Националната служба за охрана (НСО) да не пази повече конституционните съдии, зам.-председателите на парламента и кмета на София, а главният прокурор да бъде охраняван единствено при доказана необходимост.

Такива промени в Закона за НСО предлагат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (пълния текст на законопроекта виж тук), като мотивите им са, че в момента дейността на службата изисква напълно неоправдан и излишен разход на пари.

По закон на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при необходимост, той се охранява и при служебно пътуване в чужбина. Сега депутатите предлагат и охраната му в страната да е само при доказана необходимост.

Предложението им е обаче охраната на конституционните съдии, зам.-председателите на парламента и столичния кмет да отпадне безусловно. Според вносителите „няма нито една смислена причина“ да бъде охраняван от НСО столичният кмет, защото общината има достатъчен бюджет да му осигурява при нужда охрана и транспорт.

Следващата промяна, която предлагат е да отпадне и осигуряването на специализиран транспорт от НСО за премиерите и председателите на парламента до 4 години след освобождаването им от длъжност.

Мотивите за това са, че нуждата от такъв транспорт се обосновава само от заеманата длъжност и отпада незабавно след това.

„Парите на данъкоплатците не следва да служат за осигуряване на луксозен живот на високопоставени политически лица, а да бъдат изразходвани разумно и само с оглед интересите на данъкоплатците, което в конкретния случай не е налице“, пишат още депутатите от ИБГНИ.

Последната промяна, която те предлагат в Закона за НСО, е в състава на комисията, която решава за вида, обхвата и срока на продължаваната охрана. В момента председател на комисията е шефът на НСО, а членове са председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. От ИНГНИ предлагат решението да се взема единствено от шефа на НСО, а в комисията да влезе вътрешният министър, но заедно с шефа на ДАНС да могат да дават единствено становища, без да имат право на глас при вземането на решение.

„Промяната в състава на комисията, вземаща решение досежно нуждата от специализирана охрана е задължителна, доколкото в този си състав взема абсолютно безконтролно решения, кого и колко дълго да охранява, което е недопустимо в демократична държава. Министърът на вътрешните работи следва да бъде член на комисията именно по тази причина – за да може да бъде упражняван контрол за целесъобразност и законосъобразност“, се казва още в мотивите на законопроекта, подписан от седмина депутати, между които са Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
jurist
jurist
23 юли 2021 19:56
Гост

А за Ахмед Доган ще остане ли? Защо гавазите, които блъскаха Христо Иванов, за да го прогонят от територия – изключителна държавна собственост, с неподлежащ на ограничаване достъп според закона, да бъдат за сметка на данъкоплатеца?!

Ванс
Ванс
22 юли 2021 16:46
Гост

Хаха много ще се смея да им нацепят някъде тиквите на тези законотворци и да нададат вой до небесата че не са ги пазили..хаха

обективен
обективен
22 юли 2021 18:16
Гост

Всеки да си пази Тиквата сам, и да ходи на работа пеша, с велосипед или с личен автомобил, както е в северната част на ЕС.

еднаква важимост на правилата
еднаква важимост на правилата
22 юли 2021 20:03
Гост

Работа на полицията е да ги пази по същия начин, и със същия интензитет, както полицията пази гражданина Петров, от гарсониерата му в Младост 4, работещ като шлосер в завод. Правилата са еднакви!

ЗАКРИВАЙ!
ЗАКРИВАЙ!
22 юли 2021 12:35
Гост

УБО трябва да бъде изцяло закрито. как пък президентът на Швейцария ходи на работа с трамвая, и без охрана? Как пък премиерът на Нидерландия ходи на работа с велосипед? А ако някой от управниците се страхува от народната любов, да си назначи частна охрана.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
23 юли 2021 8:16
Гост

да-а-а-а-а, ама трябва да им вдигнете заплатите дотолкова, че да могат да плащат тази частна охрана, че и да остава за един сарай годишно…

Spiro
Spiro
22 юли 2021 12:28
Гост

Аз не виждам защо въобще кметицата трябва да я охраняват.

Anonimen
Anonimen
22 юли 2021 12:29
Гост

Точно на тази колко хора са й набрали…

Anonimen
Anonimen
22 юли 2021 12:26
Гост

Браво! Много разумно предложение.

Anonimen
Anonimen
22 юли 2021 12:27
Гост

Добре е, че става въпрос за парите на данъкоплатеца.

преПравен свят
преПравен свят
22 юли 2021 10:52
Гост

Шок! Ужас! Бомба! Мутрите на Мая искат да отнемат охраната на шерифа на народа! Те утре и луксозния виноохладител за 3 хил. лева ще искат да му отнемат! Това е пълен реваншизъм, който няма нищо общо с правото у нас!

Анонимен
Анонимен
22 юли 2021 9:13
Гост

Поредните промени с оглед личността. Не се гледа и мисли обективно

113
113
22 юли 2021 21:28
Гост

И на „мутрите вън“ ще им дойде времето… скоро…

Анонимен
Анонимен
22 юли 2021 9:09
Гост

Хаха, Гешев ще остане „гол“. Искат да му вземат гавазите от бюрото, охраната от НСО, но защо няма нищо за Бояна 😊

Темелко
Темелко
22 юли 2021 8:47
Гост

Ей ама оправихте и наредихте всичко друго, та до охраната стигнахте, как прозира реваншизъм в тези действия, жалко за клетите избиратели, които Ви дадоха мандат, да си прокарвате личните и ползващи Ви законопроекти под фалша на обществения интерес и нужда!

Лазар
Лазар
22 юли 2021 12:32
Гост

А наясно ли сте, че тези пари излизат и от вашия джоб. Само за да може да осигурят комфорт на горепосочените.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2021 8:44
Гост

за Фандъкова съм напълно съгласен, замчетата на НС ок, но другото е таш_к

малко оливка
малко оливка
22 юли 2021 8:35
Гост

Това за КС ми се струва прекалено. Председателят му е наравно с председателя на НС, президента и премиера. Сигурността му е важна. Малко са се оляли изправените

много даже
много даже
22 юли 2021 8:42
Гост

Сегаааа, хайде малко по-сериозно! Няма държава в света, в която главният прокурор не е пазен нон стоп. Това е опасна работа. Няма значение дали е Гешев, Филчев или Велчев. За този пост винаги има доказана необходимост

OMG
OMG
22 юли 2021 9:09
Гост

Tака става, когато се прави или променя закон заради човек.

Вики
Вики
22 юли 2021 12:36
Гост

Тук вече проявиха субективизъм.

123
123
22 юли 2021 9:09
Гост

A кой пък застрашава сигурността на председателя на КС?

Анонимен
Анонимен
22 юли 2021 9:12
Гост

Ееее, напротив. Защо му е на председателя на КС, нима работата му е опасна. Хайде сравнете я с това, което работи главния прокурор, говоря по принцип, а не за БГ случаите. Не му трябва охрана на Велчев и следващите

Anonimen
Anonimen
22 юли 2021 12:37
Гост

Напълно съм съгласен.

113
113
22 юли 2021 21:29
Гост

Теб пък кой те пита бе?!!!

Коко
Коко
23 юли 2021 15:28
Гост

Ако всичките тези, за които някои ронят сълзи, си вършат работата качествено, няма да има от какво да се плашат. Автомобили, охрана, кой знае още какво привилегии.. всичкото е от НАШИЯ джоб, малоумни защитници на крадците! До 1989 г.парламента се е събирал само по време на сесия и за това време са получавали заплащане.