Вътрешният министър Христо Терзийски предлага Граничната полиция да получи изрично право да извършва проверки на границите за неплатени пътни глоби и невръчени фишове и актове.

Това се случва само три месеца, след като Върховният административен съд (ВАС) нареди на МВР да преустанови проверките на границата с Гърция, при които спираше хора, които имат неплатени глоби към КАТ, защото са в нарушение на европейското право и на Конституцията.

Вътрешният министър обаче разчете определението на ВАС само като забележка за пропуски в нормативната база и е решил да ги преодолее не като преустанови нарушенията, а като регламентира обявената от съда за незаконна практика. Това става ясно от проекта за промени в Правилника за устройството и дейността на МВР, който е публикуван за обществено обсъждане (пълния текст на проекта и мотивите към него виж тук), съобщи „Медиапул“.

Именно в него Терзийски предлага Гранична полиция да получи правомощия да проверява и за неплатени глоби. Това трябва да стане с промяна на чл. 45 от правилника, в който да се създаде нова т. 13, която да гласи, че Гранична полиция извършва дейности по контрол по спазване на правилата за движение в района на международните летища, както и проверка по отношение на контрола по спазване на правилата за движение в автоматизирана информационна система на МВР за невръчени електронни фишове и за наложени наказания глоба, незаплатени в срока за доброволно плащане, тяхното връчване и предоставяне на възможност за заплащане на глобите на място в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове, изградени на международни шосейни пътища.

До произнасянето на ВАС пък се стигна след като миналото лято Иглика Брусева заведе три дела срещу въведените тогава проверки, от които страдат не само неизрядните шофьори, но и хората, които нямат нарушения на пътя или пък са платили задълженията си към КАТ, защото чакат с часове на опашки по пунктовете, докато граничните полицаи правят проверките.

Какво каза Върховният административен съд

По първото от делата ВАС се произнесе окончателно, че действията на граничарите на ГКПП „Кулата“ и „Илинден“ са незаконни, но мотивите, които изложи са принципни и на практика сочат, че проверките за неплатени глоби на границата на всички гранични пунктове погазват Конституцията и правото на ЕС.

Върховният съд посочи, че Гранична полиция няма регламентирани правомощия да извършва контрол по Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Именно в ЗДвП пък е предвидено отнемането на шофьорска книжка и временното спиране от движение на автомобили, чиито собственици имат неплатени глоби.

Според ВАС такива ограничения на границата са противоконституционни, тъй като съгласно чл. 35 от Конституцията всеки има право да напуска пределите на страната и то може да бъде ограничено само със закон за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани. Върховните съдии подчертаха, че спирането на границата за неплатени глоби погазва и правото на Европейския съюз (ЕС), тъй като е в нарушение Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и на Договора за функциониране на ЕС, според който всеки гражданин на съюза може свободно да се движи и да пребивава в рамките на територията на държавите членки, а това право е доразвито в Директива 2004/38/ЕО.

„Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“, заяви в определението си ВАС.

Още на следващия ден МВР-шефът коментира, че то важи само за пунктовете с Гърция – „Кулата-Промахон“ и „Илинден-Ексохи“, тъй като само за тях е подадено искане за преустановяване на неоснователни действия.

„Решението на ВАС пък ни дава така много добри насоки. Явно ние имаме пропуски при изготвянето на нашата нормативна база“, каза тогава Терзийски. От предложените сега от него изменения в Правилника за устройството и дейността на МВР е видно, че според министъра пропуските са в липсата на изрично правомощие на Гранична полиция за извършване на проверките, а не, че с тях се нарушават основни права и свободи.

Какво ще прави Гранична полиция?

В мотивите за промените МВР няма и дума за определението на Върховния административен съд. В тях се заявява, че в Закона за движението по пътищата е предвидено, че министърът на вътрешните работи определя службите за контрол по отношение на спазване на правилата за движение по пътищата. „Установена е необходимост от подобряване дейността на службите за контрол, свързана с връчване на електронни фишове и предоставяне на възможност за заплащане на глоби“, посочва МВР и пише, че с промените „ще се постигне засилване на контрола на движението по пътищата, както и повишаване на събираемостта на наложените наказания глоба“.

„Ще се предостави възможност за тяхното заплащане от собствениците или ползвателите на моторни превозни средства на място в зоните на ГКПП, изградени на международни шосейни пътища“, обясняват от министерството.

Така формулираното правомощие на Граничната полиция и мотивите за него обаче поставят въпроса какво всъщност ще се случва на ГКПП. От една страна се заявява, че само ще се проверява за невръчени фишове и неплатени глоби и се говори за „предоставяне на възможност за плащането им“ на граничните пунктове. Т.е. на пръв поглед излиза, че никой няма да бъде задължаван да си плати, ако иска да премине границата.

Това означава, че най-голямата полза за МВР е, че ще връчва фишовете и актовете, които не е успяло досега да изпрати надлежно на шофьорите, а дали някой ще си плати, ще решава сам. Новото правомощие на граничната полиция ще има и друг ефект, който хилядите, минали през границата с Гърция това лято вече изпитаха на гърба си – километрични опашки, за да се извърши проверка за стари нарушения по Закона за движението по пътищата (ЗДвП).

От друга страна обаче в ЗДвП има две разпоредби (чл. 171, т. 1, б. „д“ и т. 2, б. „к”), които дават право на службите по контрол да отнемат временно шофьорски книжки и спира от движение автомобилите на хора, които не са си платили глобите. С промените в правилника на МВР на граничната полиция се дават именно правомощия по контрол по ЗДвП. Според същия закон (чл. 172, ал. 1., изр. второ) „заповед за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т. 1, буква „д“ и т. 2, буква „к“ не се издава, ако в срок до два часа от съставянето на акта за установяване на административно нарушение и отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство или на свидетелството за регистрация на моторното превозно средство се заплатят дължимите глоби, като в този случай отнетите документи се връщат на водача, което се отразява в акта за установяване на административното нарушение“. Т.е. това е единствената хипотеза, при която не се налагат двете принудителни административни мерки за неплатени глоби – отнемане на книжката и спиране на колата от движение.

Остава отворен въпросът дали Гранична полиция ще налага такива мерки на ГКПП при отказ за незабавно плащане на глобата.

Както е известно, омбудсманът Диана Ковачева атакува в Конституционния съд (КС) точно тези текстове от Закона за движението по пътищата. Делото беше образувано в КС преди повече от половин година, но той още не се е произнесъл по него. В становище по него Върховният касационен съд заяви, че двете разпоредби са противоконституционни.

Срещу практиката на МВР да проверява за неплатени глоби по ЗДвП на граничните пунктове се водят още две дела. Първото е по отрицателен установителен иск (на основание чл. 128, ал. 2  от АПК) срещу министъра на вътрешните работи, директорите на граничната и националната полиция и шефа на ОДМВР-София. По него беше поискано от съда да установи, че четиримата нямат правото да извършват и да възлагат системни проверки за невръчени и неплатени наказателни постановления и електронни фишове по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) при преминаване през ГКПП. А второто е да бъде прогласена нищожността на неизвестния акт на министъра на вътрешните работи, с който са променени редът и организацията за осъществяването на граничен контрол при преминаването през ГКПП чрез въвеждането на тези проверки.

С внасянето на промените в устройствения правилник може да се приеме, че на практика МВР признава, че извършваните от лятото насам проверки, атакувани в тези две дела, са незаконни.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
кольо
кольо
17 февруари 2021 11:07
Гост

Ако спирането от движение на МПС представлява пречка относно свободното движение в ЕС, какво представлява изискването за PCR тест за да влезеш някоя държава. Наистина живеем в тотално лицемерен свят!!!!!

ушко ушеФ
ушко ушеФ
16 февруари 2021 12:04
Гост

ушеф и акъл са две несъвместими понятия. бил го разчел като забелеька за пропуск в нормативната база, правилник щял да изменя

искам да искам
искам да искам
14 февруари 2021 21:04
Гост

Само че „фуражки“ има и в народното събрание и въобще – сред юристите. Иначе няма как да се случват подобни дивотии. Как при всички тези аргументи на ВАС въобще се е стигнало до текстовете в ЗДвП, по които някой може да бъде спрян на пътя заради неплатена глоба? Jрябва преди дълбочинното проанализиране да има мащабно изпичане на юридическите и чиновническите акъли. Иначе нема как, ше знаете.

САК
САК
14 февруари 2021 12:19
Гост

Що за наглец трябва да си, за да си позволяваш толкова арогантно несъобразяване с определенето на ВАС.Възможно ли е наистина да не разбира какво са му казали?

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
14 февруари 2021 12:00
Гост

Г-н Терзийски, нека го обясним така – съдът все едно ви е казал, че нямате право да карате пиян, особено пък ако нямате книжка. Сега вие му казвате, че сте изкарал книжка и вече можете да си карате пиян.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2021 12:10
Гост

Кажи им фуражки и повече не ги обиждай!
Призовавам докладчикът по к.д. почитаемия съдия Георги Ангелов да осъзнае ситуацията и да изготви доклад, а ако вече е, да ме прощава, а призивът ми се пренасочва към целия КС да се произнесе!

Данъкоплатец
Данъкоплатец
14 февруари 2021 11:59
Гост

Чудите се как да пренасочите пари от една институция към друга като имитирате работа , а същевременно само насаждате напрежение и конфликти помежду обикновените хора … НЯМА ДЪРЖАВА КОЯТО ГЛАСУВА ЗАКОНИ И СЛЕД ЕДИН или ДВА МЕСЕЦА СИ ГИ ОТМЕНЯ . После искате избори ,доверие и послушание от раята . И се набива в главите на хората че сме ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА – дали ??????????????

1312
1312
14 февруари 2021 11:58
Гост

Има си Правилник, какво го бърка министъро някаква Конституция и чуждо право.

Джанго
Джанго
14 февруари 2021 11:57
Гост

Идват избори, правете си сметката кого избирате, после да не хленчите. От милиционери толкова можеш да очакваш.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2021 11:50
Гост

Има си ред за връчване, да си свършат работата, а не да тормозят хората!

Sir Humphrey
Sir Humphrey
14 февруари 2021 11:20
Гост

С нетърпение чакаме решението на Конституционния съд!
Защо се мотка цяла 1/2 година?

Адвокат
Адвокат
14 февруари 2021 10:57
Гост

КС да не се ослушва, а да обяви разпоредбите за противоконституционни и да се реши най-после този абсурд.

OMG
OMG
14 февруари 2021 10:58
Гост

Tой няма да реши проблема с адските опашки на границата обаче. Защото и да нямат право да те върнат, имат право да проверяват, да отидеш да платиш, а останалите са задължени да висят на опашката с часове.