Министерството на правосъдието ще трябва да каже дали председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов е български гражданин. Това определи днес тричленен състав на Върховния административен съд, който трябва да реши дали изборът на Трифонов за шеф на СГС е законосъобразен.

Искането беше отправено от опонента му за поста – Евгени Георгиев и адвокатът му Александър Кашъмов и е свързано с един от възникналите в хода на процеса спорни въпроси около гражданството на съдия Трифонов. На предходно заседание по делото адвокат Кашъмов се позова на публикация от 22 април 2019 г. на журналистката Валя Ахчиева в сайта euelectionsbulgaria.com. Според нея Трифонов, който е роден в руския град Курск през 1972 г., е вписан като български гражданин без законови основания. Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство. Затова адвокат Кашъмов заяви тогава, че участието на Трифонов в избора за шеф на СГС би било опорочено, ако притежава руско или дори двойно гражданство. От тогава продължава изясняването на въпроса дали Алексей Трифонов е български гражданин.

На днешното заседание е било представено удостоверение от район „Младост“, според което на база издаден на 13 декември 1988 г. акт за раждане на Алексей Трифонов, той е бил вписан в регистъра на населението.

Защитата отправи ново искане, а съдът го прие и ще поиска по служебен път от Министерството на правосъдието информация дали Трифонов е български гражданин. Искането е на основание чл. 40 от Закона за българското гражданство. Разпоредбата гласи: „Чл. 40, ал. 1 Информация за гражданството на лицата могат да искат: 1. лицето, данни за гражданството на което се съхраняват, а след смъртта му – неговите наследници; 2. органите на съдебната власт, министерствата и органите на местното самоуправление и местната администрация в рамките на тяхната компетентност и в случаите, определени със закон. ал. 2 Министърът на правосъдието осигурява опазването и съхраняването на документите, свързани с гражданството“.

Министерството на правосъдието вече веднъж беше питано за гражданството на Трифонов и беше отговорило, че в регистрите не са открити данни Алексей Трифонов да е подавал молба за промяна на гражданството си. После обаче беше отправено допълнително искане от адвокат Кашъмов ведомството да бъде задължено да представи ново писмо, в което да каже дали Трифонов е вписан в дневника за молбите и предложенията за придобиване на българско гражданство, който се съхранява в министерството. Все още не е ясно дали има отговор на това писмо.

Делото беше отложено за 7 април.

 

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
съдия
съдия
05 февруари 2020 8:40
Гост

Трифонов внесе спокойствие и нормалност в съда, от които всички работещи имат нужда. За това къде е роден не е отговорен, а проверката за гражданството му следва да е направена преди 20 години при постъпване в системата. На този етап повдигането на този въпрос е нелепо.

друг съдия
друг съдия
05 февруари 2020 8:53
Гост

апатията, безвремието и летаргията НЕ СА спокойствие. Нищоправенето НЕ Е управление. За раждането си не е отговорен, но за декларирането на неверни факти при постъпване в системата е отговорен. Ако повдигането на този въпрос е нелепо, постановяването на стотици или хиляди присъди ОТ НЕЗАКОНЕН СЪСТАВ какво е?

Да бе да
Да бе да
05 февруари 2020 9:48
Гост

Спокойствие и нормалност ….ами дайте да караме без председател , като в момента . Ако е въпросът някой да ни „успокоява“ , по-добре да назначат някой дипломиран психолог /може и с руско гражданство , жалко, че Кашпировски умря/ или тибетски лама. Не е „нормално“ в съда да няма никаква формална дискусия и да не се работи по тежките му проблеми. Факт е , че ВСС се готви да приключи мандата си с пълно бездействие , а ние начело с Трифонов си налягаме парцалите …..

Чочо
Чочо
04 февруари 2020 22:22
Гост

Тоест, съдбата му е в ръцете на Дани Кирилов. Е, на неговите хора, де.

Габриела
Габриела
04 февруари 2020 20:41
Гост

Ами аз мисля, че няма как да се отрече, че има едно много важно качество – това, че е нормален. Имахме нужда от малко успокояване на напрежението и намаляване на децибелите, което някак си се постигна през последната година. И да, не е оправил съда, ама и не е излязъл да казва обратното.

Астор
Астор
04 февруари 2020 22:15
Гост

Как да го оправи за толкова кратко време! Да не е факир?

Да бе да
Да бе да
04 февруари 2020 19:03
Гост

Льохата бил добър ръководител ? И с кое по-точно ? Организацията ли е подобрил , натоварването ли е намалил , нови съдии и служители ли е намерил ? Или пък имаме нова сграда ? Въобще какво е направил ЗА ДРУГИТЕ през изминалата повече от година . Пълно безвремие и управленска немощ /да не кажа откровен страх/ . И май си мисли така да продължава с нелепото му екипче …..

Съгласен
Съгласен
04 февруари 2020 19:20
Гост

Абсолютно вярно! Липса на визия, административна немощ и нелеп избор на екип. С изключение на Руси, останалите тримцата са такова недоразумение, че не е за разправяне. Всички качества на Льохата се свеждат до това, че е особено вежлив в коридора и подписва писмата на районния съд.

Да бе да
Да бе да
04 февруари 2020 20:36
Гост

Вежливост в коридора – няма лошо . Човекът намери твърда подкрепа в мнозинството във ВСС…ама само за да го изберат . След това – нищо . В момента е обикновен заложник на мързела и тъпотията във ВСС , като всеки един от предходните председатели. Не знам каква му е мотивацията да бъде председател , но проблемите се трупат , нищо не се прави и накрая съдът ще гръмне. В негов интерес е да се размърда….или да си ходи .

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 15:36
Гост

Значи Льохата вече зависи от Барни.
Смех.
Някой да не каже сега, че го държат на конци.

Чичо Сам
Чичо Сам
04 февруари 2020 14:37
Гост

Трифонов е добър съдия и до момента, струва ми се, добър и ръководител. Това, кой го е издигнал, защо са избрали него и т.н. са въпроси, имащи отношение до избора. След това се гледа работата. Препратка – Панов, не че той с работата си показва всичко хубаво, което трябва да направи един председател на съд, но опровергава тезата кой и защо го е издигнал.

FeelingGood
FeelingGood
04 февруари 2020 14:45
Гост

Той и мандатът си тече…

изборът на Трифонов
изборът на Трифонов
04 февруари 2020 15:08
Гост

И добре, че тече. Той е активен, вслушва се, държи се уважение към съдиите и съдебните служители. Какво повече искате от един председател? Оказа се добър избор.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 14:36
Гост

До кога ще го протакат това дело. То на човека ще му изтече мандата още малко.

Hipo
Hipo
04 февруари 2020 14:35
Гост

Ненужен батак би се заформил от евентуален проблем с гражданството му, който така или иначе ще е бюрократичен.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 14:38
Гост

Каквото и гражданство да има, не може да се отрече, че си върши добре работата като председател.

правосъдието
правосъдието
04 февруари 2020 14:44
Гост

Съвсем няма да е бюрократичен. Това ще е крушение за правосъдието. Ако се окаже, че наказателен съдия не е бг гражданин, това, при неговия стаж, означава стотици присъди постановени от незаконен състав. А той е чел доста тежки присъди. Отмяна и пълен ужас, но Евгени и адвокат му не ги мислят тези работи. Не, собственият им интерес е по-важен от интереса на правосъдието.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 14:45
Гост

а да мълчат ли? не те са изнесли информацията, а валя ахчиева.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 14:48
Гост

Изпълнявайки чия поръчка?

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 14:29
Гост

С нетърпение очаквам отговора. Интересно, ако не е български граждани, кой ще понесе негативите от назначаването му.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 14:41
Гост

Глупости. Отговорът на МП ще е че е български гражданин

Klim
Klim
04 февруари 2020 14:44
Гост

Пак ще кажат, че при тях няма нищо и ще остане отговора от общината.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2020 16:43
Гост

Общината не е компетентен орган по въпросите на българското гражданство, а МП е такъв компетентен орган, вижте си закона.

Щерев
Щерев
04 февруари 2020 22:20
Гост

Да, както винаги има възможност за бягане по тъч линията.

Стойчо
Стойчо
05 февруари 2020 10:42
Гост

Ще кажат, че има лична карта еди кой си номер и следователно е български гражданин. Толкоз, не е сложно! Не вярвам да не му е издавана лична карта до сега?!