Министърът на правосъдието Надежда Йорданова призова членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да „отстъпят встрани или назад“ и да дадат възможност на следващите членове на съвета да продължат реформата. Това стана в началото на днешното заседание на Пленума, което за първи път беше председателствано от новия министър на правосъдието.

Председателстването на заседанието на Пленума на ВСС от страна на министъра е израз на взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт. Като новоизбран министър, съм натоварена с отговорността да вдъхна живот в съдебната реформа, така щото ние да постигнем независим съд, отчетна прокуратура и толкова дългоочакваното усещане за справедливост“, обърна се Йорданова към кадровиците.

Тя обясни, че ВСС носи своята отговорност по бюджетни въпроси, от гледна точка на това как се кадрува, за професионалното израстване на магистратите и как се носи отговорност, когато тези задължения не се изпълняват по най-високите професионални стандарти. По думите ѝ именно по тази част от тези въпроси ВСС не отговаря на предизвикателствата и това беше една от причините да изкара хората на улицата през 2020 г.

Мисля, че е време да спрем да си затваряме очите и всеки да понесе своята отговорност. Членовете на ВСС да понесат своята отговорност, да встъпят встрани или назад и следващите членове на ВСС да продължат реформата. Това са тежки въпроси в началото на съвместната ни работа. Да приключим годината със смирение и да погледнем напред с надежда и всеки да понесе своята отговорност“, заяви Йорданова.

Членовете на ВСС ѝ пожелаха успех, здраве и „Бог да е с Вас и да Ви пази“, след което заседанието продължи по дневния ред.

78
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван
Иван
17 декември 2021 16:52
Гост

Никога не съм харесвал и подкрепял този главен прокурор, но тази сцена доста елегатно показа, че и министърът на правосъдието е също толкова елементарен, колкото и главният прокурор. Елементарното възпитание и евентуална ниска-процентна интелигетност предполага да приемеш букета, да благодариш, и ако чак толкова искаш да кажеш нещо за оставката му – кажи му, че бихте желали да проведете разговор, който касае неговото бъдещо професианолно развитие или нещо подобно…но къде женичката да е чувала за елегатно поведение….Знам, че много от участниците тук ще ме оплюят, но не съм привърженик на ГЕРБ, а просто ми се иска министрите едновременно да са… Покажи целия коментар »

Селото се оказа право у прокуратурата
Селото се оказа право у прокуратурата
17 декември 2021 11:16
Гост

Как чаровно се усмихна, когато прие букета! И как увисна чейнето на селския труженик с каскета!

Професор по селски туризъм
Професор по селски туризъм
17 декември 2021 11:40
Гост

На фона на този огромен букет, селянията на главния ни прокурор се открояваше още по-ярко

мнение
мнение
17 декември 2021 6:40
Гост

Безплатна Консултация: няма законен начин Главния прокурор да бъде отстранен, което е видно от Конституционните текстове. Излишно е да хабите енергия и усилия във фиксация към него. Изменение в Конституцията е възможен вариант-но не отстраняването на Главен прокурор е най-важното изменение. Има други по-важни промени в Конституцията, например, и не само: -въвеждане на индивидуалната жалба до КС-30 години обсъждания стигат. Малка държава сме, с малко закони, няма проблем законите в българия-на брой около 300 общо да могат да бъдат оспорвани от гражданите. -въвеждане на право на законодателна инициатива, при подписите на определен брой избиратели(австрийския опит-нищо ново), -премахване фигурата на вицепрезидент-напълно… Покажи целия коментар »

Нагъл, прост, калинка на ГЕРБ и ДПС
Нагъл, прост, калинка на ГЕРБ и ДПС
17 декември 2021 11:11
Гост

Няма законен начин главният прокурор да бъде отстранен??? Това ме връща във времената на Татарчев, когато „Над мен е само Господ!“. Троловете на ГЕРБ и ДПС с цялата си наглост тълкуват законите както дявола евангелието. По време на престъпното си управление си да бяха приели закон, в който в прав текст да пише: „Веднъж избрани, калинките на ГЕРБ и ДПС нямат право да бъдат отстраняване от заемания пост, независимо от основанията за това, нито да бъдат лишавани от власт пожизнено.“.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 11:34
Гост

Най-смешното е,че протестариата по правило е с произход възходящи хардкор номенклатура- партийни членове, активни борци, комсомолци, комунисти-вклч дори и кандидат членове на ЦК на Партията с гл.б., вклч заемали позиции съвсем близо до другарят Т. Живков, -един от протестариата е с възходящ от най-близкото обкръжение на другарят Живков, с произход от възходящи пътували на зап ад и преди 1989г, а и продали си душата на ДС-заради мечтаното софийско жителство или за да бъдат допуснати до следване чрез разни ппривилегии-не само РАБФАК,-когато беше забранено и немислимо,и тези хора говорят против ГЕРБ ,които са от същото котило на бивши милиционери и комсомолци…… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
16 декември 2021 23:27
Гост

Не познавам новата министърка, но останах очарован как изискано натри носа на „професора“ по селски туризъм.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 23:35
Гост

Той е свикнал да общува с прости кърджалийски п*тки от ГЕРБ и новите управляващи му идват твърде изискани за селския му манталитет.

Питане до 16 декември 2021 23:35
Питане до 16 декември 2021 23:35
17 декември 2021 6:21
Гост

Кърджали, Кубрат, и други места от далечния изток-има ли разлика?
Всичко това е някъде в далечния изток.

Шлосер
Шлосер
17 декември 2021 6:17
Гост

Липсата на възпитание, поради пропуски в първите 7 години трудно може да бъде изисканост. Освен ако и ти драги коментаторе не идваш някъде от далечния изток.
Маркс*(добре изучаван от възходящите на протестариата,, а и се оказва,че сто процента от теориите му са правилни-това се признава дори от Кейнсианците- „Маркс се оказа прав“) е казал,че битието определя съзнанието. Има значение средата, в която си расъл.

*Маркс, К., Към критика на политическата икономия, изд. Партиздат, превод- четвърто издание, София 1983 г, превод от изданието от 1859г

Юрист
Юрист
07 февруари 2022 14:04
Гост

Прочетете й блестящата автобиография….От НПО на НПО! Да живее политическия слугинаж! А за конкретния случай изключително селяндурско поведение от нейна страна….Има официално-делови отношения и етикет, които тя очевидно не познава!

политнекоректно мнение
политнекоректно мнение
16 декември 2021 22:27
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Селото срещу града
Селото срещу града
16 декември 2021 23:22
Гост

Напротив, каза благодаря и се усмихна чаровно, докато агро труженикът с каскет гледаше като в небрано лозе

Ad nauseam
Ad nauseam
16 декември 2021 22:23
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Димитър
Димитър
20 декември 2021 15:13
Гост

Ситуацията не се е променила-като „кандаска гъска“ си….

Несвободна Неевропа
Несвободна Неевропа
16 декември 2021 22:12
Гост

Евала Циркаджии!

Не казвайте ХОП, преди да сте скочили!

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 21:22
Гост

Надежда Йорданова се поставя в трудна ситуация с позицията си спрямо Гешев. Напомня за злополучното присъствие на Христо Иванов в МП. Той се беше фиксирал върху политики невъзможни без промяна на Конституцията, която и тогава, а още повече днес е невъзможно да бъде променена в желаната от новите реформатори част. Ако тя има желание да реализира един успешен мандат, е желателно да смекчи реториката, да осъзнае къде се намира и какво прави. Иначе дните й като министър са преброени. Има една самонадеяност у новите управляващи, че са много умни, можещи, а опонентите им, видиш ли, са много тъпи. Добър пример… Покажи целия коментар »

Дамата с финес
Дамата с финес
16 декември 2021 20:45
Гост

Той й подарява цветя, а тя с чаровна усмивка му иска оставката. Да видиш тъпата физиономия и висналото чене на Гешев в тази ситуация – безценно!

зъболекар
зъболекар
16 декември 2021 21:47
Гост

Ако му е виснало ченето, очевидно е бил изумен от проявената глупост. А накрая май на другото лице висна ченето.

Nice
Nice
16 декември 2021 22:07
Гост

Който се смее последен,се смее най-добре.
Тази женица не блести с някакви юридически познания,доста посредствена е за министър на правосъдието и ще е поредната пародийна карикатура на този пост.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 20:02
Гост

Лозан Панов беше (и още е) академично ниво в Правосъдието. Топ съдия. Дори и той в рамките на три редовни правителства не успя да помръдне титан в правосъдието като Сотир Цацаров (отличник на Алма Матер и Английската във Филибето, великолепен и строг съдия, за когото въздаването на присъди от 15-20 години затвор за рецидивисти бяха ежедневие) и наследника му Иван Гешев. Неудобно ми е, но ще спомена бившия главен прокурор и Председател на Конституционния съд Борис Велчев, който в събота и неделя чете Шекспир на староанглийски и превежда Джон Лок за удоволствие, за да не губи интелектуална форма. И сега… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 17:05
Гост

Много точно казано. Освен това и мандатът им изтича, и няма да могат да изберат Ушев за председател на ВКС, каквито надежди имаха, така че са пътници във всички случаи.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 16:01
Гост

Има моменти, когато за човек е по-добре да замълчи, отколкото да си отваря устата. Министър Надежда Йорданова пропусна един такъв момент, когато Гешев й връчи букета.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 17:02
Гост

По тази логика Гешев не трябва да отваря устатата си пожизнено, когато става въпрос за право.

изумен
изумен
16 декември 2021 15:43
Гост

Направо не мога да повярвам-категорично новата министърка има двойничка, и съвпадението е почти 100 процента- и като възраст, ръст, визия, дори до неотдавна-и прическа, регион на местоидване, манталитет и поведение, изговор , образование , поведение, политически симпатии, разликите са наистина много малко . Ако покани двойничката за заместник(не изключвам да се познават, а и да не се познават не е проблем да се намерят), трудно ще ги различавате. Както казва един коментатор тук -природата се шегува-и явно ги прави под калъп. Ама направо изумителна прилика, чак се чудя дали не бъркате името?!

въпрос
въпрос
16 декември 2021 22:33
Гост

Вероятно щеше да е по-добре и двете двойнички(защото потвърждавам приликата-и във визията, и в биографията частично,, а и в поведението-и другата вероятно би имала сходна изцепка, ако бъде инсталирана един ден на същия пост) да си бяха останали по родните места?

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 15:43
Гост

Браво на министъра! Оставка!

123
123
16 декември 2021 22:09
Гост

Ама тая лелка от пазара министър ли е?!?!

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 13:33
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Шопов
Шопов
16 декември 2021 13:21
Гост

Малко невъзпитано, да не изразя по остро му отговори. В случая беше достатъчно едно благодаря. Все пак това не е селски мегдан в родното място, или стадиона. Та откъде викате е новата министърка, щото на жълтите павета ако си раждан би отговорил любезно на поздрав и посрещане, дори и да е налице лична неприязън. Допускам месторождението е някъде на изток на стотици км от Орлов мост? Оставка се иска по друг ред-не по коридорите, и не пред асансьорите. Представете си на запад министър така да говори на Главен прокурор,, или изобщо на човек, който те посреща. Абсурд, струва ми се.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 13:30
Гост

Месторождението на лелката е Кубрат, сиреч близо до Иво-Прокопиевите селения, но далеч не е там въпроса. От Кубрат е и Лили Иванова, но тя пък поне може да пее и се е поизучила на туй-онуй в София. Надка не се е научила на нищо, освен да повтаря опорките на „Да, България“, дори прекъсна поздравлението, а елементарното възпитание и учтивост изисква да изслушаш събеседника за поздравителния адрес, като ти поднася цветя, а не да го прекъсваш и да повтаряш до втръсване за оставката му, дето не зависи от лелята, дали ще се подаде или не. Това им е протестърското ниво, даже… Покажи целия коментар »

Йордан надеждата
Йордан надеждата
16 декември 2021 15:21
Гост

от Кубрат е и една лелка от Стамболийски 18. Боже, какво прилика!!! Сигурно са роднински чеда на природата.

Честно казано
Честно казано
16 декември 2021 18:51
Гост

ДОБРЕ, ЧЕ В СОФИЯ ВСИЧКИ СЕЛЯНДУРИ СТЕ РАЖДАНИ НА ПОПА!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 декември 2021 13:45
Гост

Шоу за медиите да има.
P.S. То пък в София всички са цъфнали и вързали щото. Отдавна го няма задължътелното местожителство. Все един и същ спор. Някои биха нарекли любезността й лицемерие, но като политик всичко е простено.

Йордан надеждата
Йордан надеждата
16 декември 2021 15:18
Гост

Абсолютно сте прав! Селящината никога не напуска гостоприемника. Селяка се ражда селяк и си отива като селяк. У селска пръчка, финес и възпитание само в рамките на това, с което е израсла и уж възпитавана.
Кога ги качиха на каруцата, кога си повярваха, че могат да я карат? Всъщност, адекватната реакция на „таз министърка“ трябваше да е да удря с букета господина, който й го поднесе, а за довиждане да го наплюе.
Спомнете си типажа на незабравимата Пепа Николова във „Вампири таласъми“ и правете асоциация.
Явно простащината ще „спаси“ света от Булгаристанско.

Сякаш
Сякаш
16 декември 2021 12:51
Гост

Добри или грешни, членовете на ВСС са показали нагледно разликата между класата на магистратите и случайни хора, попаднали в политиката. Докато едните поднасят цветя, пожелават здраве и помощ от Бог, министърката ехидничи и се излага с нахално поведение от типа „махнете се, че ми пречите“. Не че до преди две седмици някой беше чувал за нея. Такова поведение от улицата скоро ще я върне пак там.. А дотогава Бог да пази България !

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 13:12
Гост

Помсли се вече и Надка за велика, но от високо се пада най-лошо и най-много боли

Nice
Nice
16 декември 2021 22:11
Гост

Скоро,много скоро…

въпрос
въпрос
16 декември 2021 12:44
Гост

Колко от вас,, ако ви направят министър бихте имали дързостта да отговорите така, при такава ситуация,а? Новата министърка показва характер.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 13:32
Гост

Показа характер на зле възпитана тьотка от Кубрат

Проскубания каскет
Проскубания каскет
16 декември 2021 11:35
Гост

Ако бях на мястото на Гешев, щях да се самозапаля заедно с проекта за Конституция на ГЕРБ, написан от Барни Ръбъл за 7 дни. Или може би с цялата си тъпота и наглост, типична за калинките на ГЕРБ и ДПС, щях да продължа да заемам поста, въпреки липсата на необходимите професионални и нравствени качества.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 12:19
Гост

Иска ти се да си на нечие друго място, а? Явно имаш проблем с идентификацията и интегритета си!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 декември 2021 10:55
Гост

Ако бях на мястото на Гешев, щях да й подаря Конституцията да си я чете и да мисли как да го разкара. 😀

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 10:59
Гост

И това няма да помогне- когато липсва бекграунда, трябва да се започне от 1ви курс на юф…

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 12:51
Гост

Чл. 1. Прокурора е главния наместник отговарящ за божиите дела на територията на РБ и отговаря единствено и само пред Господ. адвокат от САК не отговаряйте, че ми идват в повече коментарите Ви и свръх-познанията Ви в областта на правото.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 декември 2021 11:27
Гост

А, най-добре и с автограф под пожелание: „Успех!“ Много жалко, че не са го посетили. КРБ с такъв текст би имал дори историческо значение за българската правна система независимо от крайния резултат.

чудесен подарък си е Конституцията
чудесен подарък си е Конституцията
16 декември 2021 12:41
Гост

Да, подарък луксозно издание на Конституцията си е супер. Твърди корици, напечатана на скъпа гланц хартия, любезно посвещение.

Не плачи, баце!
Не плачи, баце!
16 декември 2021 12:54
Гост

Луксозно издание, лично оцветено от Барни Ръбъл! С автограф от шефа, който му забрани ФБ статусите.

Диана
Диана
16 декември 2021 13:02
Гост

Хубаво щеше да бъде, освен да го притежавате това издание – независимо дали луксозно, с илюстрации или без такива, да можехте и да го четете с разбиране.

въпрос
въпрос
16 декември 2021 13:10
Гост

Дианче, БГ Конституцията е текст, с ниско ниво на сложност. Несравнимо е например със сложността на ЗУТ. Конституцията биха могли да я разберат и десетокласници.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 декември 2021 13:54
Гост

Брей….нимоа. Дет се вика ако правото беше само законът, можеше и да е така. Голямата степен на абстрактност на разпоредбите не знам да я правят по-лесна за прилагане от доста по-подробно разписания норматив в ЗУТ, дори напротив. Да, няма специфична терминология и сложни процедурни правила, но важността й като върховен закон си стои, което предполага доброто познаване не само на буквата, но и на духа на Конституцията.

Юрист
Юрист
07 февруари 2022 14:10
Гост

За съжаление на всички Ръбала е на светлинни години пред тази тетка без добро образование, възпитание и такт.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 декември 2021 12:59
Гост

Аз това и казвам, но някои хора се докачат. Изглежда подценяват прилагането й или имат самочувствието, че я знаят наизуст. 😀

Nice
Nice
16 декември 2021 22:12
Гост

Та тая тетка кой ли ПУЦ е завършила?

анонимен
анонимен
16 декември 2021 10:51
Гост

Слаби министри, вчера като четоха писмото на бившия министър, ми то беше смешно, все едно не го е писал юрист. Ако си мислят, че с някакви призивчета, с някакви недосмислени писма се маха главен прокурор е няма да стане. Смешно е целия ти партиен живот да се обосновава с личността Гешев, съдебната реформа не се прави от такива хора.

Диана
Диана
16 декември 2021 13:05
Гост

Все по – често се питам какво е това особено качество – написано като от юрист !?!
Голяма заявка е това, голям аристократизъм !

Калинка на ГЕРБ и ДПС
Калинка на ГЕРБ и ДПС
16 декември 2021 10:41
Гост

Имайте милост! Два пъти избори губим. Офшорките ни разкрихте. Пеевски не може заплатата по банков път да си вземе в НС. Спряхте ни магистралните милиони. Намалиха ни парите за коментар от 50 на 20 стотинки. Един Гешев и ВСС ни останаха, имайте милост!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 декември 2021 10:25
Гост

Тази продължава да се излага. Най-трагичното е, че май си и вярва на бръщолевенето. Интересно ми е дали и реформата в съдебната система ще я кара така- с умолявания от позицията си на „авторитет“ в правото.

Адвокат
Адвокат
16 декември 2021 10:18
Гост

Станете, за да седнат нашите хора

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 10:15
Гост

Ти си госпожа Никоя, за да искаш оставки. Сложена по милост от партиите, да върти слугинаж и да поучава хора, дошли от магистратските среди, изчели тонове книги и практикували с години, а тя някаква там адвокатка от НПО та с нула стаж и опит.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 11:34
Гост

Много вярно.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 10:08
Гост

Те ще кажат, че са там заради заслуги, то им се полага и другите да си заслужат да са там, част от ВСС.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 10:08
Гост

Тя им говори, кадровиците зяпат, като мулета предполагам

Корниш
Корниш
16 декември 2021 10:07
Гост

Браво. Казала им го е !

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 10:07
Гост

С призиви…сети се кога ще стане нещо

Облена
Облена
16 декември 2021 10:07
Гост

Дано се случи. Ама надали.

Джош
Джош
16 декември 2021 10:06
Гост

Подкрепям я. Много добър специалист е.

Неразбрал
Неразбрал
16 декември 2021 10:16
Гост

Дали е възможно да ни осветлите в коя област на правото е добър специалист? На какви Ваши наблюдения се гради тази оценка? Не е заяждане, наистина за мен е пълна загадка с какво се е занимавала до момента госпожата.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 декември 2021 10:27
Гост

С кандидатските листи в Ст. Загора. Доказа, че може да плюе на професията си и да изпълнява политически поръчки. Друго не ни трябва да знаем.

Адвокат
Адвокат
16 декември 2021 10:16
Гост

По какво е специалист!?

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 11:55
Гост

Със сигурност не по селски туризъм. Категорично се става за главен прокурор.

111
111
16 декември 2021 22:16
Гост

Май точно в селските райони и селските изпълнения е нейната сила…

190
190
16 декември 2021 22:15
Гост

Специалист по какво?
Нека тази тьотка първо оправи диалекта,смени гардероба,че с тези евтини дрехи от пазара Димитър Петков никой не я приема насериозно!
И да говори правилно,в София не е приемливо да миека!

Spiro
Spiro
16 декември 2021 10:06
Гост

Ами да се надяваме, че ще се случи, но надали ще я послушат. И те са малко заплетени с ГЕРБ ми се струва.

Дани
Дани
16 декември 2021 10:06
Гост

Някой вярва ли, че това ще се случи? Аз не.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 10:05
Гост

Дано това се случи, ама онези чичаци няма да пуснат кокъла

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 10:05
Гост

И аз така викам ама…

Оставка!
Оставка!
16 декември 2021 10:04
Гост

Това е най-позорният състав в историята на ВСС. И ако имат капчица останал морал трябва да си подадат оставката. Пък и в крайна сметка няма да могат да си изберат Ушев или някой друг каскетоподобен олигофрен за председател на ВКС, което ги мотивираше да се натискат на поста.