Специализираната прокуратура е информирала Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за злоупотреби с еврофондове на собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков.

Това стана ясно на днешното заседание на Апелативния специализиран наказателен съд, който трябва да реши окончателно дали Стайков да остане в ареста по обвиненията за участие в престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и незаконно производство на цигари.

Стайков беше задържан преди две седмици при акция на спецпрокуратурата във „Винпром Карнобат“, „СИС Индустрийс“ и „Топаз Мел“. В хода на разследването прокурорите събрали и доказателства за злоупотреби с европари по програмата „Млад фермер“. Зам.-ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров днес разказа, че става дума за измами за 7 млн. лева. Схемата за източването на парите включвала деца на служители на „СИС Индустрийс“, които кандидатствали и получавали пари по програмата, които след това давали на Миню Стайков. Едно от условията за кандидатстване по програма „Млад фермер“ е кандидатите да нямат навършени 40 години, на което децата на служителите отговаряли.

Това е документирано с обратни писма до собственика на групата компании около „Винпром Карнобат“, в които младежите са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде именно Стайков, обясни прокурор Петров, цитиран от „Дневник“.

Общо деветима млади мъже се регистрирали като еднолични търговци и получили пари по този начин.

Според защитата на Стайков обратните писма не са забранени от закона и нямат никаква правна стойност.

„Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно“, обясни в своя защита Миню Стайков.

Обвиняеми и задържани с него са шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров. Прокуратурата иска и тримата да останат в ареста, за да не повлияят на свидетелите по делото и да не прикриват престъпленията, в които са обвинени. Обвинения по делото за повдигнати на още петима души, между които и синът на Стайков – Стайко.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анчо
Анчо
18 септември 2018 21:41
Гост

Миню Стайков правилно пидчертава, че участието в обществени поръчки е опасно.

Ivana
Ivana
18 септември 2018 21:43
Гост

Така е. Колкото и да променят ЗОП, винаги има вратички за далавери.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2018 21:36
Гост

Прави ми впечатление, че зачестиха случаите със злоупотреби с европари.

Остап
Остап
18 септември 2018 17:10
Гост

Схемичката е перфектна, браво Миню!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2018 21:39
Гост

Тази схема вече се изтърка.