Мая Манолова подаде оставка като омбудсман и обяви 6 причини да напусне поста си в заявлението си до председателката на Народеното събрание Цвета Караянчева. Сред тях обаче не е това, че ще се кандидатира за кмет на София.

Първият мотив на Манлова да подаде оставка е „системно неглижиране работата на институцията на омбудсмана от органа на законодателната власт, чрез умишлено забавяне или спиране на внесените от омбудсмана и граждани законодателни предложения“. Като изрежда серия от свои предложения, сред които са промените в Гражданския процесуален кодекс за защита от неравноправни клаузи, които внесе през февруари, проектът на закон за личния фалит, препоръка за изменения на Закона за енергетиката, с които да се даде възможност на гражданите да обжалват решенията на КЕВР за повишаване на цените на водата, тока и парното, както и такава да се намали законната лихва за забава.

Вторият мотив, който Мая Манолова изтъква, за да напусне поста си на обществен защитник, е „липса на политическа воля в парламента и институциите за изменения в законодателството и нормативната база, с цел удовлетворяване исканията на гражданите за отстраняване дефицитите на справедливост“. Като тук посочва, че е предложила да отпаднат таксите в детските градини, да се промени методиката за определяне на парите за сградна инсталация, методика за справедливо определяне на такса смет на принципа „замърсителят плаща“.

Следващата причина, която изтъква в заявлението си до парламента, вече навежда на новото амплоа на кандидат за кмет на столицата. Той е „загърбване от общинските съветници в Столичния общински съвет на проблемите на столичани“. „Такъв е случаят с отказа от реформа на „Топлофикация София“ ЕАД – дружество, ощетяващо хиляди столичани ежегодно; липса на реални и активни действия за подобряване качеството на въздуха и информираност на гражданите по проблема, в резултат от което България е в наказателна процедура по искане на Европейската комисия; необосновано покачване на цената на билета на градския транспорт; липса на решения на проблема с недостига на паркоместа; недостатъчният брой общински жилища; бездействието срещу недоволството на гражданите от презастрояването на столицата и други“, пише Манолова.

Четвъртият ѝ мотив е, че има отказ от заявени и обещани на обществото реформи в ключови сектори, в това число в съда и прокуратурата, което, според нея, води до несправедливост и безнаказано потъпкване на върховенството на правото от определени институции. Като обосновава извода си с близо 5900 жалби за нарушени права, които е получила през четирите години, докато е била омбудсман.

„Отстъпление от вече завоювани граждански права и демократични практики в изборния процес чрез пренебрегване волята на хората, изразена на референдуми“, е озаглавила Манолова следващата си причина да напусне институцията на омбудсмана година преди да изтече мандатът ѝ.

Освен това заявява, че институции неглижират справедливи искания на професионални и други общности. Като изброява протестите на медицинските специалисти за достойно заплащане и условия на труд, срещу презастрояването и унищожаването на зелени площи и дюни, срещу лошата пътна инфраструктура.

“Възразявайки срещу изброените по-горе практики, с ясното съзнание, че те вредят на доверието на гражданите в институциите, противоречат на разбирането ми за служба на обществото и нарушават правата и свободите на моите сънародници, считам за обективно невъзможно да продължа да изпълнявам ефективно правомощията си на омбудсман“, заявява тя.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Боза и въздух под налягане
Боза и въздух под налягане
04 септември 2019 15:51
Гост

Аз много искам да видя нещо като политическа програма за управление на най-големия град у нас. Щото само с викане и празни приказки човечеството не върви напред. Върви се с работа, постоянство, идеи и визия. Досега съм видял един-единствен кандидат, който да е представил ясна програма, с конкретни проблеми и решения към тях. Уви, това не е нито ММ, нито Данчето, големите любимки на медиите.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 11:37
Гост

Мен пък ме мъчи друг въпрос – защо са изложени обстойни мотиви за оставката, след като никой не ги изисква от Монолова?

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 17:21
Гост

Изключително загрижена за хората. Искрено се надявам тя да стане кмет.

J,ek
J,ek
04 септември 2019 9:22
Гост

Да , загрижена е …..най-вече за себе си , как да реализира амбициите си . През годините лансира поредица от безумни законодателни изменения /например в ГПК/ – чист популизъм – които се припознаха от мнозинството с своеобразна ескалация на глупостта . Искрено ще се забавлявам ако стане кмет на София и трябва да спасява „любимата“ й общинска „Топлофикация“ , на която нанасяше удар след удар в опити да спечели „народната любов“. Комунистът кожата си мени , но нравът – не…..

ХАХА
ХАХА
04 септември 2019 11:40
Гост

Спомням си и за една друга „загрижена за хората“ госпожа – Д.Иванчева. Какво се случи с нея?

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 17:10
Гост

Абсолютно я разбирам и подкрепям. Човек като вижда, че неглежират работата му и губи желание да се бори.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 17:04
Гост

Много жалко. Най-успешният омбудсман до сега.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 18:05
Гост

Пълни постановки. Готви се за кмет след като Фандъкова се издъни многократно. Тя е наясно, че е с предимство.