Съдията от Софийския районен съд и бивш негов председател Методи Лалов обяви, че днес е подал оставка като съдия. Той огласи заявлението си за напускане на съдебната система във фейсбук.

В него той заявява, че за 16 години в съдебната власт е работил за подобряване на съдебната система и за реформа отвътре, „но е ясно, че проблемът е преди всичко политически“.

„Съдебната власт е изключително важна за живота на гражданите, както и за самия мен, но нейното нормално функциониране е невъзможно без законосъобразното и почтено функциониране на другите две части на държавната власт – законодателната и изпълнителната, които трябва да осигуряват такива условия, че да може съдебната система да работи в интерес на гражданите“, пише той до Висшия съдебен съвет.

И заявява: „Звучи парадоксално, но за да отстоявам своя професионален съдийски етос, независимост и себеуважение, се налага да премина към действия, които са във формално противоречие със статута ми на съдия. За мен е въпрос на дълг да се включа активно в обществено-политическия живот и да работя за политическа промяна, без която не може да бъде извършена жизненоважната за обществото съдебна реформа“.

Заявлението за оставката си Методи Лалов завършва с думите: „Тръгвам си от съда, но сърцето ми остава завинаги там“.

В него той обяснява, че причина за напускането му е, че „съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел“, като пояснява още, че това личи и от номинацията за главен прокурор.

Заявлението си Лалов е подал днес до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и в него се казва, че подава оставка от 2 септември. Той критикува и конструкцията на самия ВСС, като пише, че той е политически зависим, а голяма част от членовете му са лишени от професионални способности и мотивация да защитават и отстояват независимостта на съдебната власт.

По думите му, ВСС се е превърнал трайно в репресивен орган спрямо онези магистрати, които отстояват върховенството на правото и независимостта си, като припомня, че срещу него има дисциплинарно производство, което не приключва повече от две години, въпреки че многократно е сезирал съвета за това.

„Името ми беше очерняно не само от обслужващи задкулисието медии, за което не получих защита от ВСС, но и от членове на самия съвет“, казва още Лалов.

Той критикува и електронната система за избор на членовете на ВСС, която според него не гарантира, че излъчените от съдебната система са избрани от магистратите, а не от някой друг.

„Убеден съм, че без промяна на сбърканата конституционна уредба и създадените в рамките на нея задкулисни отношения, главният прокурор, независимо от неговото име, поради неограничената си власт и липса на механизъм за обществен контрол, ще продължи да бъде едноличен господар не само на прокуратурата, но и на цялата съдебната система. Затова и политическите и задкулисни домогвания към този пост са толкова безпардонни“, пише още Лалов.

Той оглавяваше Софийския районен съд от края на 2012 г. до декември 2016 г., когато подаде оставка. Тогава той мотивира решението си с натиск от страна на ВСС, като цитира тогавашния представляващ съвета Димитър Узунов, който му написал: „Методи, не изкарвай хората на улицата, не взимаш ти решенията“. Повод беше протест на съдиите от районния съд.

https://www.facebook.com/teodor.ivanov.520357/posts/747893718962198

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 август 2019 2:03
Гост

Ех, Методи, имах голямо желание да прочета твоето заявление, но не успях. Ти си ме блокирал във фейса, пък качеството тук не се отваря…
Така и не успя да намериш точните хора, които са застанат зад твоите идеи. Вярно е, добро момче си, но тази експлозивност и привързаност те лиши от сериозна подкрепа. Пожелавам ти успех и дано се научиш от своите грешки, което би ги позволило и да оцениш адекватно хората, които наистина бяха зад теб…

Не отива на добре
Не отива на добре
02 август 2019 10:52
Гост

Браво на човека, че излиза и казва, че има проблем в системата. Обаче дали отвън ще бъде по-полезен за промяната в тая система? Или вече е невъзможно да се бориш отвътре, защото прогниването на системата е стигнало дотам?

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 23:18
Гост

Една птичка пролет не прави.

Жени Пръскачката
Жени Пръскачката
01 август 2019 23:16
Гост

Дано в бъдеще да се появи нов Лалов, който да изведе съдебната система от кочинката, така както изведе СРС от свинарника на бул. „Др. Цанков“. Че с тая африканска чума по свинете всички сме за екарисажа, въпреки че всяко прасе си харесва кочината, ако и от време на време да се полива с пръскачки…

Кака Сийка
Кака Сийка
01 август 2019 17:40
Гост

Мчи той не е излизал от обществено-политическия живот. Иначе не е лошо момче.

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 21:50
Гост

Една партия го закъса мнооого!

advocat
advocat
02 август 2019 8:06
Гост

Самотен войн срещу вятърните мелници, който в крайна сметка ще се закачи за някоя от политическа партия. Ще го запомня, като нетолерантния към адвокатурата съдия.