Районната прокуратура в Шумен не е извършила никакво нарушение в проверката на сигнала за документно престъпление срещу члена на БСП Георги Георгиев. Това става ясно от оповестените от главния прокурор Сотир Цацаров резултати от извършената проверка. До нея се стигна, след като миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова попита дали прокуратурата в Шумен е използвана за политическа поръчка, тъй като се интересувала кой членува в социалистическата партия. Вътрешният министър Валентин Радев описа случая като каза, че един член на БСП пише сигнал до прокуратурата за друг член на партията.

„Ето конкретно за какво става дума: член на БСП, който е бил държавен служител е уволнен от служба, заради това, че е бил член на партията. Но не спират дотук и образуват тази проверка, и го обвиняват, че е нарушил закона, който казва, че – държавният служител не може да бъде член на ръководен орган на партията. Нашият ръководен орган е единствено Националния съвет. Този човек не е бил член“, категорична беше обаче Корнелия Нинова.

Сигналът е срещу Георги Георгиев, който в началото на миналата година е спечелил конкурс за инспектор в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество към Териториално бюро Шумен. Той е подаден от лице с инициали Х. Н., което иска прокуратурата да установи дали при кандидатстване за поста, Георгиев е подписал декларация за несъвместимост. Макар Корнелия Нинова да твърди, че с назначението на Георгиев няма проблем, защото не е бил член на ръководен орган на партията, както отмененият, така и новият антикорупционен закон предвиждат изискване за инспекторите в териториалните дирекции въобще да не членуват в партии.

В тази връзка, подателят на сигнала е искал да се провери дали Георгиев е декларирал членството си в БСП. Прокуратурата е образувала преписка заради данните за документно престъпление. Тя била разпределена на случаен принцип на прокурор Миглена Славчева-Петрова, която възложила проверка на полицията в Шумен.

МВР искало информация от антикорупционната комисия за проведения конкурс, снело обяснения и от подателя на сигнала, а конфликтната информация, заради която Корнелия Нинова поиска проверка, е била изискана от шефа на полицията в Шумен. Старши комисар Ялчън Расим изискал от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП информация за Георгиев – членувал ли е и членува ли в БСП, откога докога, каква е била ролята му. Изискани са били и копия от протоколи на Общинския съвет на БСП в Шумен от заседанията през 2017 г. и копия от присъствените списъци.

Възложената от главния прокурор проверка е извършена от заместничката му Мария Шишкова и прокурор Славка Славова от ВКП. В доклада си те посочват, че в действията на прокуратурата в Шумен няма никакви нарушения, но тези на МВР в голямата си част са били излишни.

„Значителна част от информацията, изискана с писмото на директора на ОДМВР-Шумен от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП, гр. София, излиза извън рамките на предмета на възложената проверка от РП – Шумен и необходимите документи за изясняване на наличието на данни за престъпление по чл. 313 НК. Събирането на тази информация, освен че е неотносимо към предмета на извършваната проверка, не е възлагано по никакъв начин от прокурора и е предприето по инициатива на ОДМВР“, се казва в доклада. В него е препоръчано проверката да бъде довършена лично от наблюдаващия прокурор Миглена Славчева-Петрова.

Главният прокурор е изпратил копие от доклада до вътрешния министър Валентин Радев и до подателя на сигнала.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 февруари 2018 17:29
Гост

Тези не бяха ли и двамцата бивши шефове на Напоителни системи?