Представете си следната ситуация: Ръководите голяма компания в състав от около 50 000 души. Човешките ресурси разпределяте в три групи – първата е подложена на най-сериозен труд (физически и умствен), втората изисква най-леки трудови задължения, а по средата е третата – с предимно административни отговорности. И тогава вземате управленско решение: най-тежките трудови задължения (първа група служители) ще възложите на хора, които са пенсионери. И освен това си налагате забрана – през следващите 8 г. не можете да освобождавате от длъжност под никакъв предлог тези пенсионери, на които възлагате най-тежката работа.

До това се свежда накратко реформата на МВР, която бе проведена през лятото на 2015 г. Представям я схематично, но сърцевината е видна. Тя обхваща част от онези пожарникари и полицаи, които работят по служебно правоотношение по Закона за МВР, а това по дефиниция е най-тежката трудова дейност в МВР, за разлика от онези, които работят по Закона за държавния служител (ЗДСл) или по Кодекса на труда (КТ).

Формите на проявление на реформата от август 2015 г. са следните:

а) въведе се изискване за осигурителен стаж (27 г.) и минимална възраст (започваща от 52 г. и 10 м.), за да може пожарникар или полицай да се пенсионира;

б) даде се право на всеки служител, който до 31 декември 2015 г. е натрупал осигурителния стаж, дори да е под минималната възраст, да се пенсионира, а преценката дали да го направи се удължи до края на 2018 г.;

в) забрани се на органа по назначаване да прекратява служебното правоотношение на този работещ пенсионер до навършване на 60 г.

Резултатите са много и до един са негативни

Първо, напълно се пренебрегва смисълът от упражняване правото на пенсия. Държавата чрез пенсионните фондове я изплаща заради простото житейско правило – изчерпаният трудов ресурс не позволява интензивна работа. А да възложиш на пенсионери да изпълняват най-тежките отговорности в МВР като пожарникари и полицаи на всички нива – това противоречи на елементарния здрав разум.

Повтарям, става дума за длъжностите с тежки отговорности в МВР (условно наречени „първа категория труд“, някога това бяха офицерите и сержантите в МВР), съпроводени от солидни компенсации: ранно пенсиониране, 2% клас прослужено време, близо 40 работни дни годишен отпуск, 120 лв. месечно безотчетни пари за храна, 20 заплати обезщетение при напускане (изчислени върху последна заплата), безплатен градски транспорт и пр. И сега се позволи тези хора да се пенсионират, да получават пенсия плюс всички права на условната първа категория, продължавайки работа, със забрана ръководството да ги освобождава.

Второ, хиляди пожарникари и полицаи се възползваха поетапно от тази реформа и получават едновременно пенсия и заплата; бройката вероятно надхвърля 3000. В масовата хипотеза се получава следното – в края на всеки месец се получа заплатата от МВР (достигаща до 2000 лв. и повече) плюс максималната пенсия от 910 лв. Това е така, защото става дума за служители с дълъг стаж (основно среден и висш ръководен кадър), което води до висока заплата и висока пенсия. Когато се премахне изискването за максимална пенсия – някои ще получават многократно по-голям месечен доход. Така се образува прослойка от

служители на МВР, получаващи месечно няколко хиляди лева

от бюджета и пенсионните фондове. Това няма аналог в българската история. Дори в тоталитарния период до 1989 г. най-привилегированите служители на МВР – офицерите и сержантите от Държавна сигурност, не можеха да получават едновременно високата си заплата и високата си пенсия. Подобен пример няма и в европейските пенсионни системи.

Трето, тази реформа мигновено разпростря парализиращия си вирус в целия ведомствен организъм под формата на всепроникваща демотивация. Да, това е темата, която всеки ден се дискутира в стотиците полицейски и пожарникарски поделения. А защо е така?

От гледна точка на пожарникарите и полицаите с пенсия и заплата, сполучливо наречени „хибридни“ – безоблачното дълготрайно получаване на пенсия и заплата се превърна в доминираща житейска философия. Тези служители напълно притъпиха инициативността си и поемането на отговорност, управлявайки въз основа на принципа „ден да мине, друг да дойде“, тъй като така няма да допуснат никаква грешка и си гарантират получаване на пенсия и заплата до 60-годишна възраст. Но какво се случи с останалите пожарникари и полицаи, които са много повече и са без възможност да получат тази привилегия? Тяхната демотивация е с по-тежки последици, тъй като

никога няма да постигнат привилегиите на „хибридните“

си колеги, а освен това (и тук е същественото) – поетапното им кариерно израстване е блокирано, тъй като пенсионерите никога няма да освободят по своя воля ръководните позиции, докато не навършат 60 г.

Впрочем в началото идентична промяна обхвана и военнослужещите, но след година и половина грешката частично беше поправена, като се даде право на ръководителя по своя преценка да освободи работещия пенсионер без предизвестие.

Споделям тези свои тревожни изводи не защото в навечерието на тази реформа преди почти три години се отправиха предупреждения, включително от мен. Този текст не е и неуважение към пенсионерите. Напротив – грешката е ръководна, не при тях. Ръководейки министерството, предприех последователни усилия за освобождаване на всички работещи пенсионери в МВР, включително на трудов договор. А месеци след това се предприе точно обратна политика. За жалост до днес на ръководни позиции, включително по Закона за държавния служител в МВР, се назначават пенсионери.

Това не е реформа, това е контрареформа

Пенсионери трябва да се назначават и оставят на работа по изключение, например за предаване на опит, но само по граждански или трудов договор, временно. Още по-абсурдно е да назначаваш на шефски позиции с реформаторски задачи хора, които са пенсионери. Това е вредно за МВР. Това се знае отлично от всички ръководители (политически и професионални) и от всички служители, но никой не проявява воля да я дискутира открито.

Тоталната демотивация в МВР е проблем, значим за всички граждани. Освен това по темата не може да се изведат политически дивиденти и по нея не бива да има политическо противопоставяне. Ако има политически проблем, той се състои в това, че подобна „реформа“ се проведе набързо, без да присъства в предизборна или правителствена програма.

Отлагането на решаването му – с всеки месец, с всеки ден – само го задълбочава. Законодателят следва да консолидира политическа воля и да вземе трудно политическо решение, за да елиминира тази неприемлива от всички гледни точки ситуация.

Възможните решения са две. Първото – онези, които са поставени в двойствена роля на пенсионери и служители, да изберат едно от двете – пенсионер или служител. Но специалисти по осигурително и по трудово право споменават, че това е почти неизпълнимо. Тогава остава единствен втори вариант – законова промяна, която задължава органа по назначаване да освободи в много кратък срок и без изключение всички полицаи и пожарникари, получаващи заплата и пенсия. Без възможност за преценка, а всички, защото в противен случай ще се задвижат механизми на покровителства, видими и невидими. Да, това е трудно решение, но не е толкова болезнено, защото ще отпуши тапата на кариерното израстване, замествайки пенсионерите с по-млади служители. А най-важно е никога занапред подобен саморазрушителен управленски експеримент да не бъде предприеман.

*Статията е препечатана от в. „Сега“

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 септември 2022 23:28
Гост

Не мое ни барнете взимам си пенсия и заплата и никой нищо не може да ми каже.

Работещ в МВР
Работещ в МВР
01 февруари 2022 11:52
Гост

Проблем не са работещите пенсионери. Проблем са служителите на МВР, които са упражнили правото си на пенсия, но въпреки това продължават да заемат ръководни позиции и работни места по първа категория на труд. Няма как ПЕНСИОНЕРИ да заемат ръководни позиции в специализирани структури и ведомства. Не може пенсионери (хора навършили опредлена със закон пределна възраст и натрупали години стаж) да упражняват професиите от ПЪРВА категория труд.

Пенсионер МВР
Пенсионер МВР
10 август 2021 13:15
Гост

Нека да погледнем на нещата и така. Кои са днешните работещи пенсионери. Това са служителите започнали своето кариерно развитие ЗА РОДИНО през далечните 90 години. Тогава беше мизерия, работеше се също денонощно, но дума като ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД нямаше. Твърда и мизерна заплата за младите офицери и така дълги години. Тези офицери живееха живот на заем. Гледам младите и демотивирани сега,. Извънреден труд, по голям от заплатата им. Почиват по островите и ако погледнеш отпуските им оставаш изумен, че две години на зад не е ползвал отпуската си?!? Е и тук ли са виновни пенсионерите. Та бих казал, това с пенсиите… Покажи целия коментар »

Стойнов
Стойнов
07 декември 2021 13:43
Гост

Системата е точно на това положение, защото се търпи това запушване и задръстване! Колегите които са дали „толкова много“ за системата е редно да си вземат своето и да си вземат своята почивка! Нима по-младите не биха заслужили израстване ли? Ако има какво да предадат, чудесно! Има длъжности в университети, където бихте били полезни. Издайте учебници, методически указания, варианти много! СИСТЕМАТА ИМА НУЖДА ОТ РЕСТАРТ И РЕФОРМА! Но истинска реформа!

шшшшшшшшшшт!
шшшшшшшшшшт!
23 юни 2021 11:13
Гост

тази „реформа“ показва (за някои – доказва!) само едно: камунящината изобщо не ни е напускала! както и преди, кинтите на силовите структури се увеличават, за да си гарантират верността им управляващите. които и да са те! затова заплатите на милиционерите* постоянно растат, а те неотменно искат още и още, защото знаят по какъв начин са стиснали онези отгоре за топките. а не, че се борят с престъпността – по-изгодно им е да са в симбиоза с нея, защото оттам вземат още повече кинти. единствената разлика с преди е, че сега и учители и лекари могат да искат увеличение на заплатите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 22:19
Гост

„Пенсионери трябва да се назначават и оставят на работа по изключение, например за предаване на опит“

Петър Петров
Петър Петров
23 септември 2019 22:17
Гост

Господа полицай. Нека тези които са направили трудовия си стаж и годините да бъдат така добри да се пенсинират и да си тръгнат с чест и достоинство.
Като ви се работи толкова … работа има и извън системата на МВР.
Отсъпете мястото си на по млади и по переспективни момчета и момичета.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2021 14:09
Гост

нали и извън системата да работят пак ще заемат мястото на
по млади и по переспективни момчета и момичета.

ГЕОРГИ
ГЕОРГИ
23 септември 2019 18:17
Гост

ОЩЕ НЕЩО КАТО ФАКТИ ПРОТИВ НАПИСАНОТО ОТ ПРОФЕСОРА: Защото „има“ демотивация в редиците на МВР – няма текучество на служители, а обратното. За незапознати – Текат конкурси за работа в МВР и на такъв, за служба в пожарната за 9 вакантни бройки има 121 кандидати. Професоре, нещо да кажеш по въпроса? И пак за незапознати – през социализма, в някои държавни фирми, като модна къща „Лада“, работници, а не директори взимаха и заплата и пенсия, защото за пенсията си имаха натрупан стаж и средства, Професоре! Нещо да кажеш за СМЕЛИТЕ НАШИ ЛЕТЦИ НА БОЙНИТЕ САМОЛЕТИ ОТ НАШИТЕ АВИОБАЗИ? КОИТО ИМАТ… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 8:42
Гост

Търтея е полезен замо за оплождането на майката пчела, но когато са около 3000 като в МВР, вече са вредни. Така както се защитава Георги, така се защитават и търтеите.

Мързеливецът
Мързеливецът
18 септември 2021 18:55
Гост

Гошо,изглежда от доста време цоцкаш държавни парици в МВР-заплата и пенЦия,щом помниш “Лада”,значи си от най-гнусните ДС ченгета! Засрами се бе серсемин,не се уядохте с власт и гнусотии,до гроб искате да смучите от държавата и да тормозите народеца,дето Ви изкарва паричките!
Пу бе,ПУ!!!

ГЕОРГИ
ГЕОРГИ
23 септември 2019 18:00
Гост

Професор Вучков! Много си ербап в своите разсъждения. На мен ли ще ги разправяш тези неща, дето съм вече 30 години в системата на МВР. Или на още хиляди мои колеги полицаи и пожарникари, които някои вече 35 години МОТИВИРАНИ служат вярно и безрезервно на това общество. Тези които вземат и заплата и пенсия и ежеминутно когато се наложи гасят пожари без да се замислят за своя живот. Ти ли бе? Просто трябва да замълчиш и си върши твоята работа, без да гледаш в канчето на тези които денонощно ГАСЯТ ПОЖАРИ И ЛОВЯТ ПРЕСТЪПНИЦИ? Защо тогава бе министър на вътрешните… Покажи целия коментар »

Той
Той
23 септември 2019 23:13
Гост

Знаем как работите пожарникарите 24/72 почивка.Сигурно и на стълбата не можеш да се качиш вече.Всичките на по две работи работите.Мързели.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 15:37
Гост

Пожелавам ти да отидеш на две произшествия с отворени черепи, тогава пак ще си говорим кой е търтей!

Ей, динозавъра!
Ей, динозавъра!
25 октомври 2020 2:44
Гост

Георги ли си или друг – няма значение. Системата е сбъркана: вземаш пенсия или заплата (не само в МВР). Ако си толкова кадърен и физически годен ще си намериш другаде работа. Но така е по-изгодно на частния работодател, който плаща по-малки заплати на „младите“ пенсионери, защото те имат осигурен доживотно друг доход(пенсия). Ако какво да правят младите които не разчитат на такъв допълнителен доход??? Семейства ли да създават, деца ли да гледат? Ти освен за собствения си задник за бъдещето на следващото поколение мислиш ли? Ако си някой който работи на норматив едва ли ще си конкуренция на някой 20-30год.,… Покажи целия коментар »

Мързеливец
Мързеливец
18 септември 2021 19:00
Гост

Какво може да е постигнал тоя пУмияр бе?Тва е гнусно и долно ДС ченге,което не заслужава и пенЦия да получава бе! Шут в гъза и аре да го нема…50 стинки струва…толкоз!!!

Мързеливецът
Мързеливецът
18 септември 2021 19:15
Гост

Тъпанар долен и гнусен,такива като тебе и БойкУ и ЦвъкитУ сте за Белене бе маскари престъпни,мафиотизирани!
Анатена,трижди анатема за такива ДС изверги като вас нещастни мишоци скапани!

Д.Т.
Д.Т.
23 септември 2019 9:59
Гост

Адмирации професоре, за пореден път доказвате че сте компетент по важни въпроси свързани с реформата в системата на МВР. Становища от подобен ранг би следвало да се приложат незабавно в системата на МВР и сходните структури регламентирани от ЗМВР. Станавището Ви, е обвързано с експертиза и напълно адекватно преценка за третиране на ситуацията обвързана със създалото се статукво!

Гражданин
Гражданин
21 септември 2019 16:00
Гост

Напълно е прав Вучков. Същата ситуация е и в сектор горско стопанство. Има директори на горски структури на 72 години!!. Не е шега. Последните години оставането на средни и висши ръководни кадри след пенсия на работа е практика. Ефекта е описан в публикацията. Но за управляващите,горите са само фон за ловните им излети.

Мързеливец
Мързеливец
18 септември 2021 19:08
Гост

Мафията е навсякъде,бойкУвизмът и цветановизмЪт съсипаха съдбите на много млади и кадърни кадри(като мене),които давахме мило и драго за истински служители в МВР и истинско вършене на задълженията ни като такива и без странични дейност-бизнеси,чадъри,корупции…!
Ноооо…бяхме неудобни и изхвърлени!За сметка ба това корумпетата и до днес са ба желите кобили (справка,вижте комисар Пармаков-шеф ба Пожарната в Благоевградска област,тоя е за затвора,даже не,за бесилото,ама беше баграден и от служебния мин.председател оня ден!
Пу бе,нещастници с нещастници!
Няма изкиреняване на мафиотщината в скапаната Ви България!

Петър
Петър
20 септември 2019 23:28
Гост

Леле, леле, точно ти ли ще обясняваш за демотивация в МВР и за идиотски решения. Ти, който разсипа единствената работеща и модерна структура в МВР. Единствената, която вкарваше свеж ресурс в тая система, за да се разхождате като пуяци по ГКППТ-а и да се снимате пред ново оборудване. Да, за ДМП става въпрос. Сега експертите, които изгони от там с убийствено умните си доводи са водещи в най-големите структури, управляващи средства от ЕСИФ у нас, а ти си просто един забравен некадърник, пишещ пасквилчета.

Виолетка Стоянова-адвокат
Виолетка Стоянова-адвокат
07 март 2018 1:58
Гост

Професор ВУЧКОВ, Вие сте гениален и смел мъж-истински управленец.Без страх и изключително професионално, Вие ни обяснихте защо МВР не може да се реформира и ще иска все повече и повече средства, за да „ни пази“, но не изпълнява изобщо тази си задължителна функция.Ще има доктори, които стрелят по крадците, и ще има и има и други стрелящи.Другото е важно-Вашият опит е незаменим.И ББ веднага следва да Ви върне като министър в този кабинет-защото няма по-умен и значим професионалист от този, който говори истината .Бъдете жив и здрав.Благодаря Ви.От името на Суверена и лично от мое име…

Гражданин
Гражданин
06 март 2018 17:19
Гост

Проблемите в МВР на първо място са некадърността и мързелът. Затова няма значение колко им вдигат заплатите, дали са пенсионери или други. Полицаите ги мързи и са прости. Предпочитам да взимат подкупи, но да си вършат работата, колкото и да е порочно това. А сега е безнадеждно.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 0:48
Гост

Ти си некадърен.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 15:12
Гост

Не е правилно да се освободят всички взимащи и пенсия, защото те са единствените професионалисти и без тях системата ще се сгромоляса напълно.

Петър Петров
Петър Петров
23 септември 2019 22:24
Гост

Пълни глупости. Няма незаменими хора .
Системата се разпада заради такива издухани вече служители които са се окопали на местата си и не смеят да се пенсионират щото виждаш ли ще умрат от глад.
Пак го казвам работа има и извън системата на МВР просто трябва и да работиш не да седиш по цял ден на един стол и да се чудиш каква простотия да измислиш.