Широка обществена дискусия за реформата на съдебната карта по „Модел 4“ организира министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов. Това обяви самият той в началото на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Обсъждането ще е на 14 юни в Съдебната палата. На него са поканени представители на Съдийската колегия и на други юридически и професионални организации, които биха били засегнати от тази реформа.

Изработването на нова съдебна карта е много важен и чувствителен за магистрати, юристи и обществото. Полезно е да се проведе такава професионална и обществена дискусия“, каза днес проф. Стоилов.

Днес изтича срокът, в който всички заинтересовани страни могат да представят становища във Висшия съдебен съвет по възприетия от него „Модел 4“ за реформа на съдебната карта. Въпросът многократно е бил обсъждат от кадровиците, като моделът претърпя и промени от първото му представяне през есента на 2020 г. до момента (виж повече по темата тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук и тук).

Очаква се на 15 юни Съдийската колегия отново да обсъди въпроса като този път е поканила министъра на правосъдието, представители на Висшия адвокатски съвет и на Съвета за партньорство.

Междувременно още вчера по инициатива на адвокатската колегия във Видин се проведе първата регионална дискусия за „Модел 4“. В града се събраха не само адвокати, но и председателите на всички съдилища в региона, на всички териториални структури на държавни институции, както и кметовете на 11 общини. Те единодушно подкрепиха декларация на Общото събрание на адвокатите от страната, което отхвърли предлагания модел за прекрояване на съдебната карта (повече виж тук).

„Системите на здравеопазването и на правораздаването на може да се променят на парче и на принципа „проба-грешка“, заяви председателят на колегията Кирил Груев. По думите му приемането на „Модел 4“ без широко обществено обсъждане крие много рискове. „Въвеждането на един такъв Модел 4 ще доведе именно до демографски срив. Като се затвори съдът в Кула и стане териториално поделение, не само че ще се закрият няколко работни места, но кой млад човек би се върнал в Кула, като първо – няма къде да се работи, второ – няма да може да се завеждат елементарни дела. Ще останат възрастни хора на доизживяване“, заяви Груев.

И.ф. председателят на Окръжния съд във Видин Илия Илиев също е застъпил позицията, че моделът е необмислен и се нуждае от широка обществена дискусия. „За мен липсва анализ от страна на съдийската колегия при обсъждането на „Модел 4“. Считам, че измененията на съдебната карта засягат основните права на гражданите и следва да се отчитат всички фактори, а не само натовареността на съдиите“, е изтъкнал той.

Според информация на БНР против такава реформа са се обявили и шефът на местната дирекция на ДАНС Драгомир Дончев, адвокат Иво Атанасов от „Има такъв народ“, кметът на Кула Владимир Владимиров, зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов и председателят на Районния съд в Белоградчик Божидарка Йосифова.

И Нотариалната камара не хареса „Модел 4“

Нотариалната камара също изрази негативно становище по „Модел 4“ за реформа на съдебната карта (виж тук). Според камарата този вариант за прекрояване на съдилищата няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо и качествено правосъдие и по-улеснен достъп до правосъдие.

Основните пречки за това са, че „Модел 4“ се опира на фактори, които все още са в сферата на желаното, а не на действителното. Като например не е отчетено, че пътната и транспортната инфраструктура в страната по места не е достатъчно развита, че да улеснява бързото и евтино придвижване на гражданите между населените места със средствата на обществения транспорт. Същото се отнася и до аргумента, че голяма част от обслужващите процедури и същинското правораздаване ще се осъществяват компютъризирано. Но техническата инфраструктура, обучението на кадрите и софтуерната обезпеченост едва ли е готова за подобна електронизация на правосъдието“, изтъкват от Нотариалната камара.

От там добавят, че реформата ще се отрази силно негативно на достъпа на гражданите и бизнеса до нотариални услуги и качеството на нотариалните удостоверявания. „Този модел ще доведе без съмнение до нарушаване на нотариалното обслужване, тъй като ще разстрои териториалната структура на нотариалната дейност“, изтъкват още от камарата.

Те предлагат два подхода. Първият е прекрояването на съдебната карта да стане след необходимите промени в законодателството, което засяга дейността на съдиите, нотариусите, частните съдебни изпълнители, служби по вписвания и др., като изразяват готовност да предложат и конкретни текстове.

А вторият подход е пилотното закриване на шест районни съдилища и превръщането им в териториални отделения да стане при ясно дефиниране на локализацията и функционирането на службите по вписвания и съдии по вписвания към съответните ТО.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокатче
адвокатче
10 юни 2021 18:37
Гост

Не е необходимо да организира каквото и да е. Достатъчно е да бъдат прочетени грамотните коментари във всички юридически и новинарски сайтове и форуми, за да се прати модел 4 в кофата. От това по-голяма дискусия, и то с ясно изразен изход, здраве му кажи.

jurist
jurist
10 юни 2021 16:54
Гост

Този модел е инструмент за окончателно смазване и тотално ликвидиране на всякакви останки оъ нрзависимост на органите на съдебната власт. Неслучайно бе проведен първо в прокуратурата. Чрез него на практика се заобикалят условията и ограниченията за командироване. Ако някой на районно ниво „не слуша“, няма нужда да го заплашват или да правят клеветнически кампании в жълти медии. Просто му определят работно място в затънтено ТО на 100км. от областния град в който живее, без служебна кола – да се оправя. Работното време се удължава с два часа път по еднолентово шосе. Да видим тогава кой ще посмее да не се… Покажи целия коментар »

Кики
Кики
10 юни 2021 13:09
Гост

Явно трябваше проф. Янаки Стоилов да стане министър за да се подходи разумно към този проблем.

Anonimen
Anonimen
10 юни 2021 13:06
Гост

Реформата трябваше да започне много отдавна. А не само да си чешат езиците.

Хари
Хари
10 юни 2021 13:07
Гост

Още не могат да решат проблема с кадровата обезпеченост.

jurist
jurist
10 юни 2021 16:58
Гост

Ами след като лъжат хората. Обявяват няколко бройки примерно за Бургас, а като спечелиш конкурса, се оказва че си назначен в Карнобат или М. Търново. В обявлението за конкурса да посочат, че от кандидатите се очаква да са шофьори със собствен автомобил и да имат готовност за ежедневно извънградско

Anonimen
Anonimen
10 юни 2021 13:06
Гост

Нормално е недоволството да расте. Модел 4 е неприемлив.

Модел 6
Модел 6
10 юни 2021 13:01
Гост

БСП печели на 11 юли. Нинова – премиер!

Simeonov
Simeonov
10 юни 2021 13:01
Гост

Не се разбраха, че този модел е неудачен.

Динко
Динко
10 юни 2021 11:40
Гост

Закрийте ги! По места така са се обвързал, че Правосъдие няма в районните съдилища!

Така, така
Така, така
10 юни 2021 12:59
Гост

Прав си Динко! Но със закриване няма да стане. Има само един начин. Затова трябва нова Конституция. Всички съдии и прокурори – изборни, мандатни, отчетни и отзоваеми! Без ВСС, ИВСС, съдебни ваканции, коледни бонуси, учителски институт, първа линия на Приморско, роднини, милиционери, ПУЦ, РАБФАК, задочно и прочие.

АМИН

wtf wtf
wtf wtf
10 юни 2021 10:49
Гост

Що се хабят, това е мъртво родено моделче и точка

Anonimen
Anonimen
10 юни 2021 13:02
Гост

До сега да бяха измислили нов модел. Ама във ВСС толкова си могат.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 10:44
Гост

Ще се изпълнява партийна поръчка. Няма как, щом министърът е казал!

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 10:52
Гост

Поръчките ги изпълняваше Барни Ръбъл и останалите калинки на ГЕРБ. Служебното правителство се опитва да въведе някакъв ред на мястото на корупцията и шуробаджанащината. Дани и следващото правителство продължи таки традиция.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 11:43
Гост

Добре, ама ако ми кажеш къде е разликата: БСП в лицето на Нинова вчера недоволстваше от модела, а Янаки Стоилов днес обяви, че прави обсъждане! За тоя пусти модел се говори от няколко месеца! Къде дрема партията и Янаки толкова време? Защото сега имат министър ли?тези опорки ми идват в повече! Обул се Олия и пак в тия!

Ало, Олия
Ало, Олия
10 юни 2021 12:17
Гост

Олял си се! Пак разля олиото! Като ВСС. По Конституция.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 10:42
Гост

И сега, като всички започнат да критикуват, Шекерджиев и Димитрова ще започнат да питат – а вие какво предлагате, какво трябва са се направи и т.н. Всеки има свое виждане на тази реформа, тряваше още в началото на мандата на този ВСС дискусията да започне, да се кажат мненията и накрая да се избере най-доброто, което може да е микс от няколко. Но не, толкова много загубено време…

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 10:38
Гост

Това трябваше да го организира ВСС и то в самото начало и не само една. Министърът се намеси точно защото ВСС си прави оглушки.

12345
12345
10 юни 2021 10:42
Гост

Както вече съм казвал – въпросът е едни пари да се приберат. Само да не се окаже накрая, че ще има финансови санкции

67890
67890
10 юни 2021 12:15
Гост

Винаги става въпрос за едни пари. Никога за едни хора, съдии, адвокати … суверен.

Simо
Simо
10 юни 2021 13:04
Гост

И с право. Това правителство е доста по-читаво на фона на ГЕРБ.

отново минавам
отново минавам
10 юни 2021 10:07
Гост

Лошо няма. Дано само да е ШИРОКА.

спомени, спомени, спомени
спомени, спомени, спомени
10 юни 2021 10:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
само минавам
само минавам
10 юни 2021 10:04
Гост

И кои са поканените от другите профeсионални общности?

Непоканен

Re:
Re:
10 юни 2021 10:13
Гост

Прeдседател на САК и конкубина с партньори. Това е адвокатурата днес!

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 10:40
Гост

Пратили са покани на КЧСИ, на Камарата на нотариусите, на Висшия адвокатски съвет, на отделни колегии, на съсловни организации на съдии и на други. Всъщност не са малко поканените, въпросът е колко от тях ще проявят интерес

Богоизбраните на Янаки и с-ие
Богоизбраните на Янаки и с-ие
10 юни 2021 12:13
Гост

Отделни колегии.