Над 660 000 недействителни бюлетини на местните избори, т.е. същият брой гласове буквално са игнорирани на първия тур на вота за местна власт. Много слабо успокоение е, че това били 8,5% от всички подадени бюлетини, защото по света е прието, че максималният процент недействителни бюлетини не бива да надвишава 4%. Още по-фрапиращо е, че 15% от подадените за общински съветници бюлетини са недействителни, т.е. 15% от гласоподавателите са били лишени от правото си на глас, когато са гласували за общински съветници. Само много малка част от тях умишлено са направили бюлетините си недействителни, като са нарисували или написали нещо, за да изразят протеста си. И проблемът не е свързан с конкретно партийно управление, защото на предишните местни избори през 2015 г. положението с недействителните бюлетини въобще не беше по-добро.

В Германия например недействителните бюлетини са под 2%. Така е и в повечето цивилизовани държави. Е, затова не на Германия, а на България ѝ е необходимо машинното гласуване. И ако трябва да се поучим от светлия пример на държави като Германия, Дания, Норвегия, Швеция и Финландия – това е да има огромен процент действителни бюлетини. А това няма как да стане в България без машинно гласуване.

Можем само да гадаем колко от недействителните бюлетини са наистина такива или неоснователно са обявени за недействителни. Да си го кажем – членове на секционните комисии могат да имат различни партийни пристрастия и различна нужда от пари.

При машинното гласуване няма как да има недействителни бюлетини. И с това въпросът се решава като с магическа пръчица. Стига да има желание за това, естествено. Защото сега има само преобладаващо желание за осуетяване на машинното гласуване. И остава надеждата да не се стига до нови и нови промени на Изборния кодекс, за да се избегне машинното гласуване. Най-малкото толкова много промени в основополагащ за държавата кодекс са вече недопустими.

Машинното гласуване намалява десетки пъти купения вот

Как се доказват купените гласове – като купеният избирател се снима с GSM-си с попълнената бюлетина и лицето си в тъмната стаичка. След това изпраща снимката на отговорника си от съответния изборен щаб. Студенти масово си разказваха и коментираха, че на втория тур гласовете са се търгували по 200 лв. на човек. А 200 лв. е стимулиращ доход за един студент. Коментираше се, че т. нар. отговорници в изборните щабове, които се занимават с купуването на гласове са получавали по-скромни суми за почасово съдействие – около 2 000 лв. за 2 месеца. Различни медийни разследваният показаха, че при ромите гласовете са били по-евтини – около 100 лв. на човек, а по селата и по 50 лв. Общоизвестно е, че много малко роми отиват да гласуват, освен ако не бъдат стимулирани по някакъв начин. Купуването вече се институционализира и вместо да намалява, се разраства. И това не е проблем само на една политическа партия. Нека забравим партийните пристрастия и да помислим в каква държава можем да се превърнем и дали тя ще е приятна за живеене на все още останалите в България интелигентни млади хора. Властта и парите не са всичко, защото след това историята ще е суров съдник. В ерата на интернет не само победителите пишат историята, а и никой не е станал щастлив само от власт и пари.

При машинното гласуване самата машина за гласуване е видима, но е сложена така, че не се вижда за какво се гласува. Същественото е, че гласуващият няма как да си направи снимка с лицето си и монитора. По този начин няма да има доказателства за кого е гласувал този, на когото са платили. Така тези хора ще вземат парите и в повечето случаи ще гласуват за когото са си решили. Ето как машинното гласуване ще намали в пъти купуването на гласове.

Интересно е, че чрез участието си в отмяната на машинното гласуване на местните избори, някои патриотични партии всъщност сериозно стимулираха купуването на ромски гласове.

И като говорим за светъл пример от развити държави, няма как да не посочим държава с по-висок жизнен стандарт от почти всички в ЕС като САЩ, където машинното гласуване е масово. Нима не е светъл пример щатът с най-висок стандарт – Калифорния, където почти изцяло се гласува машинно? Ако беше държава, Калифорния щеше да е най-богатата в света непетролна страна. Нима не е светъл пример Сингапур – държавата с най-висок жизнен стандарт в света като изключим две петролни княжества?

Машинното гласуване е широко разпространено и използването му се увеличава

Не само че Белгия не се отказва от машинното гласуване, но тя купи машини за гласуване за 15 000 секции и е предвидено да се гласува машинно поне в следващите 15 години. През 2017 г. в Италия е проведен голям национален референдум с използване на машинно гласуване. Във Франция към момента е нормативно уредено да започне машинно гласуване на общинско ниво. В Холандия, след временни трудности поради това, че се използваше местен производител на машини без опит, беше направен успешен пилотен проект през 2016 г. В момента приключва промяната на законодателството, за да се въведе широко машинното гласуване. Направена е машина по специфичните изисквания на холандските изборни власти. Тя вече е одобрена и е въпрос на течащи в момента процедури, за да започнат отново машинното гласуване. В Португалия вече е нормативно уредено през 2020 г. да се направи пилотно машинно гласуване, като в момента текат проектите, които го подготвят. В Англия предстоящите избори за кмет на Лондон ще бъдат с машинно гласуване.

В страни като Аржентина, със сходен БВП като на България, успешно се провежда машинно гласуване. В държави с общо население от над 2 млрд. се използва приоритетно и изключително успешно машинното гласуване. Успешно – защото сложи край на възможността за фалшифициране на изборните протоколи и защото в пъти намали купуването на гласове. Та, на Германия не ѝ трябва машинно гласуване – на България ѝ трябва. Европейските държави, които използват машинно гласуване, го правят за бързина и улеснение на хората и преброителите. Практиката показва, че подготовката и обучението за машинно гласуване е еднократна и може да бъде изключително успешна. А при купуване на машините – гласуването с тях ще е в пъти по-евтино от досегашното.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Референдум
Референдум
06 ноември 2019 16:42
Гост

Машините са стъпка в правилната посока, очевидно е. Но освен един референдум да се проведе за да станата задължителни… Слави?

Дискриминация
Дискриминация
06 ноември 2019 16:41
Гост

Според мен хората, които страдат от паркинсон са дискриминирани с тия Х и V, които не трябвало да излизат от квадратчето. КЗЗ защо спи?

Психоизбирател
Психоизбирател
06 ноември 2019 16:39
Гост

То като е сбъркано задмашинното устройство, машината няма да го спаси.

Карл Маркс
Карл Маркс
06 ноември 2019 16:38
Гост

Още една сфера, в която машините ще изядат хляба на хората (по-скоро кебапчетата). Че продаването на гласове е малък празник в махалите, а купуването им си е организиран бизнес. Защо така искате да прецакате икономиката?

Уви
Уви
06 ноември 2019 16:36
Гост

Именно затова няма да има машинно гласуване – защото тия, които влизат в управлението заради купен вот, нямат интерес да го спрат.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 15:06
Гост

Когато нито една машина няма Интернет връзка и когато световно призната фирма оперира с машините – тогава световната практика показва, че рискове няма.

Гейтс
Гейтс
06 ноември 2019 12:48
Гост

Няма машина, която да е направена от човек и да не може да бъде манипулирана от него. Факт!

George
George
07 декември 2022 15:02
Гост

Да, ако го оставиш да я бърника в мазето си. Когато е подписана от три комисии, има хеш, който всеки от комисията сравнява, пломби, цифров подпис, нека заповяда този гений. А, и това трябва да го направи за 13 000 машини поотделно.

Анчо
Анчо
06 ноември 2019 12:46
Гост

Не само трябва да се поучим от светлия пример на някои държави, а и да го следваме. Но това е в разрез с политическите интереси.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 12:26
Гост

Абсурдно е да гласуваме все още чрез бюлетини. Но за това лобират тези, които имат интерес.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 12:22
Гост

Да не са луди да въведат машинно гласуване – пак ще променят Изборния кодекс, за да няма и за напред машинно гласуване.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 12:20
Гост

Много голям процент недействителни бюлетини на местните избори. Това е отчайващо.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 12:19
Гост

А по белия свят дори гласуват по пощата 🙂

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 12:19
Гост

Както каза Мая Манолова- една държава, в която изтичат лични данни не може да гарантира, че изборите няма да бъдат фалшифицирани.

наблюдател
наблюдател
06 ноември 2019 13:54
Гост

В една разнебитена държава управлявана от мутра и некадърната му, но крадлива шайка, изборите при всички положения ще бъдат манипулирани. Народът в по-голямата му част си е виновен. Може ли народ, който който предпочита или търпи да го управлява простак, да не е прост ?!

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 14:38
Гост

може, дветенямат нищо общо

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 12:18
Гост

Управляващите нямат интерес да има машинно гласуване, защото не могат да влияят на резултатите както сега. И най-големите технически грешки на машините не могат да задминат човешките манипулации.

за сведение
за сведение
06 ноември 2019 12:03
Гост

А някъде недействителните бюлетини вече изчезнаха като с магическа пръчка, ама не тази, за която се говори в статията 😉 „В секцията, където гласуват жителите на най-голямото варненско гето „Максуда“, на първи тур са регистрирани над 70% недействителни бюлетини, а на втория по-малко от 10%. В две секции във Варненския кв. „Аспарухово“, където също живее компактна ромска общност, подадените недействителни бюлетини на първия изборен тур са били съответно малко над 80% и около 86%, докато на балотажа те са вече 3.5% и 7.3%“.

киселец
киселец
06 ноември 2019 12:00
Гост

Аз пък въобще не съм убедена, че машините ще решат въпроса с купения вот. Да, със сигурност ще намалеят. Но циганите и хората от селата ще вземат пари и пак ще гласуват за този, за когото им е казано. От една страна ще направят това от страх, а от друга – точно защото става дума за малки населени места и там е по-лесно да се направи сметка за брой жители, гласоподаватели и гласове.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 12:29
Гост

Да, спокойно могат да снимат монитора. А и особено ромите са много податливи на такива манипулации.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 11:55
Гост

Как сиганин ша гласува с машина, ма како?

обучение трябва
обучение трябва
06 ноември 2019 12:00
Гост

ша гласува и ша пей 🙂 шегата настрана, грамотността на масовия избирател за боравене с подобни устройства не е добра, затова трябва да се проведе наистина масирана кампания преди следващите избори, в която като на идиоти да се обяснява какво се прави. нещо което ЦИК не направи преди евроизборите, когато все пак някъде можеше да се гласува с машина. самият аз имах машина в секцията и всъщност е доста просто

анонимен
анонимен
06 ноември 2019 13:26
Гост

Има и друг проблем. Кампанията за разясняване на населението как става ще е следваща стъпка. Първо трябва да се обучат членовете на всякакви СИК, РИК, ОИК, за да знаят как да броят правилно гласовете. Защото по мои спомени и там имаше проблеми на евровота – неправилно отчитаха гласа на хората

наблюдател
наблюдател
06 ноември 2019 14:03
Гост

Ама защо „като на идиоти“, като българите след 45 години диктатура на простия цървул от Правец, 20 години хаос и 10 години диктатура на некадърния галош от Банкя, вече сме пълни идиоти ? Нормален търпи ли толкова ?

Кольо
Кольо
06 ноември 2019 12:52
Гост

А, той по скоро ще гледа на машината като купчина желязо и ще си прави сметка колко ще изкара, ако я предаде на вторични суровини.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 11:55
Гост

за мен прелюбопитен си остава фактът, че и умните и красивите, след години настояване за електронно гласуване, като се установи, че то не е сигурно и остават машините, което е доста по-различно, изведнъж започнаха да громят

разочарован
разочарован
06 ноември 2019 11:52
Гост

Статията сама дава отговор защо в България няма машинно гласуване т.е. уж има, ама все едно го има. Политиците искат да купуват гласове, искат да манипулират резултати. Затова и хората се принудиха да рисуват мъжки полови органи по бюлетините или директно да им пишат слаб 2

мяу
мяу
06 ноември 2019 11:52
Гост

котаракът румен кмет на българия ми е фаворитът. мяу!

анонимен
анонимен
06 ноември 2019 12:02
Гост

И да лепят картички с голи жени 🙂