МВР ще разпространява информация за отвлечени деца във Фейсбук чрез специалната програма „Amber Alert“, която има над 2 млрд. потребители. Системата беше презентирана днес в сградата на ГДБОП от зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов и директора на сигурността във Фейсбук Емили Вачер.

След като МВР получи сигнал за изчезнало дете, ще се прави проверка дали то е било отвлечено и ако информацията се потвърди, ГДБОП ще я изпраща към социалната мрежа, като процесът от получаването на сигнала до разпространението му във Фейсбук ще е до 30 минути. Зам.-министър Ципов подчерта, че в системата няма да бъдат пускани съобщения за т.нар. родителски отвличания, защото при тях няма пряка заплаха за живота на детето, както и случаи на избягали от дома си деца.

„При получаване на сигнал за изчезнало дете, което отговаря на заложените изисквания между компетентните органи и Facebook, се изпраща сигнал до ГДБОП. След това ще бъде правена проверка на информацията и ще се изготви т.нар. постер – уеб страница с подробна информация за изчезналото дете, която може да доведе до бързото му откриване. Това съобщение ще бъде изпращано от Facebook до всички потребители в радиус от 200 км от изчезналото лице“, каза още Ципов. Телефонът за връзка с ГДБОП е 02/982 83 53, като на него ще има служител по всяко време. Сигнали могат да се подават и на тел. 112.

Директорът по сигурността на Фейсбук Емили Вачер каза, че България е 15-тата страна в света, която се присъединява към системата. Нейната история е свързана с трагичната съдба на 9-годишната Амбър от Далас, Тексас, която е отвлечена пред свидетели през 1996 г. Момичето е карало колело с брат си, когато неизвестен мъж го отвлича с черен пикап. Амбър така и не е открита, а похитителят остава неизвестен.

„Това е било отвличане, което се е случило пред свидетели, на полицията са дадени много важни насоки и информация, които биха могли да помогнат за спасяването ѝ, но годината е била 1996 г. и е нямало начин как информацията да се разпространи толкова бързо с общността. През 1996 година, освен, че не е имало смартфони, не е съществувал и Фейсбук. Невероятното развитие на технологиите и иновациите през тези 20 години са въздействали по огромен начин на методите за издирване на деца. Преди 20 години полицията е разпространявала информация за изчезнали деца по вестници и телевизия, но е било бавно по начина, по който е било представяно на обществото. Обикновено хората не са подготвени и не са могли да помогнат“, каза Вачер.

С помощта на системата в САЩ са били спасени и върнати на семействата им повече от 900 деца. Вачер обясни, че съобщенията от системата ще се появяват в нюзфийда на потребителите и ако те видят такива сигнали ще могат да помогнат на изчезнало дете.

„Най-важното на системата Амбър е да се получава информация много бързо. Идеята на системата е да съдържа информация за облекло на детето и всички последни данни за изчезналото дете, номер на автомобил, което да се предаде много бързо“, добави шефката на сигурността в социалната мрежа.

Коментирайте

avatar