Милиони евро на Държавната петролна компания на Венецуела PDVSA са били преведени в България по сметки на адвокат в малка българска банка, след което са били трансферирани в други държави.

Това обявиха днес главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев след среща с премиера Бойко Борисов и посланика на САЩ Ерик Рубин, след като са получили информация от американските служби. За изнасянето на държавни активи от Венецуела в разгара на управленската криза на режима на президента Николас Мадуро, съобщи в неделя опозиционният депутат Карлос Папарони.

„Петролеос де Венесуела иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!“, написа депутатът в „Туитър“, а от Министерството на външните работи отговориха тогава, че нямат такава информация, след което обаче министър Екатерина Захариева каза, че подробности ще има в следващите дни.

Днес стана ясно, че информация за опита за изпиране на пари е получена от службите на САЩ, а прокуратурата и ДАНС вече работят по случая. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че са установени преводите, титулярят на сметките и самите сметки.

„Установени са преводи, които действително са били извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела в тези сметки, след което са били извършвани други преводи, в резултат на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани в банкови сметки в други страни“, каза Цацаров. По думите му основанията за плащанията са различни, като се посочвало финансиране на венецуелска спортна федерация, закупуване на храни за Венецуела и т.н. Главният прокурор уточни, че българската банка не е заподозряна за участие в схемата, тъй като сметките са редовно открити, но в момента се извършва пълен мониторинг и проверка на ДАНС, след което прокуратурата ще реши дали да започне разследване за пране на пари. По сметките в България са останали още пари, които не са били прехвърлени в чужди страни. Тъй като титулярят в България е адвокат, Сотир Цацаров обясни, че той е използвал това, за да открие доверителни сметки.

„По реда на Закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти. В конкретния случай е използвана точно такава сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни. ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки навън“, обясни Цацаров.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев каза, че става дума за милиони евро, а титулярят имал няколко гражданства, живеел в различни държави и в момента не е в България.

Според „Нова телевизия“ адвокатът се казва Цветан Цанев и кантората му е в София, а преводите от Венецуела, които са минали през България, са за над 140 млн. лева.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ало,ало......
ало,ало......
18 февруари 2019 13:52
Гост

Настояваме да разберем защо ВАдвС мълча почти година за безобразията, предвидени в ЗМИП. Настояваме да знаем дали ВАдвС е депозирал становище по законопроекта и ако да – защо то не е публикувано на сайта? Кой и защо е проспал грубата законодателна намеса в работата на адвокатите? Защо Висшият адвокатски съвет мълчи, след като законът е влязъл в сила преди почти година и ни обвързва със задължителна сила? Настоявам за оставката на Председателя на ВАдвС, както и за оставките на виновните за това безобразие членове на съвета.

ivan
ivan
18 февруари 2019 13:43
Гост

ВАдвС мълча почти година за ЗМИП. Опитите за изменения в закона за адвокатурата са неуспешни заради пасивността на Висшия адвокатски съвет.Oставка на Председателя на ВАдвС, и членоветe на Висшия адвокатски съвет.От 21.01.2015г. Зид на ЗА в НС ………..сега сме 18.02.2019г. Оставкааааааааааааааа.

капитан
капитан
13 февруари 2019 16:23
Гост

Снимката е повече от красноречива ! Боеко и Цацата, засрамено се „обясняват“ на господарите си, как са допуснали толкова милиони да излязат, без господарите да могат да сложат ръка на тях !!!

Банкер
Банкер
13 февруари 2019 14:40
Гост

А защо тази банка не е поискала декларация за произхода на парите. До колкото си спомням, за всяка сума над 30 000 лева трябва да се декларира произхода й. Интересно дали е попълнена такава декларация и какво е пишело в нея.

Анонимем
Анонимем
13 февруари 2019 14:39
Гост

Има резон да проверяват и други банки. Нищо чудно и там да си е открил сметки.

Анонимем
Анонимем
13 февруари 2019 14:38
Гост

Адвокат, злоупотребил със служебното си положение. Нищо ново под слънцето.

наИстина Адвокат
наИстина Адвокат
13 февруари 2019 18:57
Гост

Адвокат – не е служба а призвание!!!!

Горд
Горд
13 февруари 2019 14:38
Гост

Ето защо наричат България Швейцария на Балканите!

Аматьор
Аматьор
13 февруари 2019 14:36
Гост

Този пък точно в България ли намери да пере пари. И то в малка банка.