RAM памет за Македония, Гърция, Русия и Румъния само с попълване на митнически документи, но без реални сделки.

Първоначално обвинителният акт е бил внесен в Окръжен съд-Благоевград шест години след началото на разследването. Забавянето е било резултат и от мудната работа, и от съществените нарушения, заради които делото пет пъти е било връщано за доразследване. След това близо шест години са трябвали и на съда в Благоевград, за да реши делото и да оправдае всички 19 подсъдими. Присъдата обаче е отменена през 2011 г. от Софийския апелативен съд и делото е върнато в Благоевград. Там пък след още едно връщане за доразследване, магистратите решават да го прекратят и да го пратят по подсъдност на Софийския окръжен съд, където продължава повече от две години и следва нова оправдателна присъда през 2014 г. Тя вече е била потвърдена от САС през 2016 г., а в началото на миналата година решението е оставено в сила от ВКС, с което сагата най-после приключи.

В исковата си молба по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), Борислав Борисов пише, че през всички тези години е бил под постоянно напрежение, че е обвинен в тежко престъпление, което не е извършил. За 8 години имал забрана за напускане на страната и така пропуснал възможност за друга работа, като се принудил да работи в строителството. Делото съсипало личния и професионалния му живот, но най-тежко му било това, че обвинението е свързано с работата му. Затова поискал обезщетение от 577 000 лева.

В решението на съдия Гълъбова се казва обаче, че справедливото обезщетение за митничаря е 50 000 лева, защото по същото време той е бил подсъдим и впоследствие оправдан по други дела и за тях също е бил обезщетен.

„Трайна и непротиворечива е практиката на ВКС, че неимуществените вреди от всички паралелно водени в един и същи период наказателни производства имат глобален характер и следва да се разпределят по отделно водените дела за вреди от всяко от незаконните обвинения“, пише в решението на СГС. В него се отбелязва, че причинените вреди на Борисов са безспорни и категорично делото е надвишило рамките на „разумния срок“ за разглеждане.

Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 август 2018 3:44
Гост

Не помня да е имало осъден митничар.

Не всичко е пари, приятелю!
Не всичко е пари, приятелю!
20 август 2018 0:18
Гост

Естествено! Щом участва и Валя Червенкова.

Хм...
Хм...
18 август 2018 13:39
Гост

Интересното е, че този митничар е съден и за други случаи, но по всичките е не само оправдан, но и обезщетен. Или е най-невинният митничар, или е най-големият майстор на измъкванията.

Анонимен
Анонимен
20 август 2018 0:15
Гост

По скоро второто.

Колега
Колега
18 август 2018 13:37
Гост

Евала, баце!

Mila
Mila
18 август 2018 13:10
Гост

Това дело не звучеше като да са несправедливо обвинени, а по-скоро некадърно обвинени. Нейсе, пак ще плащаме…

Zanev
Zanev
18 август 2018 13:11
Гост

Щом 3 инстанции са казали, че е невинен, едва ли е имало много данни за противното. Говоря принципно, без да познавам делото.