Нова наредба на МВР предвижда специална комисия от психолози да изследва психологичната годност на полицаите, ако преките им ръководители установят нарушения в нормалното им поведение.

За целта е изготвен списък с 31 индикатора, които спомагат за разпознаване на рисковото и дезадаптивно поведение на униформените.

Проектът на наредбата е публикуван за обществено обсъждане (пълния му текст виж тук), а тя ще е продължение на промените в Закона за МВР от тази година, с които беше прието, че психологичната пригодност на държавните служители в МВР се определя от Института по психология, а вътрешният министър определя при какви условия да стане това.

Предложението според проектонаредбата е да бъде създадена комисия от трима психолози, която да решава за психологичната годност на служителите, а изследванията ще бъдат правени от специалистите от Института по психология на МВР, които в тридневен срок трябва да изготвят оценката.

Ако комисията приеме, че служителят е психологически непригоден за държавна служба на заеманата длъжност, тя определя срок за възстановяване, след което той минава ново изследване, като комисията може да даде и становище за заемане на друга длъжност.

Ако по време на изследването се установи суициден риск или риск от нараняване на други лица или съмнение за психична болест, комисията прекратява процедурата и насочва служителя за психиатричен преглед и евентуално лечение, предвижда наредбата.

В нея е дадено и определение за психологически непригоден служител в МВР. Това е този, „при когото е установено несъответствие на актуалния личностен профил с емпирично установените психологични критерии за успешна адаптация и ефективна реализация на длъжност в съответното направление на дейност, изразяващо се в прояви на някаква форма на дезадаптивно и/или рисково поведение“.

Списъкът с индикатори, които издават подобни проблеми, включва системна лесна уморяемост, трудности при изпълнение не работата, трудна концентрация, забавено мислене, често забравяне, превратно тълкуване и изопачаване на постъпките на другите, мнителност и подозрителност към колеги и граждани, създаване на конфликти, опити за физическа саморазправа, самоизолиране, прекомерна предпазливост.

От друга страна, самонадеяността и поемането на необмислени рискове, също са индикатори за проблем, както импулсивните действия и решения, които могат да застрашат здравето или живота на граждани, колеги или на самия служител.

Промените в настроението също издават психологични проблеми – от перманентна еуфория, до непрекъснато мрачно настроение.

Ръководителите трябва да следят служителите си и за поява на странни мисли – например вярване в собствени свръх-способности, ирационални страхове от преследване и т.н., често повтарящи се безсмислени действия като движение в кръг, тръгване и връщане на едно и също място и др.

Индикатори за проблем са още системната злоупотреба с алкохол при сигнали от познати и колеги, занемарен външен вид, влошена лична хигиена, рязка промяна в теглото, загуба на интерес към предпочитани дейности (хоби, спорт и др.), както и харзартната зависимост и честото искане на заеми и натрупаните дългове.

Ако ръководителите разпознаят два или повече от тези индикатори в поведението на служителите си, ще изпращат заявка за изследване, а комисията ще преценява дали да бъде направено.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
СМУ- Пазарджик
СМУ- Пазарджик
04 декември 2020 9:48
Гост

Средно милиционерско училище- 4 години обучение
Полицейска школа /ако я има/- до 6 месеца.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 20:33
Гост

Тоя мач не го ли играха в МВР преди 10 години? Който е неудобен за началника, реподбор, в института по психология казват, че вече не става за служба и го махат, а после махнатия осъжда държавата за едни солидни пари, защото като е постъпвал, е бил психически годен, а вследствие на службата става негоден? Пак ли бюджета ще плаща, заради желанието на някои ръководни фактори да махнат неудобните си и непослушни подчинени?

ганю
ганю
03 декември 2020 17:11
Гост

Бъдещите коментиращи – моля Ви!
Полицай – единствено число.
Полицаи – множествено число.

Добавка – Наредбата не е само за полицаи, а за всички държавни служители в МВР, ама писачът на статията толкова е разбрал, толкова написал.

Някой си
Някой си
03 декември 2020 14:58
Гост

Много опасен инструмент за реподбор. Така може да бъде изхвърлен всеки неудобен служител. Тази наредба ще генерира допълнителна несигурност в служителите.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 12:27
Гост

Самонадеяността и поемането на необмислени рискове са характерни за голяма част от полицаите.

ганю
ганю
03 декември 2020 17:05
Гост

Питам се ей така – колко стотици полицаи познавате добре, че заключавате така категорично и високо компетентно?!

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 12:26
Гост

Не 31, 310 индикатора трябваше да опишат.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 11:33
Гост

Има читави полицай, но има и големи боклуци сред тях

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 12:19
Гост

Заради които естествено страда авторитетът на цялата полиция.

ганю
ганю
03 декември 2020 17:06
Гост

Има грамотни коментари, но има и неграмотни.

Kalinka
Kalinka
03 декември 2020 11:32
Гост

Дано сработят тези правила

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 11:32
Гост

Трябва да се сортират кадрите, а не да се взема всеки, който иска да стане полицай и може да направи 10 лицеви опори. Защото има хора, които ако не са полицай просто биха били престъпници. Но явно са решили да могат хем да бият и малтретират, хем да кажат, че са полицай и имат право да го правят

Владимир
Владимир
03 декември 2020 16:09
Гост

Там е работата че с демографския срив и цялостната девиация на „ма’треала“ не останаха хора , още повече читави. Едно време ако за офицерска (то сега и офицери няма с промените в ЗМВР) , по настоящем инспекторски пост е имало 100 човека кандидати , сега няма и 20. А тези „емпирично установени критерии“ са ала бала и всеки бил в системата го знае. От моя курс за подготовка дадоха на „психото“ най-висок бал да едно момче , което макар и много свестен човек се оказа непригоден за заемания от него пост, защото всеки път като идеше на произшествие изпадаше в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 11:27
Гост

Пълна излагация. Досега нямаха ли такива индикатори?

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
03 декември 2020 11:27
Гост

Да и аз не знам защо досега не е имало никакъв контрол или той е бил на доста по-ниско ниво

Englishman
Englishman
03 декември 2020 11:28
Гост

Абе факта, че на един приятел, който си пиеше кротко бирата в парка му светнаха в гащите за да видят дали не си е наврял там марихуана, момчето никога не е пушило, какво говори? За завишен контрол или за слаба преценка, защото се проверяват нърдове и IT тита дали не носят трева, но креминалните елемтни от Люлин и Дружба никой не ги проверява..

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 11:29
Гост

Е как да ги проверяват, като те са на работа при тях. Даи ще им дават някаква информация за тлъстите риби на нарко пазара или пък ще се ползват от началниците на тези полицай за манипулиране на изборите, заото командите идват от „някъде много високо“.

Емил
Емил
03 декември 2020 11:30
Гост

Абе в Борисовата градина около нас на пейките пушеха марихуана, гоСин полицай се появява на кон и проверява мен и мой приятел, а тия дето смучеха трева хич и не ги видя ии не разбра или реши да ги подмине. То друго си е спокойни хора да тормозиш за проверка, защото „ти се виждат съмнителни“ и така да си направиш бройката за деня, а не да провериш релано престъпниците

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 11:31
Гост

Класика. Обществена тайна е, че полицайте примерно от 4то РПУ са далеч по-прости и глупави от тези примерно от 3то РПУ. Обаче и да са прости те си избиват комплексите прикривайки се под значката си

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 12:24
Гост

Много често отбиват номер наистина.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 12:20
Гост

Явно не. Добре, че се сетиха да измъдрят тази наредба.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 11:26
Гост

Да бе то не е лошо, но как ще се справят с полицай, които са станали такива за да могат заонно да малтретират гражданите

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 12:25
Гост

ИмА ГИ ВСЯКАКВИ.