Министерството на правосъдието започва широка дискусия за промените в Закона за съдебната власт, отнасящи се до конкурсите, атестациите, дисциплинарките и дейността на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него.

За целта правосъдното ведомство призовава представителите на съдебната власт, магистратските и съсловните юридически организации, както и ръководителите на академичната правна общност у нас да дадат своите предложения за промени в ЗСВ.

Приоритетни са въпросите, свързани с прецизиране на процедурите за дисциплинарните производства, както и за подобряване на процедурите за провеждане на конкурси, избор на административни ръководители и атестиране на магистрати“, отбелязват от Министерството на правосъдието.

Очакват се и предложения за оптимизиране на организацията и дейността на ВСС и инспектората към него, както и за повишаване на ефективността от обучителната дейност на Националния институт на правосъдието.

В писмото от министерството отбелязват следното: „За нас Вашето мнение е от изключително значение, защото целта на промените е подобряване на управлението на съдебната власт, в т.ч. и възможностите за обективно професионално израстване на всеки съдия (съответно на всеки прокурор и следовател), нещо, за което именно Вашата институция (организация) безспорно има визия“.

След като предложенията бъдат обобщени, министерството ще проведе широк обществен дебат по темата за промени в ЗСВ.

 

56
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Киро Тъпото
Киро Тъпото
10 март 2022 22:18
Гост

Пийте ги тея хапчета бе,тролове миризливи!

предположение за лустрация в съдебната система
предположение за лустрация в съдебната система
04 февруари 2022 15:58
Гост

Проуктотекстове Създава се член 1а в ЗСВ: ал. 1 Отстраняват се от съдебната система всички инсталирани, по отношение на които са приложени мерки на лустрация. ал 2. В нарочен закон за лустрацията се обявяват критериите на лустрацията, последиците и законовите огр аничения. ал3. Всички лица, изтърпели мерки по ал 2 връщат получените заплати със задна дата, заедно със законовата лихва в 30 дневен срок. При неизпълнение на това задължение държавата събира вземанията чрез съдебен изпълнител. ––––– Предлагам законът за лустрацията да е преведен, без елемент на творчество чешкия закон за лустрация. В Чехия лустрацията е до ниво внуци на лустрираните,… Покажи целия коментар »

предположение за лустрация в съдебната система
предположение за лустрация в съдебната система
04 февруари 2022 16:07
Гост

В цяла източна европа беше проведена лустрация, вклч и досежно инсталираните в съдебната система. И не е късно за лустрация и днес-например съдийката, осъдила Н.К-Б по политическите текстове на НК, през 1989г ,дори и днес е на около 5 години от пенсиониране. Въвеждане на лустрацията ще донесе йота справедливост. Да напомня,че в Чехия лустрацията значи неизчерпателно-анулиране на трудовия стаж на лустрираните, конфискуване на парични средства, депозити, отнемане на недвижими имоти, а пенсионираните-отнемат им се пенсиите, пълна забрана за работа в бюджетен сектор и определени дейности дори в частния сектор(например-забрана да са адвокати). Как в цяла източна Европа беше добре да… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
04 февруари 2022 11:30
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2022 11:09
Гост

Да бе! Ще им давам аз акъли току-така, без нищо. И то, същите хора, които оплескаха тотално ЗСВ 2015-2016, сега дирят идеи, как да оправят глупостите, които сътвориха тогава. Наглеци долни

Въвеждане на временен съдийски мандат
Въвеждане на временен съдийски мандат
04 февруари 2022 9:01
Гост

В цивилизования свят е въведена временна мандатност на съдийстването. Примерно 4 години после се връщаш там откъдето идваш-адвокатстване, юрисконсулство, магистрално строителство и тн. Професия-съдия-няма че в Англия съдиите работят друго, а отиват да съдийстват временно-без заплащане, в обществен интерес! Редно е да се въведе мандатност-съдийстваш 4 години, после идва друг. Не за друго, а защото съдийстването е власт, а не е редно властването да е доживотно. Няма такава професия-доживотен властник. Упражняването на власт-все едно каква следва да е в временно.

До въвеждане на временен съдийски мандат
До въвеждане на временен съдийски мандат
04 февруари 2022 10:37
Гост

Е, за такова правосъдие не съм чувала да има по света. Радвам се, че това са само коментари и че не правите вие реформите, защото ще ни върнете в ерата на беззаконието .

Венета Марковска, съдия по вписванията
Венета Марковска, съдия по вписванията
04 февруари 2022 11:18
Гост

Скоро и ще видиш … Спасовден!

Принципно си прав!
Принципно си прав!
04 февруари 2022 11:16
Гост

Само че, форумът е пълен с „работещи съдии на високо ниво“.

А как се ставаше съдия в България през последните 25 години? Тате е от системата или мама е фактор за системата или просто намираш правилния член на ВСС и му снасяш … достатъчно. Това е истината.

В половината европейски страни няма съдебни съвети. В никоя европейска държава няма съдебна ваканция, каквато имаме у нас от 30 години.

В Германия съдиите ги избират електрони колегии по места и ги утвърждава събрание на горната инстанция въз основа на потвърдени съдебни актове, но не само.

И още
И още
04 февруари 2022 11:34
Гост

В Германия на практика не може да станеш „несменяем“ съдия преди 40-50 години, понеже изискванията за това са многобройни, включително и да си адвокатствал преди това немалко години!

Съдиите в Англия са неюристи и без заплата
Съдиите в Англия са неюристи и без заплата
04 февруари 2022 8:46
Гост

В Англия-съдиите са неюристи, и не получават заплата. Пари за дрехи-няма. Съдии-юристи на заплата, разбира се-има, но те са под 10 процента от съдиите! В момента тече процедура за назначаване на нови 4000 съдии в Англия-изисквания-пълнолетие и добро име сред местната общност! https://www.theguardian.com/law/2022/jan/24/campaign-seeks-to-recruit-4000-lay-magistrates-in-england-and-wales

Повече вярвам на правораздавателен акт на английски съдия-квартален месар отколкото на български, завършил планинския ПУЦ-където диплом се дава без ходене на изпити, лекции и упражнения.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2022 8:48
Гост

В Англия 90 процента от съдиите НЕ получават заплата, и са неюристи(няма забрана и юрист да стане съдия, по изключение). Няма и пари за дрехи. Съдии -юристи на заплата, разбира се има-те са около 10 процента, и са на горни инстанции. Но в Англия делата по правило приключват на една инстанция. Повече вярвам на правораздавателен акт на съдия-квартален месар, отделил от времето си за да правораздава в обществен интерес, отколкото на съдия, завършил милиционерското училище в България и планинския ВУЗ-където диплом се дава без да посещаваш лекции, упражнения и…изпити, а се оказва,че кадрите на планинския ВУЗ масово са инсталирани в… Покажи целия коментар »

Васил
Васил
04 февруари 2022 9:00
Гост

Ами отивай в Англия, никой не те спира.

незапознат
незапознат
04 февруари 2022 9:05
Гост

Идеята за временността на властването е от древния Рим! И Диктаторите, и цензурите и квесторите са били назначавани в временно. И най-успешния квестор е имал временна власт. Същото важи и за диктаторите и цензурите-диктатор е получава власт да диктаторства-6 месеца(в рим диктатор е магистрат, и думата няма негативно значение, даже предлагам и днес да се въведе думата диктатор-като временна длъжност, в римския смисъл на думата)

Защо все сме извън света бре и все болшевизъм
Защо все сме извън света бре и все болшевизъм
04 февруари 2022 0:01
Гост

Никъде по свта няма такива конкурси и система за случаен избор !!! Само в България и Румъния ! Даже в САЩ Тръмп и Байдан назначават а магисъраъиъе , повтарям назначават след одобрение на политиците , а не св самооправляват като в Димитровскиъе младежки бригади остнали в главите на бившите комсомолци . Тръмп назначи над 300 магистрати и 3- ма върхов и съдии. Да политика Тръмп , а не общото събрание на съдиите !!!!!?????

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2022 7:41
Гост

Поне да е явна политическата отговорност за назначението – прави си. То е ясно, че конкурсите са напълно измислени. Най-добре и при нас Херо да си ги назначава директно. Да е видно поне откъде идва “правосъдието за всеки” ….

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2022 11:07
Гост

То и в българия е така вече да ти кажа. В САС и ВКС се назначават, които решат ССБ. Изключенията са тук-там, по ченгесарска линия.

Хубаво
Хубаво
03 февруари 2022 20:53
Гост

Питайте Емилия Панайотова -професор по администативно право в ЮФ на СУ, обаче този рептил надменен, никому известен, ще иска пари за “корифейното” й мнение!

Щерев
Щерев
03 февруари 2022 20:51
Гост

Премахване на конкурсите за назначаване на магистрати! Без конкурс, а по успех от следването, държавните изпити…така прокурорите от 1500, ще се свият до 400!

Не става тъй
Не става тъй
03 февруари 2022 21:56
Гост

Много малоумно! Ами ако примерно 600 юристи са завършили с шестици и следването ,и държавните а местата примерно за съдии, прокурори и следователи са общо 50, к’кво правим?!

------
------
03 февруари 2022 22:33
Гост

Амиии, тогава прибягваме до обичайния и до болка познатия ни начин – „по наши и ваши“…

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 20:45
Гост

Всички разследващи органи на едно място – следователи и разследващи полицаи в съдебната власт! Сега -еднакви фукнции по разследване, но в различни министерства.. Защо има разследващи органи в МВР, при положение, че нямат полицейски правомощия. Че направете разследващи органи във всяко министерство…

Вашето мнение е от изключително значение
Вашето мнение е от изключително значение
03 февруари 2022 19:49
Гост

Липсата на знание и познание изплува. МП колко селяка държи на хранилка? Кубрат, тясна ли ти стана София? С колегите от провинцията, избрани за заместници и ДеБейците и Сесебейците заминавайте на вечна екскурзия в Делиормана. И там е за хора. . София не е за селски пръчки

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 19:14
Гост

Да поискат становище от Влхов, Калпака и жената на Калпака как се израства кариерно. Ама да си кажат всичко. Техният опит обаче не е приложим, тъй като в България съвсем скоро няма да остане нищо за продаване от висшите ни държавни чиновници. Така че направо да ни ги напишат на английски правилата (защо да се хабят да ги превеждат) и да не ни губят времето.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 21:28
Гост

демократичното становище да е от назначените от външния конкурс за административните съдилища. много знаят, много слушат и много заслужават. такава компетентност е панацеята за честност и почтеност

Да бе умник
Да бе умник
03 февруари 2022 21:39
Гост

Ами да питат и Цацаров и Каскета как се става главен прокурор от съдия в ОС и милиционер! Много могат да научат от тези две „недостижими величини“ в осребрения слугинаж!

Идеи за промяна в ЗСВ
Идеи за промяна в ЗСВ
03 февруари 2022 18:48
Гост

-Спиране на парите за дрехи. Незабавно! -Спиране на 20-те заплати при напускане и пенсиониране. При пенсиониране обезщетението да е 6 заплати-каквото е правилото за плебса. -Добавката за година стаж да не е 2 процента, а 0,6-каквато е добавката за плебса. -Максималната заплата на съдия да е ПО-НИСКА от заплатата на професор в СУ с два доктората. Районен съдия да получава по-ниска заплата, от заплатата на асистент в СУ. Навсякъде в цивилизования свят преподавател в Университет получава повече от съдия. -Отпускът да е 20 дни-както е при плебса. -Броят на заплатите да е равен на броят месеци в годината. -Премахване на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 22:20
Гост

Закриха ти света и по принуда и тук се празниш ментално.

Злобчо
Злобчо
04 февруари 2022 10:10
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Венета Марковска
Венета Марковска
04 февруари 2022 11:23
Гост

Абсолютно си прав!

Само че мафията на Америка за България ще получи инсулт и инфаркт ЕДНОВРЕМЕННО!

Алчен лакомник
Алчен лакомник
03 февруари 2022 18:46
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Про алчен лакомник
Про алчен лакомник
03 февруари 2022 19:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
888
888
03 февруари 2022 21:27
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Нека има свобода , а не нови регламенти
Нека има свобода , а не нови регламенти
03 февруари 2022 18:23
Гост

Ми да вземат да опростят кариерното израстване , вместо постоянно да го усложняват изкуствено , откакто те точ о почнаха да дват идеите !!!!
Нека има свобода , а не нови и нови регламенти , точно те са основната пречка

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 18:06
Гост

Да впишат най- накрая истината в Закона, за да е явна – член си на ССБ, лягаш си с всички по редицата, подписваш всичко, което ти кажат… и ето че израстваш кариерно,
НО ако не си член – значи си оставаш на първа инстанция до пенсия. Защо лицемерничат. Да си кажат нещата така, както са си. Само губят времето на всички пак със смешни дискусии.

Валентин
Валентин
03 февруари 2022 17:51
Гост

Много добра инициатива.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 17:42
Гост

Питат защото нямат експертен капацитет да предложат нещо. Доколкото видях от качения проект за изменение на ЗСВ, параграфите са само с отменям. Няма нито едно ново правило. Явно толкова могат.

Чочо
Чочо
03 февруари 2022 17:53
Гост

Поредните правни корифеи.

Христофор Колумб
Христофор Колумб
03 февруари 2022 18:48
Гост

Откри Америка за България.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 17:30
Гост

А защо ли не поискат мнението на магистрати и преподаватели за реално важни промени, като тези, които изшибаха в закона за бюджета??

Селски съдия
Селски съдия
03 февруари 2022 17:05
Гост

Когато аз бах студент преди 30 години в СУ, по конституционно право ни учеха, че перспективата за кариерно израстване е част от гаранциите за независимост на магистрата. Защото сега системата е пълна с демотивирани съдии и зависими командировани…..

Тити
Тити
03 февруари 2022 17:54
Гост

Никой вече не спазва добрите стари морални норми.

Павлова
Павлова
03 февруари 2022 16:39
Гост

Да видим дали ще се отзоват или ще си траят, защото не се отнася за някого конкретно, а за всички преподаватели примерно. Тоест никой няма да се отзове, но после ще имат велики претенции.

Nikolova
Nikolova
03 февруари 2022 16:38
Гост

Да се надяваме, че ще се включат. Това се прави за благото на всички ни. На страната ни. Колкото и клиширано да звучи последното.

Хари
Хари
03 февруари 2022 18:00
Гост

Дано да проявят тази инициатива.

Anonimen
Anonimen
03 февруари 2022 16:36
Гост

Същите преподаватели, които бълват калпави юристи ли?

Дичо
Дичо
03 февруари 2022 18:02
Гост

Кой знае дали предложенията им няма да са същите.

Daniela
Daniela
03 февруари 2022 16:36
Гост

Нямам идея до колко е добра идея. Имат доста стари схващания някой от преподавателите.

Маври
Маври
03 февруари 2022 16:35
Гост

Добра идея. Да видим обаче дали ще се включат. Защото има преподаватели, които са с такова его, че няма да помогнат с предтекст, че няма да вършат работата на тия, на които се плаща. Нали сме си такъв народ с такъв манталитет. Или пък ще смятат, че ако ще им дават идеи, то трябва да получат пари. Защото явно благоденствието на народа им не им върши работа.

Бени
Бени
03 февруари 2022 16:34
Гост

Да питат Лупи. 😀 😀 😀 Айде той е икономист ама вероятно и от тая материя разбира.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 16:37
Гост

Да питат Атанас Семов!

111
111
03 февруари 2022 21:29
Гост

Xaxa,Наско….титан… 😁😁

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 16:34
Гост

Добре е, но се надявам, че не се прави само с цел ПР. Защото уви имам доста познати, които смятат, че цялостната работа на коалицията е да си прави ПР.

Nikolova
Nikolova
03 февруари 2022 16:38
Гост

Ами и аз познавам много хора. И част от тях не харесват ПП и новото управление. Съмняват се в него. Едва ли не смятат, че след всяка промяна отиваме към по-зле. Обаче имайте предвд, че народа ни има такава психология – мнителен е. Не вярва на нищо.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 16:34
Гост

Хубаво е, че искат да се допитат

Заки
Заки
03 февруари 2022 18:04
Гост

Като не могат да се оправят сами.