Не искам да коментирам и да сравнявам стандарти. Питате ме за действия, които са лични. Оставката е личен акт и тя е резултат от преценката на съответната личност. Стандартът в ГЕРБ е този – подаваме оставки при съмнения. Не бих искал да коментирам в лично, персонално, качество поведение на член на Висшия съдебен съвет. Още по-малко на членове на неговото семейство. Това са публични изявления. Всеки може да направи собствена преценка за изразеното мнение“. Това заяви новият министър на правосъдието Данаил Кирилов след първото си участие като председателстващ Пленума на Висшия съдебен съвет, по повод казуса около апартамента на съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който каза, че няма да подава оставка и да излиза отпуск заради това.

Дори и да имам някакво отношение към „Апартаментгейт“, не бих искал да коментирам тук и в тази сграда, каза още Кирилов.

Той сподели, че не е усетил напрежение в залата на ВСС, след като във вторник членове на Съдийската колегия поставиха няколко въпроса към Панов по повод интервюто на съпругата му пред бТВ, в което тя нарича „извращение с правото“ решенията на съда, с които беше потвърдена наложена на Лозан Панов глоба от 1000 лева за това, че през 2017 г. не подаде имуществена декларация пред Сметната палата.

Дневният ред не съдържа теми, които да предлагат конфликтна дискусия. Усетих професионално и колегиално отношение. Не мога да кажа, че съм усетил искри във въздуха“, каза още Кирилов.

В отговор на въпрос дали си е прегледал имотите си, преди да се съгласи да стане министър, той обясни, че все някой е направил проверка. А за себе си каза: „Няма какво толкова да проверявам. Единственият имот, който притежавам, е семейна имуществена общност и е от началото на 2003 г. Но съм сигурен, че и ваши колеги, и организации са проверявали“.

На въпрос дали сега, в качеството си на министър на правосъдието, би защитил съдебната власт, Кирилов обясни, че винаги е търсил баланс и взаимодействие между различните власти.

Иначе каза, че не си спомня каква е била първата работа, която е свършил при влизането си в министерството. Но добави, че е обърнал внимание на работните групи за изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Кирилов обеща отделно да съобщи задачите, които е поставил пред тази по ЗСВ. А по отношение на ГПК обясни, че в предишното си качество като председател на правната комисия в парламента е имал комуникация с всички граждански организации, които имат отношение по въпросите за изпълнителното производство. Обеща работата на групата да се ускори. „Ще се стремим това ускорение да съответства на приоритетите по Механизма за проверка и сътрудничество и във връзка с отделни производства“, каза още Кирилов.

В отговор на въпрос, че явно е незаменим като председател на правната комисия, защото засега не се намира негов приемник, Кирилов заяви, че не иска да коментира темата, но има дискусия и в ГЕРБ, и в парламентарната група за негов наследник.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
XXL
XXL
12 април 2019 15:16
Гост

Пълен мишок. Само като му види човек уплашения поглед и припотен вид и му става ясно. Това е момче на повикване, което да внася не лобистки законови поправки, а безумни от правна гледна точка лобистки законови поправки!

Пич
Пич
11 април 2019 13:43
Гост

Кирилов е технократ, в което няма нищо лошо, има нужда и от такива обиграни в процедурите хора. Интересно е как ще се справи и във ВСС, въпреки че позицията му там е официозна. Поне ще види нещата и от тази гледна точка, пък дано да е от полза.

Анонимен
Анонимен
11 април 2019 11:05
Гост

Чак пък незаменим като председател на правната комисия. Няма незаменими хора. Всичко е опит и рутина.

Анонимен
Анонимен
11 април 2019 11:04
Гост

Разумен отговор! Сдържан и лишен от емоции.

Анонимен
Анонимен
11 април 2019 11:03
Гост

Искрено се надявам той да намери баланс и взаимодействие между различните власти.