Организирана престъпна група, която се занимавала с пране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами и е извършвала банкова дейност без лиценз разследва Софийската градска прокуратура в компанията за управление на дигитални активи „Нексо“ (Nexo).

Започнаха претърсвания в офисите на дружеството, за чиито основатели се сочат Антони Тренчев (бивш депутат от Реформаторския блок), Калин Методиев и Коста Кънчев, а в операцията, под надзора на СГП, участват над 300 следователи, агенти на ДАНС, жандармеристи и полицаи.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че клиент на „Нексо“ официално е обявен за лице, финансирало терористични актове“. Тя посочи, че компанията е действала чрез множество регистрирани търговски дружества и по-голямата част от тях били кухи фирми.

„Тази банка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България“, каза Милева и добави, че за последните 5 години през криптобанкатата са преминали 94 млрд. долара.

Шефът на киберотдела на следствието Светослав Василев посочи, че през платформата на „Нексо“ са извършени над 3,6 млн. транзакции и някои са „рискови играчи“.

Оперативната дейност на фирмата се осъществявала от София, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност. Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи.

Преди време компанията обяви, че се изтегля от САЩ, след като осем щата предприеха правни действия срещу нея и ѝ наредиха да спре да предлага депозитните си продукти на тяхна територия. Американските власти твърдяха, че са измамени инвеститори.

Осемте щата твърдят, че Nexo е внушила на инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа и продуктите ѝ дават доходност от 36%. Такава обаче са получавали само най-високият клас клиенти. Инвестиращите в Bitcoin и Ethereum са имали доходност от 7-8%.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 15:11
Гост

Абе някои ще се покрият, други ще се обясняват, а на трети Гешев ще им е виновен. Типично. А други вече отдавна си купиха имоти в Дубай с пирамидата, която си направиха и спускат опорки на нашите балъци- тролчета.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 15:23
Гост

И пак гласувайте за Настимир Ананиев!

Съдия
Съдия
13 януари 2023 14:22
Гост

„Криптоакцията на прокуратурата е била по искане на Германия“
Чакам коментарите на медийния кръг на Прокопиев

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 14:57
Гост

Щом акцията не е на ПОРЪЧКОратурата или на ПРИКРИВАтурата, значи има шанс нещо да се случи! Точно като преди години ОПГ-то на Марио Николов беше за по-малко от година осъдено ефективно в Германия, а у нас некадърните и корумпирани цаци и каскети мотаха делото много години и накрая разбира се приключи с оправдателни присъди и обезщетения от джоба на данъкоплатеца.

Тъп, по-тъп, каскет върху тиквата
Тъп, по-тъп, каскет върху тиквата
13 януари 2023 12:32
Гост

Помните ли скандала с „ТАД Груп“? Същите тези малоумници с каскети тогава дадоха шумна пресконференция, след което Съда за специализирани поръчки на мафията задържа под стража собственика на фирмата за почти година, след което тихомълком беше пуснат, а делото прекратено. Разбиха един успешен бизнес, който не искаше да се отчита на чекмеджето в Банкя, а след това ЕСПЧ и т.н. Сега ще е почти същото, с тази разлика, че няма да има незаконно задържане и после всички ние да плащаме от нашия джоб заради идиотщините на ОПГ „Каскет и Тиква“.

Журналист
Журналист
13 януари 2023 13:41
Гост

Делото за Тад Груп не е прекратено, чака се отговор от съдебна поръчка в чужбина. В случая с Нексо инициативата за разследването е на чуждестранни служби. По моя информация на претърсванията са присъствали германски прокурори, а в Националната следствена служба са видяни американски полицейски служители. Щом прокуратурата не дава пресконференция, значи някой друг дърпа конците и води разследването. Така че не бързай с коментарите!

Прокурор
Прокурор
13 януари 2023 14:23
Гост

Доколкото разбрах, германския данъкоплатец ще плаща. Надявам се иронията да се усеща.

Прокурор без каскет
Прокурор без каскет
13 януари 2023 15:00
Гост

В Германия прокуратурата работи в полза на данъкоплатците, единствените, които им плащат заплатите. Надявам се иронията да се усеща.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 15:28
Гост

Това от джипа на Бобокови ли ти го казаха? Или от офис на НЕКСО? Уточнявай, за да си коректен в източниците си.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 12:26
Гост

След като Жени Пръскачката разкри опит за държавен преврат чрез хакване на поливната система пред НС, не се съмнявам, че кака Сийка ще разкрие това невероятно престъпление, нищо че понятие си няма от материята!

Прокурор
Прокурор
13 януари 2023 15:50
Гост

То ще се разкрие, стига да не се падне на съдия Анелия Щерева, която да реши, че дубайския въздух е най- добър за здравето на обвиняемите.

Параграф 22
Параграф 22
13 януари 2023 17:12
Гост

А ти какво понятие от материята имаш бе,тролче ДеБилно ? Освен да осмърдяваш сайтовете с миризливите си опорки ?

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 11:12
Гост

Не се разбра много.Освен че става дума за много пари-90 и няколко млрд, ама това е оборотът на платформата вероятно.Банкова дейност без лиценз или дейност на инв.посредник, търговия с ЦК или на кредитна институция?От фирмата твърдят, че дейност нямат в БГ.Кой е приложимият материален закон, по какви правила им се регулират сделките, къде им е местосключването,местоизпълнението.Приложимо е кое данъчно законодателство? В някои държави не можели да извършват дейност.В САЩ имали проблеми, това ОК, ама още не прави престъпна дейността у нас.Доколкото се схваща от нетя, там обещавали една доходност, пък то се оказало, че такава постигат клиенти само от най-висок… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 9:16
Гост

Къде сте, бре тролчетата на Прокопиев?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 януари 2023 12:03
Гост

Гузни са или подготвят опорките си за после, че работата е зле.

Друг проскубан трол на мафията
Друг проскубан трол на мафията
13 януари 2023 12:37
Гост

Дон Тиквоне каза да пишем за декларацията на Кирчо и за меморандума на Джемкорп, които първо имат конкретен и крайно негативен резултат, но и са направо престъпления против мира и човечеството на фона на някакви си милиарди еврофондове, окрадени за 12 години.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 12:56
Гост

Да. Доста са зле нещата. Не стига друго, ами Настимир Ананиев ще трябва да дава обяснения на Козяк и приятелски служби вместо да ни плаши с адвокати. Не им е лесно на тия момчета в момента. Но измамникът винаги държи. Нали затова е измамник. А тия балъци с опорките подсмърчат покрай големите кинти.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 9:08
Гост

Пирамида. Шарлатания. Измамници като ПП-та, ДБ-та, Реформаторски блокове.

Друг проскубан трол на мафията
Друг проскубан трол на мафията
13 януари 2023 12:39
Гост

Не го разбираме какво е туй, обаче със сигурност е нещо престъпно! Нищо общо с напълно законни практики, свързани с 8 джуджета, златни кюлчета в чекмеджета, обръчи от фирми и прочие напълно нормални за ЕС явления.

Бастуняк
Бастуняк
14 януари 2023 11:32
Гост

Ватабаутизъм на най-високо ниво.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 януари 2023 8:39
Гост

Какво стана бе ? ДБ и ПП се разбягват като плъхове май май. Наистина съжалявам, че тези хора започват все повече да отговарят на изградения от „простолюдието“ образ на модерни тарикати и далавераджии, които искат бързи и лесни пари без да положат необходимите усилия и търпение. Разликата с истинския Бай Ганьо е, че новите са по-умни и търсят да врътнат схемата с модерни нерегулирани средства като криптовалути, щото нали обичат свободата и стопанската инициатива. Жалка история…

Друг проскубан трол на мафията
Друг проскубан трол на мафията
13 януари 2023 12:41
Гост

Колега, поясни моля ти се за какво престъпление става въпрос, защото от опорните точки спуснати от Банкя не става ясно, пък ми е любопитно. Поне да разбера за компютри ли става въпрос или за компоти.

Параграф 22
Параграф 22
13 януари 2023 16:22
Гост

Трол проскубан, теб ли днеска командироваха на амбразурата ? И само да те светна – в този сайт колеги нямаш!

joinerenvious
joinerenvious
13 януари 2023 6:54
Гост

Съдържанието на този уебсайт ме направи доста радостен. За мен този уебсайт беше златна мина за информация. Беше ми приятно. [url=https://thebackrooms2.com/]the backrooms[/url]

Пак ли?
Пак ли?
12 януари 2023 21:29
Гост

Като изгледах видеото и знам юридическия капацитет на Сийка и другите герои от каскетурата даващи интервюта даже и без да знам нищо по същество нямам и грам съмнение, какво ще докажат в съда и как ще приключи всичко! Притеснява ме само размера на обезщетението по ЗОДОВ и дали данъкоплатците ще си траят безкрайно да плащат за простотиите на банда некадърници!

Анонимен
Анонимен
13 януари 2023 8:26
Гост

Няма да е малък размера, съдейки по идиотщината, която сътвориха.Нормално за Гешев и кохортата идиоти, на два петъка служба, покрай него.Достатъчно добре ги познаваме в гилдията, за да знаем, колко малко от сивото има в главите им, най-вече на Сийка и Сарафов.

Параграф 22
Параграф 22
13 януари 2023 17:13
Гост

Засега единствените,които трябва да се притесняват от размер на обезщетение са корумпираните ти партийни господари от проДай България и Пълни Профани!

пешо
пешо
12 януари 2023 16:16
Гост

сега ше отидам да им вземат хардуера и мотинорите. Ще мъкнат кашони с документи. Едва ли ще се намери капацитет за експертиза…

Красимир
Красимир
12 януари 2023 14:26
Гост

Доста сериозна сума за последните 5 години.

Филип
Филип
12 януари 2023 14:26
Гост

Поредната перачница.

Кики
Кики
12 януари 2023 14:23
Гост

Някой да не се учудва, че в схемата е и бивш депутат.

Кокошев
Кокошев
12 януари 2023 14:06
Гост

Страхотно. Дано не ги оправдаят после и да ги пуснат заради врътки. А само ако са наистина невинни.

Чулев
Чулев
12 януари 2023 14:05
Гост

Похвално. Радвам се, че се разбиват престъпни организации. Сега да вземете да разбиете и наркоманските организации на „Ветерани Люлин“, „София запад“, други от сектор Б, както и тия на сектор Г на чорбарите. Защото това са рецидивист до рецидивиста моя майнольо

Анонимен
Анонимен
12 януари 2023 14:08
Гост

Преди местни избори? И преди предсрочни такива? Никакъв шанс. Тия така наречени агитки се издържат само чрез покровителството на МВР, а от там и на политическия елит в страната. И аз съм фен на един от двата гранда. Когато видя, че сектор Б или сектор Г се изчисти от наркомани и изроди със свастики по тялото си, когато видя там да влизат малко по малко нормални хора и бащи с деца, тогава ще знам, че държавата се е преборила с престъпленията и е станала нормална европейска страна.

Нишев
Нишев
12 януари 2023 14:05
Гост

Нищо ново под слънцето. Правят се какви ли не далавери. Но трябва сега и да се доказват

Стаматов
Стаматов
12 януари 2023 14:04
Гост

Сега ще им бъдат повдигнати някакви нелепи обвинения и след пет-шест години ще четем как прокуратурата трябва да плати пет или шест цифрени суми под формата на обезщетение на обвинените.

Мастаров
Мастаров
12 януари 2023 14:28
Гост

Е сега само остава да кажеш какви следва да са обвиненията, за да издържат в съда! Ако знаеш, де..

Merkov
Merkov
12 януари 2023 14:03
Гост

Добър удар са направили. Браво. Браво!

Арнаудов
Арнаудов
12 януари 2023 14:03
Гост

Ооо, щом уркиват пари от НАП бързо бързо ще бъдат разостени. Виж Домусчиев да си плати парите на държавата няма да стане.

Anonimen
Anonimen
12 януари 2023 14:24
Гост

Да, НАП не прощават.

Мишев
Мишев
12 януари 2023 14:03
Гост

Аз очаквам скоро подобни прояви да има и на бивши депутати и политици от ДъБъ и ПъПъ.

Хари
Хари
12 януари 2023 14:25
Гост

А ГЕРБ? Малко ли крадяха!

Лол
Лол
12 януари 2023 21:12
Гост

Мишев скоро ББ ще е затворник.

Параграф 22
Параграф 22
13 януари 2023 16:23
Гост

Скоро бе,само след простото Киро и ококорения Гей

Иванов
Иванов
12 януари 2023 14:02
Гост

Човека на Кунева явно се е пробвал първо, като политик – депутат и е видял, че пари няма да направи от това. Решил е да се захване с нечисти дейности.

Павлов
Павлов
12 януари 2023 14:02
Гост

Е той реформаторския блок какво друго да роди?ь