Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето, с които се изменя и този за извънредното положение и се уреждат мерките, които ще действат след края му на 13 май (повече за предложенията можете да прочетете тук).

Единствено от БСП гласуваха въздържал се, а всички останали партии подкрепиха законопроекта и той беше приет със 125 гласа „за“ и 60 „въздържал се“. Нито една от парламентарните групи обаче не пропусна да каже, че ще направи предложения за още изменения или за редакция на вече внесените. Така става ясно, че законопроектът в момента е далече от окончателния си вид.

От БСП заявиха, че подкрепят мерките срещу разпространението на коронавируса, но са против правомощията на здравния министър, които предвиждат промените в Закона за здравето. С тях се урежда, че по предложение на държавния здравен инспектор той да може да обявява т. нар. извънредна епидемична обстановка (ИЕО) в цялата страна или в определени региони. По същия ред ще се въвеждат и мерките, които ще действат след обявяването на ИЕО.

Тодор Байчев от левицата каза, че за да може заповедите на здравния министър, с които се ограничават права на гражданите, да бъдат легитимни, новата извънредна епидемична обстановка трябва да бъде „привързана към бедствено положение“.

Освен това от левицата изтъкнаха, че с промените не се удължава действието на чл. 6 от закона за извънредното положение, с който беше дадена закрила на длъжниците по кредитите – да не им се начисляват лихви за забава и неустойки и да не ги заплашва обявяване на вземането за предсрочно изискуемо. Както „Лекс“ писа, при дебата по проекта в правната комисия министърът на правосъдието Данаил Кирилов посочи, че въпросът е бил обсъден от Министерския съвет и той ще провери дали отпадането на закрилата за длъжниците по кредити не е просто технически пропуск.

ОТ БСП заявиха, че ще предложат намаляване на ставката на ДДС за храни и за лекарства и поискаха специална парламентарна комисия да следи разходите за кризата.

Джевдет Чакъров от ДПС каза, че партията ще подкрепи промените, но имат резерви към правната техника, използвана в Закона за здравето.

„Този закон при всички случаи има доста откровени недомислици в него, но началото е половината от работата и затова ще го подкрепим на първо четене и ще внесем предложения за корекции“, заяви Пламен Христов от „Воля“.

Александър Ненков от ГЕРБ коментира: „Изминаха два много трудни месеца. Искам да благодаря за конструктивния дебат. На 13 май за съжаление не свършва епидемичната обстановка. Минаваме на втори етап – да свикваме да живеем с този вирус и даваме възможността, ако се случи по-лош сценарий, да може да се реагира. Това прави този законопроект. В него ясно са регламентирани правомощията на министъра на здравеопазването“.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
реплика
реплика
09 май 2020 9:25
Гост

Цялата работа е да пуснат отново лапачлката на ЧСИ-та и всички около тях.
От както са се появили никога не са били на диета и сигурно вече са озверели.

Другото е – да осигурят на туристическите босове някакви проходи през лятото.

Махат и онази глупост за парковете.

Всичко останало е същото.
Дори епидемията си е същата.
Надяваме се на горещото време да ни предпази временно. През октомври-ноември чак ще разберем как сме се справили с вируса.

СКГТ
СКГТ
08 май 2020 13:34
Гост

Е, това ли трябва да е 2-рия етап, да свикваме да живеем с този вирус. По новините казаха, че глобяват за неносене на маски в градския транспорт. Дръжки! От сутринта съм в движение и знаете ли колко много хора не си слагат маски, или в краен случай ги носят под брадата си като лигавник.

Ум царува, ум робува...
Ум царува, ум робува...
08 май 2020 13:40
Гост

Безхаберието на някои от нас ще е фатално за здравето ни. Ама на българина му дай по празници да пътува, да се тъпче все едно идва края на света. А и заведенията са му съществен проблем. Как и кой дръзна да ги лиши от кефа да висят по няколко часа на едно кафе, ама видите ли, ние сме на „Витошка.

СпиридонЧо
СпиридонЧо
08 май 2020 13:30
Гост

Да им имам техническия пропуск-отпадането на закрилата за длъжниците по кредити. Май трябва да си търсят нови техници. 🙂

И к
И к'во праим ся
08 май 2020 13:21
Гост

Разбирам,че законопроектът в момента е далече от окончателния си вид, но 13 май наближава.

Занев
Занев
08 май 2020 13:10
Гост

Евала. Сега Борисов може кротко да прави избори и реклама по различните населени места. И да се занимава с Божков. През това време здравния министър ще мъдри какви мерки да се вземат. Свеждаме пандемията до нивото на едно министерство и това е…

Екатерина В
Екатерина В
08 май 2020 13:08
Гост

И какво ще се случи сега? Клетия здравен министър сам трябва да решава кое как да се случва. Ами, че той милия каза да носим задължително маски и след 3 часа отмени заповедта. Той за последните 2 месеца беше най-несигурен какво става. А и ме съмнява да е ОК с това, което му спретна Борисов. Вчера напусна пленарна зала без да обели дума пред журналята

Чудомир
Чудомир
08 май 2020 13:07
Гост

Аз мисля, че малко рано се премахва ИП

Филипа
Филипа
08 май 2020 13:07
Гост

В световен мащаб сега ще се играе на пук на всичко. Мачове, спорт, състезания, бизнес. Няма да мрем от коронавирус, но ще мрем от глад или обратното. И те взеха решение. Това е.

Тошков
Тошков
08 май 2020 13:06
Гост

Освен да събираме пари за след всичко и да пътуваме тогава, не виждам какво ни остава. Аз съм далеч от мисълта, че всичко се оправи и се връщаме към стария си живот.

Pavleta
Pavleta
08 май 2020 13:04
Гост

Хубаво е, че махнаха така нареченото Извънредно и то Положение

Геро
Геро
08 май 2020 13:23
Гост

Прекалено рано е за мен. Очаквам нова вълна. Дано да не съм прав, ще видим след 14 дни.

Емилиева
Емилиева
08 май 2020 13:04
Гост

Махнаха понятието Извънредно Положение, за да може народа да каже – Еее свърши се. Щото то нали голям зор беше. 2 месеца да си седите по домовете – голяма инквизиция. Обаче реално положението си е същото.

Тошков
Тошков
08 май 2020 13:05
Гост

Не, не си е същото. По-зле е. Преди бяхме в ИП с по 20 заразени на ден, сега с по 50+ вече не сме в ИП.

Ралица Р
Ралица Р
08 май 2020 13:05
Гост

И аз това се чудя. Знаят ли нещо ма не ни казват. Идеята е малко да живне бизнеса ли. Или пък да живнем всички за лятото, че после от есен с песен. Отново бум на заразени, айде пак изолация. Пак Коледа ще се гледаме с роднините през екрана.

Тошков
Тошков
08 май 2020 13:06
Гост

Е да не ви плаша Ралица, но е доста възможно подобно нещо. Специалистите дори говорят за това.

Киро
Киро
08 май 2020 13:25
Гост

какво ще живне. Толкова фирми затвориха по време на ИП. Няма връщане назад.

Фи Ки
Фи Ки
08 май 2020 13:24
Гост

И освен това ще прокарат закон, който по всяко време може да ни подложи отново на изолация. А върхът на тортата е, че Дани Кирилов получава още правомощия.

Серафим
Серафим
08 май 2020 13:03
Гост

Ще минат и на второ. Нищо не се е променило реално