Няма съмнение, че взетите от правителството мерки доведоха до известно намаляване на заразените. По последни данни България вече е на 14-то място по заболеваемост на единица население в Европа, но остава 2-ра по смъртност. Намаляването на смъртността следва с 2-3 седмици това на заболеваемостта, но тук следва да се отбележи, че и преди 3 седмици България не беше сред първите по заболеваемост, а се нареждаше на 7-мо – 9-то място в ЕС. Това означава, че проблемът на страната ни не е толкова в броя на заразените, а в наличието на относително по-голям брой възрастни хора и то със съпътстващи заболявания, а също и в недостатъчната ефективност на лечението .

Къде се заразяват хората – всички специалисти са категорични – там, където са без маски и където контактуват от близко разстояние. Къде се случва това – в нощните заведения, в баровете и в част от ресторантите, където имаше „разбирателство“ между тях и контролните органи. И затова заведенията и другите дейности, предполагащи близък контакт без маски, следваше да бъдат преустановени още през октомври. Тяхното възстановяване до края на епидемията би било опасно.

От друга страна обаче държавата трябва да окаже много по-ефективна помощ на тези бизнеси, защото затворени за толкова дълъг период те в голямата си част ще фалират или много бавно и трудно ще се възстановят. Раздаването на бюджетни пари на държавни служители, които получават сигурни заплати и получаването на минимални суми от останалите без работа в затворените бизнеси е очевидно несправедливо. Така умират бизнесите, които издържат същата тази администрация. Странно е от една страна да има отворени ресторанти, макар и в хотели, а от друга – да има затворени магазини.

В момента са отворени така наречените в съобщението за мерките „квартални“ магазини. Но какво им е кварталното примерно на огромни обекти като „Джъмбо“, „Икеа“ и други подобни магазини – това си остава дълбока тайна. Няма почти никаква съществена разлика между струпването на хора там и в моловете. Но със затварянето на моловете се постигна един много неблагоприятен ефект – хората се тълпят в останалите магазини и опасността от заразяване се увеличава. Всички видяхме кадрите на тълпата от хора в пловдивския „Джъмбо“. Няма никаква разумна причина големите магазини извън търговските центрове да са отворени, а самите молове – да са затворени.

Съвсем друг въпрос е, че почти няма да има заразени хора в големите търговски центрове, ако във всеки се допускат определен брой хора и при стриктно спазване на мерките за безопасност. Още повече, че моловете направиха съществени подобрения във вентилационните си системи и в организацията за спазване на мерките за безопасност. Здравният министър Костадин Ангелов изтъкна една опасност при тях -много хора отивали там не да купуват, а за разходка и развлечение. По света има много проста и ефективна мярка срещу това – слага се задължителна почасова тарифа за паркиране на колите и входът е само през паркингите. А и като са затворени заведенията за хранене, отиващите на разходка рязко намаляват. Трябва да се отбележи и че на разходка и за развлечение хората отиват и в големите магазини, извън търговските центрове.

Затварянето на моловете точно преди Коледа ще е много сериозен удар върху бизнеса, тъй като много магазини и съответно търговски фирми правят тогава дори над половината от оборота си и по-голямата част от печалбата си. Държавата се лишава от съществена част от основния си приход – от ДДС. А тези пари са нужни и за помощ към бизнеса, и за помощ към лечебните заведения. Мислима е и мярка моловете да отворят само за периода от 21 до 30 декември и след това да затворят до края на януари. Може да се въведе задължение в там да се влиза само с медицински и осигуряващите висока защита маски клас FPP3 и FPP2.

Всички специалисти са на мнение, че много висока опасност от заразяване има в градския транспорт, защото особено в пиковете часове хората са на недопустимо близки разстояния един от друг. А част от маските и шаловете, с които се покриват носа и устата, не стават за нищо друго, освен за моден аксесоар. Читави маски вече има навсякъде и не са скъпи. Ето защо е крайно време и градският транспорт да се ползва с истински предпазващи маски. Освен това, по света успешно се практикува разместване на работното време на държавните учреждения и дружествата с мажоритарно държавно участие с цел да се намали натовареността в пиковите часове.

Противоречиви са заключенията на специалистите за това доколко учениците на възраст от 7 до 10 години и децата в детските градини разпространяват коронавируса. Още повече – най-малките не могат да носят маски. При това положение може би следва внимателно да се прецени дали занятията в детските градини следва да бъде възстановени от януари.

Много ефективна мярка, която правителството въвежда, е официализирането на антигенните тестове. Според Световната здравна организация и според водещите в света специалисти те дават над 90% точност в началния период на симптомите. Качествените антигенни тестове дават резултат равен на PCR тестовете. А общоприето е, че бързото диагностициране съществено намалява разпространението на заразата.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 22:20
Гост

Covid Wars. Императорът на ГЕРБ си е поставил задачата да разгроми плахо бунтуващите се срещу изнасилените мерки и стъкмистики и да усвои милионите, които съвсем наскоро бяха отпуснати (като заем, обаче) на БГ от ЕС. За целта си е пуснал Дарт Ангелов да плаши с мощта на държавата и като пета колона- ковидираните на заплата да атакуват по форумите всеки глас на съмнение. Каскетирания инфлуенсър раздава маски и награди. А овцете се превръщат в ковидиоти. Звездата на смъртта, наречена НОЩ, плаши с чували за трупове. Честито ви.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 23:01
Гост

Лекса ми беше един от малкото сайтове, където не четях ковидистерии и нямаше ковидиотизъм. За съжаление, май и този сайт си припечелва от „пандемията“- банерчето с маските с графитни филтри и клапи на супер цени.. търговийка, да плащат идиотите.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 11:11
Гост

Дават се пари на какви ли не държавни служители, голямата част от които нямат постоянен контакт с болни, а само символично се подпомагат затворените бизнеси.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 12:25
Гост

Дори не им се помага, а като че ли умишлено искат да ги сринат.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 11:07
Гост

Хаотичност на мерките – това е основната им характеристика. Ту наведнъж се въвеждат тежки ограничения, ту рязко се махат. Абсолютно необосновано не се затвориха баровете и нощните заведения още от началото на октомври – ясно беше, че със застудяването епидемията ще се разрастне. Чак като станахме с най-голяма смъртност в Европа – тогава се въведоха необходими мерки. Не се подготвипа Ковид отделения и не се пренасочиха мед. специалисти още през лятото. Съответно настъпи хаос в болниците.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 10:00
Гост

Бозава работа са тия мерки

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 12:25
Гост

И никой не следи за спазването им.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 7:48
Гост

Цялата работа е в компенсациите за бизнеса! Бавят се с месеци, поставят се безумни изисквания, а същевременно се купуват самолети! Авторката добре е казала – чиновниците получиха големи увеличения и то не тези на първа линия, а всички и за какво?! После няма да има кой да им плаща заплатите. Но се мисли само, че идват избори, а не как да се помогне на хората

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 10:49
Гост

Ама се замислете и за друго. Сигурно едно 70% от ресторантьорския бизнес е в сивия сектор. Заради това много от тях не могат и да кандидатсват за помощ от държавата. Така че и те са си виновни като крият приходи

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 7:48
Гост

А който няма кола, няма да влиза в мола ли, че не разбрах

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 15:04
Гост

Аз поне не познавам работещи хора без лична или семейна кола, или на които поне половинката има кола. И аз знам, че при епидемията в много държави в Западна Европа по време на епидемията се въведе като изискване да се плаща такса паркиране и се ограничи влизането през пешеходните входове, за да се намали броя на посетителите, които само се разхождат. Но има резон и това, че има и хора без коли, които имат право да пазаруват.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 7:46
Гост

След затваряне на моловете, търговията на Витошка процъфтява

истината ще лъсне
истината ще лъсне
18 декември 2020 7:45
Гост

Сега като вкарат антигенните тестове в статистиката, ще лъсне, че сме много по-напред по заразени. Както каза една епидемиоложка – на България сега й е първата вълна, но хората масово не си правят писиари , които хем са скъпи, хем се чакат дълго и предпочитат антигенните. Има и друг проблем – мой приятел инженер в производството си беше направил антигенен, защото загуби обоняние, положителен беше, ама нали не влиза в статистиката, никой не го постави официално под карантина. Той се самоизолира, защото е отговорен човек, но след седмица шефът му му звъни да го вика на работа, защото не вярвал… Покажи целия коментар »

Z.Z
Z.Z
18 декември 2020 7:48
Гост

To това няма такова значение. Показателно за положението е колко хора са в интензивните и колко умират, а виждаме, че са мнгоо и няма спирка.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 7:52
Гост

Днес пак има 143 починали! А министърчето на здравето с тънките очилца нали беше обещало още вчера да изкара новата заповед – а още я няма, да не няма пак изненадани…

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 12:27
Гост

Тъжна статистика за съжаление. Дано тази гадост отмоне по-бързо.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2020 15:26
Гост

Стъкмистика за овцете с маски. Как разбират кой от какво е починал, като не правят аутопсии?

Анонимен
Анонимен
19 декември 2020 15:27
Гост

Бахти свободното съчинение. Първата вълна не беше ли март, бе, герберастче, съвсем се объркахте тролчетата?

123
123
18 декември 2020 7:42
Гост

На мен пък ми прави впечатление, че в градския транспорт в София има в пъти по-малко хора, като че ли е и по-редовен, и не е проблем дори да се спазва дистанция от 1,5 м.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 7:40
Гост

По-логично беше не да отворят моловете, а да затворят и такива вериги като „Джъмбо“, защото разлика в струпването на хора няма.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 12:27
Гост

Лобистки решения с това за мен.