След скандал с адвокат, който не беше допуснат с клиенти до РПУ-Чирпан и намесата на адвокатурата, МВР издаде методически указания до всичките си структури да се спазва стриктно правото на защита.

До тях се стигна след като адвокатът от Стара Загора Иван Дойчинов сигнализира Висшия адвокатски съвет (ВАдС), че на 6 ноември 2021 г. не е бил допуснат с негови клиенти до Районно управление на МВР – Чирпан. Следва решение на съвета за незабавна среща на зам.-председателя му Ина Лулчева с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, а от там и методическите указания (пълния текст на указанията, както и писмото на МВР до ВАдС, с което информира адвокатурата за тях, виж тук).

Случаят е следният – двама общински съветници от Чирпан били извикани да дадат сведения по прокурорска преписка в полицията в града. Те поискали да бъдат придружени от адвокат Иван Дойчинов. Полицаите обаче отказали да допуснат адвоката и му казали, че трябва да изчака пред управлението, докато двамата му клиенти са вътре. Като аргументът им да не пуснат защитника бил, че това не са процесуални действия по НПК. Дойчинов настоял, че човек има право на защита пред всички институции и няма значение, че даването на сведения не става в рамките на наказателен процес. Той поискал да се види с директора на РУП и да разговаря с наблюдаващия прокурор по преписката. Нито едно от двете не се случило.

Един от полицаите обаче отишъл за „консултация“ и информирал адвокат Дойчинов, че шефът на управлението се свързал с прокурорката по преписката, но и след този разговор му били отказано да придружи клиентите си.

Методическите указания в МВР, издадени след този случай, са изпратени от главния секретар на МВР Петър Тодоров на шефовете на главните дирекции „Национални полиция“, „Борба е организираната престъпност“, „Гранична полиция“, „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и до СДВР и всички областни дирекции на министерството.

„С цел да не се допускат пропуски в прилагането на чл. 56 от Конституцията на Република България и чл. 29, ат. 1 от Закона за адвокатурата, водещи до недопускането на адвокати на граждани, представляващи ги пред органите на МВР, Ви указвам да вземете на личен контрол дейността по прилагането на посочените законови норми, като имате предвид следното:

Съгласно нормата на чл. 56 от Конституцията на Република България (КРБ) всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови нрава или законни интереси. В държавните учреждения той може да се явява и със защитник. Конституционните разпоредби имат непосредствено действие. На тях всеки гражданин може да се позове директно“, пише главният секретар в указанията си до всички началници в МВР.

Той им напомня, че правото на защита може да се осъществява пред всички държавни учреждения, а не се ограничава в рамките на съдебния процес.

„Правата на гражданите в тази насока са гарантирани и с разпоредбата на чл. 29, ал. 1 от Закона за адвокатурата, по силата на който пред съда, органите на досъдебното производство, административните органи и други служби в страната, адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е приравнен със съдията по отношение на дължимото му уважение и му се дължи съдействие като на съдия“, пише Тодоров.

И разпорежда да бъдат предприети следните мерки:

  1. Да се осъществява контрол за стриктното спазване на чл. 56 от Конституцията на Република България.
  2. Да се създаде организация за недопускане на случаи на ограничаване на правата на гражданите и представляващите ги адвокати, пред полицейските и административни органи на МВР.
  3. Да се създаде организация за запознаване на служителите в поверените Ви структури с настоящите указания.
  4. При извършване на проверки и наличие на данни за допуснати дисциплинарни нарушения, свързани с непознаване и неизпълнение на цитираните разпоредби да се предприемат съответните мерки по Закона за Министерството на вътрешните работи.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
свидетел
свидетел
06 януари 2022 14:08
Гост

Няма да е лошо да се припомни и на господата от Гранична полиция до къде им се порстират правата а не да се правят на регулировчици и да проверяват за невръчени актове както правят тези на моста над реката при гр. Китен.

Вергил
Вергил
05 януари 2022 16:05
Гост

Какъв защитник при положение,че се касае за преписка,а не за досъдебно производство и тези лица не са имали качеството на обвиняеми?

Сенека :)
Сенека :)
05 януари 2022 16:20
Гост

Вергиле, четеш ли с разбиране?
Всеки гражданин … В държавните учреждения той може да се явява и със защитник.

нелепоснти
нелепоснти
07 януари 2022 13:42
Гост

който не се чувства защитник пише нелепости

Geleto
Geleto
05 януари 2022 13:42
Гост

Да се пише за директор на РПУ не е добър атестат за специализиран правен сайт. Няма отдавна РПУ, а РУ на МВР, което винаги е имало началник, а не директор.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2022 14:55
Гост

Геле, мислиш ли , че писачите на статии в този сайт имат нещо общо с правото и юридическата терминология?!

адвокат от САК
адвокат от САК
05 януари 2022 16:00
Гост

До “…Няма отдавна РПУ…“ Отдавна, отдавна- колко отдавна, след като описаната от мен случка в моя оментар е отпреди 10тина години…Я си вижте в “шапката“ на закона кога- с кой ЗИД на ЗМВР, бяха променени тези наименования, и тогава пишете за някакъв неопределен срок…

Geleto
Geleto
05 януари 2022 19:20
Гост

Директор не знам изобщо да е бил някога, а РПУ няма от 2008 г., т. е. 14 г.

адвокат от САК
адвокат от САК
05 януари 2022 13:27
Гост

E, това не е нищо ново от мвр служители- и мен така се опитаха да ме изпързалят, както колегата от статията, но на 9РПУ не му се получи;0 Както и да е- всичко приключи в рамките на 20 минути, но поне в 5 от тях се опитваха да ме убеждават, че клиентът ми нямало смисъл да си наема адвокат и той да присъства при даване на “сведения“- каквото и да разбираха под това;0

Анонимен
Анонимен
05 януари 2022 12:55
Гост

Описаният случай е повод за налагане на сериозни дисциплинарни наказания на началника на РПУ-то, на наблюдаващия прокурор и на замесените полицаи, а не на издаване на някаква празна обща инструкция „Спазвайте закона“…

.....
.....
05 януари 2022 19:23
Гост

Даже и на чистачките на РУ на МВР трябва да им търсят отговорност в случая. А може и на деловодителите,също да не пропуснат и постовия.
Все пак коскоджа ми ти адвокатин не е допуснат до сградата на полицията,това е брутално нарушение, несравнимо с други подобни…

Филип
Филип
05 януари 2022 12:54
Гост

Добра работа.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2022 12:41
Гост

Надявам се Рашков да ги вкара в ред

Димо
Димо
05 януари 2022 12:54
Гост

Изключителен професионалист е.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2022 12:40
Гост

Пак полицейщина.

Колев
Колев
05 януари 2022 12:37
Гост

Рашков е един от най-добите министри на МВР, които сме имали и ще се справи и с това недоразумени, което е наследство от ГЕРБ!

Корморан
Корморан
05 януари 2022 12:39
Гост

Ти нормален ли си или си на 13 години и харесваш псевдо комиксови герои? Този е по-голям позьор от Петков, Цветанов и Маринов взети заедно! И не само това, абсолютно опасен е за България!

Рики
Рики
05 януари 2022 12:55
Гост

А, Цветанов е много висока летва. Него надали някой може да го стигне в близко бъдеще.

Корморан
Корморан
05 януари 2022 12:34
Гост

Дисциплинарни наказания за нарушаване на Конституцията няма ли да има? Защото е редно, за по-малко падат глави, а това на какво ще го отдадем.

Ben
Ben
05 януари 2022 12:32
Гост

Разшков и пасмината му пак вменяват задължения – ПР-ски акции след издънка…

Филип Станев
Филип Станев
05 януари 2022 12:31
Гост

Толкова ни е нивото на родната полиция, особено в провинцията, но и не само. Откакто полицай се става с конкурсче и 6-месечна школа, а не със средно образование, няма как да се очаква кадрите да знаят за съществуването на Закона за адвокатурата. Имаме късмет, е знаят, че има Конституция. За толкова школовка – толкова познания!

Ananieva
Ananieva
05 януари 2022 12:27
Гост

А последствия за нарушителите освен методическите глупости на Рашков ще има ли?! Или пак сме на принципа – за тези всичко може и мъмрене пред строя. Как ситуацията е по-различна от ГЕРБерското управление?!

Дани
Дани
05 януари 2022 12:25
Гост

Някой май е пропуснал да прочете Закона за адвокатурата. Това не ме изненадва, повечето представители на органите на реда след 89-та и Конституцията не са чели, да не кажа, че не знаят и къде да я намеря, та да я прочетат.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2022 12:23
Гост

Те полицайчетата в Чирпан от къде да знаят, че с адвокат не се ходи само в съда…

Кики
Кики
05 януари 2022 12:52
Гост

Аз пък мисля, че няма нужда адвокат да придружава клиента си в полицейското. Какво толкова? Само ще се дават показания.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2022 12:56
Гост

Тези мисли ги споделяй някъде другаде, а не тук.

Картунчеф
Картунчеф
05 януари 2022 21:29
Гост

Я къто ходим до кмето да му давам рушвето си мъкнем и адвокато Но по правило кметско в кабинето на кмето се влиза като в единочка САМ със рушвето Щото на кмето почва да го е страх от рушвето Тъ така Сега с таз кампания да ми лъснат Ваксата и у болница мъкнем адвокато Ама и там сакат да го оставят в чакалнята Щото прегледа бил личен и приличен и тет а тет дофтор клент То думата пациент отдавна се изтърка в новите пазарни взаймоотношения Тъ и там де в болницата никой не го еве адвоката И на него гледат… Покажи целия коментар »

въпрос
въпрос
05 януари 2022 12:19
Гост

Недопускане на адвокат до клиент силно тангира до превишавнане на власт. Ще бъде ли потърсена отговорност от милиционерите ,нарушили закона? Или милицията е над закона?

ВТОРО-напомням,че лице може да бъде представлявано и от роднини в наказателния процес. Ще се спазва ли правилото, че и упълномощен защитник-роднина-има право на неограничен и свободен достъп до подзащитния си?

Лозан
Лозан
05 януари 2022 12:53
Гост

Те пък полицаите много знаят. Даже шефа на районното е казал, че не може.

Ник
Ник
05 януари 2022 18:47
Гост

Къде видя в предварителната проверка – наказателен процес. Ама и тука сте едни коментиращи. Общо взето каквато е полицията, такива са ни и адвокатите и прокурорите и съдиите.

Кик
Кик
06 януари 2022 8:30
Гост

Бе то и данъчната ревизия на теория си е данъчна ревизия, но на практика се ползва като форма на репресия. Та и данъчната ревизия си е част от наказателния процес, ако се замислиш.