Бивш вътрешен министър е бил разследван за участие в организирана престъпна група и следен със специални разузнавателни средства. Това се е случило, докато е бил на висша ръководна длъжност в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), но след това е поел ръководния пост в МВР, а в началото на тази година Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство.

Това съобщиха днес от вътрешното министерство и обясниха, че в момента разследваният е депутат, а от дирекция „Вътрешна сигурност“ са обжалвали вече постановлението за отказ на прокуратурата.

От съобщението на МВР може да се направи извод, че разследваният е Христо Терзийски, който оглави министерството през лятото на миналата година, а в момента е депутат от ГЕРБ, заедно с предшественика си на поста Младен Маринов.

„Искам категорично да заявя, че не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка. Не знам за какво може да е такава проверка. Не съм викан в дирекция „Вътрешна сигурност“, за да бъдат правени с мен проверки и снемани обяснения. Категорично искам да заявя, че това съобщение на МВР е в продължаване и разпалване на започналата война между него и прокуратурата“, каза днес в парламента Терзийски.

От съобщението на МВР може да се заключи също, че съпартиецът на Терзийски – Младен Маринов, е министърът, който е одобрил разследването.

„Министърът получава сигнали и ги разпределя по компетентност за работа“, каза днес Маринов, но не отговори дали е получавал сигнал срещу Христо Терзийски.

От МВР обясняват хронологията на случая, като казват, че е разследвана престъпна група от ръководни служители от ГДНП в периода 2018-2020 година. Разследването започнало по сигнали и медийни публикации за тези ръководители. Срещу тях били използвани СРС-та след разрешение на спецсъда и са били изготвени веществени доказателствени средства, а освен министъра, за разследването били уведомени и ДАНС, и прокуратурата.

През юни 2020 г. материалите били докладвани във Върховната касационна прокуратура от тогавашния шеф на „Вътрешна сигурност“ Стефчо Банков с искане за образуване на досъдебно производство.

През януари 2021 г. обаче прокурор от Специализираната прокуратура е отказал да образува дело, като от МВР подчертават, че към онзи момент разследваният висш служител на ГДНП е продължавал да заема висша ръководна длъжност в МВР. Терзийски стана шеф на ГДНП през 2015 г. През 2018 г. беше временно главен секретар на МВР, след което отново се върна като началник на ГДНП. През юли 2020 г. пък беше назначен за вътрешен министър на мястото на Младен Маринов и остана на поста до края на мандата на правителството на ГЕРБ през пролетта на т.г.

От МВР посочват, че обжалват отказа на прокуратурата, защото прокурорът не е посочил въз основа на кои материали е направил правните си изводи и не е взел предвид материалите от прилаганите СРС-та.

„Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е значителен, като и до момента в ДВС-МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това  постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението“, заявяват от МВР.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димитър
Димитър
15 декември 2021 23:11
Гост

Ами очакваше се ,Рашков се издъни с „Хемус“ и сега се мъчи да докопа някой друг ,защото ако не изпълни квотата за прибрани членове на ГЕРБ ще го сменят,а Гешев чака 🙂 🙂 🙂
Сега сериозно,тия нямат НИКАКЪВ НАЧИН ДА ДОКАЖАТ каквото и да е. И двамата са участвали в контраразузнавателни операции навремето и ако не друго поне не са толкова прости,че да вършат неща лично и чрез свои подписи….Рашков пак греда пич,ще ти спрат пиенето …..

Афиш
Афиш
15 декември 2021 19:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 19:15
Гост

Интересна на троловете на Пеевски. Хайде, няма нужда да цапате този юридически сайт с лайнометна „журналистика“.

неразбрал
неразбрал
15 декември 2021 17:54
Гост

Правилно ли разбирам, че докато Терзийски е бил директор на ГДНП, гл. секретар и министър на МВР, ДВС го е разработвала и събирала данни за извършено престъпление? Чак и за ОПГ? Егати демокрацията ще да е имало в това министерство:) Най-висшето ръководство не знае, че го разработват и продължава да извършва престъпна дейност, докато подчинените го работят:) А преди да стане министър Маринов го е работил.Кой министър всъщност е уведомен са СРС – Маринов или Терзийски, че експлоатират такива по отношение на него? Смях, смях, смях!

неразбрал
неразбрал
15 декември 2021 17:59
Гост

Само да допълня, че някой може да не е разбрал – ДВС е част от същото това МВР и е подчинена на министъра. Както излиза, материалите са изпратени от подчинените му в прокуратурата, докато е министър.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 16:01
Гост

Пълен потрес! Бият протестиращи и защитават престъпниците! Оставка!

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 15:11
Гост

Съдът ще контролира отказите, милиционерите правят изводи ,че имало достатъчно данни за престъпление………да вземат да ни закрият, голям купон ще стане.Какъвто стана с мораториума преди час, два.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 15:42
Гост

И аз мисля, че доста от вас са напълно безполезни, честно

адвокат от САК
адвокат от САК
15 декември 2021 13:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адвокат от САК
адвокат от САК
15 декември 2021 13:47
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адвокат от САК
адвокат от САК
15 декември 2021 14:13
Гост

До “адвокат от САК 15 декември 2021 13:47“ Присвояването на моя нерегистриран ник от вас – кирилпетковските тролове- не може да промени моето становище. Както се казва- хейтърите и троловете си тролят, но становището ми на гражданка и на адвокат остава непроменено, ако ще всички протестъри наркомани да влезете в НС като депутатито и без това сте един файтон хора… Аполитичен човек съм и вашата продажба каста НЕ МОЖЕ да ми влияе по никакъв начин, защото съм НЕЗАВИСИМА от вас. Освен спам, хейт и подигравки- нормалните “оръжия“ на вас- продажните платени тролове- наемници- нищо друго не може да се очаква.… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
15 декември 2021 14:17
Гост

продажба- т.е. продажна. Освен това- кирилпетковките платени протестърски тролове не могат да ми направят абсолютно нищо в офлайн живота- не могат да ми отнемат статута на адвокат, защото това не зависи от тях;0 Така, че- давайте го доста по-сдържано с троленето и хейта, защото всичко се връща, и то – в най- неочакваното за вас време;0

Една жена НЕ снима
Една жена НЕ снима
15 декември 2021 15:50
Гост

Първо-протестърите не са наркомани. Второ-платени или не, не сме длъжни всички да харесваме онуй нещо от Банкя ли беше, откъде, защото хранилките бяха доста обилни, но ограничени и не се класирахме. И трето, но не последно-истината в момента ви боли вас, хейта си личи по това, че сама си пишете коментари и сама си отговаряте. Един безплатен съвет: свиквайте.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 16:02
Гост

Колегата е със заболяване, едва ли ще ви разбере.

Мики
Мики
15 декември 2021 12:47
Гост

Гешевтурата отново се изложи.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 декември 2021 12:46
Гост

Кирил Петков рекламира хранителна добавка като такава с лечебни свойства, агитира в деня за размисъл и декларира неверни данни пред държавен орган, за да стане министър, след което издаде сума ти актове като такъв. Всичко това потвърдено от Решението на КС на фона на призивите на Петков за „репресии“ под лозунга „н Не ме е страх“. От кое? От Конституцията или от КС? Трябва да го е страх от закона, но както и да е. Толкова са му принципите и капацитетът да осъзнае значението на правовата държава. Накрая беше избран и стана премиер, демек capo di tutti capi (без Радев)… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 12:50
Гост

Каскетните тролове са загубили всякакво чувство за срам. Говорим за прокурорска протекция на най-висша престъпност на ниво полиция, а троловете се чудят как да изместят фокуса.

Юрист
Юрист
15 декември 2021 12:55
Гост

Опитайте се да им влезете в положение. Те не са юристи, търсещи справедливост, а получават жълти стотинки от онези престъпници, които окрадоха държавата, за да пишат пълни абсурди и да се опитват всячески да ги защитават. Ако бяха юристи, а не тролове, те щяха да са срам за цялата правна общност.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 декември 2021 13:06
Гост

Вярвайте си на глупостите, които пишете, ако това Ви помага да спите нощем.

адвокат от САК
адвокат от САК
15 декември 2021 12:59
Гост

До “Анонимен 15 декември 2021 12:50“ Къш, бе , кирилпетковски трол- загубил си всякакво чувство за срам, но казваш-
“…И секиму добро струваш,
само, знайте, за парата,
като човек – що да правиш?
изядаш си и месата….“
По Христо Ботев , стихотворението му “Патриот“

Нов
Нов
15 декември 2021 15:55
Гост

Адвокат не беше ли юрист??? Тука нещо много обвинения се сипят за пари, за меса….ама моля ви, не приписвайте собствените си асоциации за „лоялност“.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 декември 2021 12:59
Гост

И все пак това, което написах е вярно. Троловете са индивиди, които изкривяват истината, за да я напаснат към тезата си. Много лесно употребявате този нов термин. Все едно като го напишете по мой адрес, фактите ще бъдат други.
Поне аз не виждам да има черно ба бяло вина и доказано извършен състав на престъпление. Последно време обвинения валят наляво и надясно, кои основателни, кои -не.

Хохохо
Хохохо
15 декември 2021 13:05
Гост

Форумният Мунчо и той се включи с гола гръд да брани Каскета и да громи лошите протестъри!

Христо
Христо
15 декември 2021 13:08
Гост

Този адвоката от САК съм му чел и други коментари и повече ми прилича на психично болен отколкото на трол

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 13:10
Гост

Христо, не си прав! Всички ние сме тролове и психопати, а адвоката от САК е единствения правоспобен юрист и без психични отклонения в този сайт.
PS И аз съм му чел творчеството:)))

Съдия
Съдия
15 декември 2021 13:15
Гост

Не мисля, че подиграването на заболяването на колегата е много етично.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 декември 2021 15:04
Гост

Лесно се отправят нападки и обиди, когато зад компютъра/телефона. За съжаление немалка част от пишещите тук приличат на мишоци, които са намерили отдушник на „най-съкровените“ си мисли. Неприятното е,че политическите коментари доминират. Все едно сме в кръчмата и всеки се надвиква с останалите, защото най обича да слуша себе си и да му се чуе гласът. Ако модераторите забранят ключови думи като Мунчо, Тиквата, Каскета, Кирчо и т.н., както е в някои сайтове, може би ще има отсяване на „плявата“ и ще се стигне до градивна дискусия. Реакциите на хората са прекалено емоционални, което занижава нивото на дебата.

Мечти
Мечти
15 декември 2021 12:45
Гост

Сега, в рамките на инстанционната проверка, отказът ще стигне до Гешев и той ще го отмени 🙂

Aсен
Aсен
15 декември 2021 12:45
Гост

Въобще не ме учудва, че е депутат точно от ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 12:44
Гост

Гешев пази престъпниците от ГЕРБ и ДПС. Изненадани?

Лозан
Лозан
15 декември 2021 12:38
Гост

Е, как така Специализираната прокуратура ще отказва да образува досъдебно производство?

Anonimen
Anonimen
15 декември 2021 12:39
Гост

Аз като ви казвам, че всички спецове са за закриване.

ррр
ррр
15 декември 2021 12:56
Гост

И ти си за закриване и изгонване от този форум с „,мните“ си изказванияллл

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 12:32
Гост

Ега ти объркана история. От МВР да бяха сложили поне едни инициали

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 12:31
Гост

И двамата са за затвора. Лично са отговорни за полицейското насилие на протестите миналата година

4567
4567
15 декември 2021 12:30
Гост

Терзийски явно е бил държан, за да изпълнява по-стриктно поръчките

детектива
детектива
15 декември 2021 19:26
Гост

Е колко да е държан при положение, че в пореден парламент е депутат?:) Дали пък той не ги държи, а?